Τελευταία Νέα
Διεθνή

Summers (Harvard): Θυμάστε τη βαθιά ύφεση του 1970; - Θα την ξαναζήσουμε...

Summers (Harvard): Θυμάστε τη βαθιά ύφεση του 1970; - Θα την ξαναζήσουμε...
Οι κεντρικές τράπεζες κάνουν μεγάλα λάθη, ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers
Η υποχώρηση του πληθωρισμού θα βυθίσει τις οικονομίες στα υφεσιακά βάθη της δεκαετίας του 1970 και θα έχει "δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους παντού", προειδοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers.
Η παρατήρηση αυτή αποτελεί απάντηση σε προτάσεις οικονομολόγων, όπως ο Olivier Blanchard, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίοι πρότειναν την αύξηση των στόχων για τον πληθωρισμό από το 2% στο 3% για την αποφυγή της ύφεσης.
"Το να υποθέσουμε ότι κάποιο είδος υποχώρησης στον στόχο για τον πληθωρισμό θα είναι σωτήριο, θα ήταν ένα δαπανηρό λάθος, θα είχε τελικά δυσμενείς επιπτώσεις, όπως έγινε με θεαματικό τρόπο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970", δήλωσε ο Summers, καθηγητής οικονομικών στο Χάρβαρντ και συνεργάτης του Bloomberg TV, σε πάνελ της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Κορύφωσε ο πληθωρισμός;

Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε σε διψήφια ποσοστά σε μεγάλο μέρος του κόσμου, αλλά αναμένεται να μειωθεί ραγδαία φέτος λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων.
Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού θα παραμείνει αυξημένος, καθώς η συμπεριφορά των μισθών και ο καθορισμός των τιμών από τις εταιρείες έχει αλλάξει ριζικά, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας Thomas Jordan στο ίδιο πάνελ.
"Θα είναι πολύ πιο δύσκολο να φέρουμε τον πληθωρισμό από το 4% στο 2%", είπε.
"Θα δούμε αν αυτό θα έρθει με ύφεση ή όχι.
Οι επιχειρήσεις δεν διστάζουν πλέον να αυξήσουν τις τιμές τους.
Αυτό είναι διαφορετικό από ό,τι πριν από δύο ή τρία χρόνια και αποτελεί μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%".
"Βλέπουμε επίσης μια αλλαγή στη συμπεριφορά όσον αφορά τους μισθούς.
Αν κοιτάξετε τη διαμόρφωση των μισθών, αυτή είναι πολύ προς τα πίσω.
Βασικά, παίρνουμε τον πληθωρισμό του περασμένου έτους και τον χρησιμοποιούμε για να καθορίσουμε τους μελλοντικούς μισθούς - το είδος του επιχειρήματος της δικαιοσύνης.
Από τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι υψηλός, η πίεση από τους μισθούς είναι εδώ".

Σφάλλουν...

Ο Summers προειδοποίησε: "Θα ήταν σοβαρό σφάλμα για τις κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τον στόχο τους για τον πληθωρισμό σε αυτό το σημείο.
Έχοντας αποτύχει να επιτύχουν τον στόχο του 2% και έχοντας επαναλάβει επανειλημμένα τη δέσμευση για το 2%, το να εγκαταλείψουν στη συνέχεια τον στόχο θα προκαλούσε πολύ σημαντική ζημιά στην αξιοπιστία.
Αν μπορείτε να προσαρμόσετε μια φορά, μπορείτε να προσαρμόσετε ξανά".
"Το αντιφατικό ενδεχόμενο δεν είναι "μπορούμε να έχουμε περισσότερο πληθωρισμό και όχι ύφεση", αλλά "αν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό, είναι πιθανό να έχουμε μια πιο σοβαρή ύφεση κάποια στιγμή".
Οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών στο πάνελ συμφώνησαν όλοι ότι απαιτείται ακόμη αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να περιοριστεί ο πληθωρισμός, ο οποίος εξακολουθεί να πλησιάζει το 10% στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Summers επέκρινε επίσης τη λειτουργία της ποσοτικής χαλάρωσης από τους κεντρικούς τραπεζίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία, όπως είπε, αύξησε το βάρος για τους φορολογούμενους.
Στο πλαίσιο του QE, οι κεντρικές τράπεζες ουσιαστικά αντάλλασσαν χρέος μακράς διάρκειας με χρέος πολύ μικρής διάρκειας, όπως ακριβώς "κάθε εταιρικός ταμίας στον κόσμο τερμάτιζε το χρέος του" για να επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τώρα ζημία από την αποτίμηση της αγοράς στον ισολογισμό της ύψους περίπου 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είπε.
"Εκ των υστέρων, νομίζω ότι αυτό ήταν εξαιρετικά προβληματικό", δήλωσε ο Summers.
"Πρέπει, εκτός από το να σκεφτόμαστε τις τονωτικές πτυχές του QE, να εστιάσουμε και στις πτυχές της λήξης του χρέους του ισολογισμού του QE".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης