Τελευταία Νέα
Διεθνή

Baerbock (ΥπΕξ Γερμανίας): Δεν εγκρίνουμε την αποστολή βομβών διασποράς στην Ουκρανία - «Ισχύουν οι διεθνείς συμβάσεις»

Baerbock (ΥπΕξ Γερμανίας): Δεν εγκρίνουμε την αποστολή βομβών διασποράς στην Ουκρανία - «Ισχύουν οι διεθνείς συμβάσεις»
«Για εμάς ισχύει η συμφωνία του Όσλο» ξεκαθάρισε η ΥπΕξ της Γερμανίας και τέθηκε απέναντι στο σχέδιο Biden για αποστολή βομβών διασποράς στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Η Γερμανία αντιτίθεται στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή η Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock, μια ημέρα αφότου αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να παράσχει στο Κίεβο όπλα που επικρίνονται ευρέως για ακρωτηριασμούς αμάχων.
Οι οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αντιτίθενται εξίσου σε μια τέτοια κίνηση και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock είπε ότι η Γερμανία, ως ένα από τα 111 κράτη μέλη της Σύμβασης για τα πυρομαχικά διασποράς (CCM), θα πράξει αναλόγως. 
Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει την σχετική σύμβαση.
Ερωτηθείσα για τα σχέδια των Αμερικάνων, η Baerbock είπε στους δημοσιογράφους σε διάσκεψη για το κλίμα στη Βιέννη: "Παρακολούθησα τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Για εμάς, ως κράτος, ισχύει η συμφωνία του Όσλο", δημιουργώντας ουσιαστικά ρηγμάτωση στη γραμμή που θα ακολουθήσει το ΝΑΤΟ.
Η Baerbock αναφερόταν στο CCM, το οποίο υπεγράφη στη νορβηγική πρωτεύουσα το 2008. Απαγορεύει ρητά τη χρήση, την αποθήκευση, την παραγωγή και τη μεταφορά πυρομαχικών διασποράς.
Επίσης, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε τη Ρωσία και την Ουκρανία να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πυρομαχικά διασποράς και προέτρεψε τις ΗΠΑ να μην τα προμηθεύουν.
Το παρατηρητήριο δήλωσε ότι τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει αμφότερες τέτοια όπλα και έχουν σκοτώσει άμαχο πληθυσμό.
Τα εν λόγω πυρομαχικά συνήθως απελευθερώνουν μεγάλους αριθμούς μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μια ευρεία περιοχή, απειλώντας αμάχους.
Οι βόμβες που αποτυγχάνουν να εκραγούν αποτελούν ενεργό κίνδυνο για χρόνια μετά το τέλος μιας σύγκρουσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης