Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία έλαβε στρατιωτική βοήθεια 180 δισ. από ΗΠΑ - Γιατί η Ουάσιγκτον όπλισε τον «μεγαλύτερο αντίπαλό» της;

Η Ρωσία έλαβε στρατιωτική βοήθεια 180 δισ. από ΗΠΑ - Γιατί η Ουάσιγκτον όπλισε τον «μεγαλύτερο αντίπαλό» της;
Όταν οι ΗΠΑ όπλισαν τη Ρωσία…
Σχετικά Άρθρα
Με την αντεπίθεση της Ουκρανίας να συνεχίζεται, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στο Κίεβο νέο στρατιωτικό πακέτο ύψους έως και 500 εκατομμυρίων δολαρίων, μόλις δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) για μια τεράστια βοήθεια 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Twitter, λέγοντας: «Είμαι ειλικρινά ευγνώμων» για άλλο ένα πακέτο αμυντικής βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον τεθωρακισμένα οχήματα Bradley και Stryker, πυρομαχικά για HIMARS, Patriots και Stingers θα μας δώσουν ακόμη περισσότερη δύναμη».
Η χρηματοδότηση για το πακέτο προέρχεται από την Presidental Drawdown Authority ή PDA, η οποία επιτρέπει στον Πρόεδρο να μεταφέρει αγαθά και υπηρεσίες από αποθέματα των ΗΠΑ χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου πέρυσι, ενισχύοντας τη μαχητική της ικανότητα ενάντια στον τεράστιο και τεχνολογικά προηγμένο ρωσικό στρατό.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σημείωσε ότι έχει παράσχει περισσότερα από 39,7 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής.
Το ποσό θα αναθεωρηθεί τώρα με την έγκριση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η βοήθειά του για την Ουκρανία είχε λογιστικό λάθος και υπερεκτιμήθηκε κατά 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα επιπλέον 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια πιθανότατα θα μειώσουν την ανάγκη ώστε το Κογκρέσο να υιοθετήσει ένα άλλο πακέτο βοήθειας πριν από το τέλος του οικονομικού έτους.
Πάνω από 15 μήνες μετά τον πόλεμο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αμείλικτα τις ουκρανικές δυνάμεις.
Μάλιστα, εγκαταλείποντας τις αναστολές τους, υποσχέθηκαν ακόμη και απαγορευμένα συστήματα όπως τα άρματα μάχης Abrams και τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot.
Σε αρκετές περιπτώσεις, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίζουν τον αγώνα του Κιέβου εναντίον της Μόσχας «όσο χρειαστεί».
Κανείς δεν εξεπλάγη από τη βιασύνη των αμερικανικών αρχών να προμηθεύσουν την Ουκρανία στον αγώνα της ενάντια στη Ρωσία, τον μακροβιότερο και πιο σκληρό αντίπαλο και εχθρό της.
Ωστόσο, υπήρξε μια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στρατιωτικό υλικό στην ίδια χώρα κατά της οποίας εξοπλίζουν τώρα την Ουκρανία.
Πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η πρώην Σοβιετική Ένωση (ΕΣΣΔ) γίνουν αντίπαλοι του Ψυχρού Πολέμου, ήταν σύμμαχοι.
Έγιναν σύμμαχοι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου για να νικήσουν τον Άξονα υπό την ηγεσία της Ναζιστικής Γερμανίας που ήταν ανένδοτος στην προέλασή του και αποφάσισαν να βαδίσουν και να εισβάλουν στη Σοβιετική Ένωση.

Όταν οι ΗΠΑ όπλισαν τη Σοβιετική Ρωσία

Η συμμαχία ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης του 1941-1945 χαρακτηρίστηκε από υψηλού επίπεδου στρατιωτική και πολιτική συνεργασία.
Ήταν ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας, παρόλο που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν τεταμένες τα χρόνια πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ίδιου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, «χωρίς την αξιοσημείωτη προσπάθεια της Σοβιετικής Ένωσης στο Ανατολικό Μέτωπο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία δεν θα είχαν επιτύχει αποφασιστική στρατιωτική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Τότε η μαζική στρατιωτική βοήθεια άρχισε να ρέει από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Σοβιετικό Στρατό όπως ρέει τώρα στην Ουκρανία.
Πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέλθουν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο τον Δεκέμβριο του 1941, παρείχαν στη Σοβιετική Ένωση όπλα και προμήθειες για να αποκρούσει τη ναζιστική επίθεση.
Υπενθυμίζεται πως, παρότι η Σοβιετική Ένωση και η Γερμανία υπέγραψαν ένα σύμφωνο μη επίθεσης τον Αύγουστο του 1939, η συμφωνία έσπασε όταν η Γερμανία εισέβαλε στην ΕΣΣΔ τον Ιούνιο του 1941.
Εκείνη την εποχή, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Franklin D. Roosevelt έπεισε το Κογκρέσο ότι η χώρα έπρεπε να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια σε πολιτείες που είναι «ζωτικές για την άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών».
«Δεν μπορούμε και δεν θα πούμε [τους] ότι πρέπει να μην παραδοθεί αμυντικός εξοπλισμός, απλώς και μόνο λόγω αδυναμίας πληρωμής για όπλα που γνωρίζουμε ότι πρέπει να έχουν».
Ο νόμος Lend-Lease, που ψηφίστηκε εννέα μήνες πριν από την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο, επέτρεψε στην Ουάσιγκτον να στείλει στρατιωτικές προμήθειες στη Σοβιετική Ένωση, την Κίνα και τη Μεγάλη Βρετανία.
Με άλλα λόγια, η απειλή του Χίτλερ ένωσε τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ, παρά τις διαφορές τους σε άλλους τομείς.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πιστεύει ότι η χώρα δάνεισε αυτά τα υλικά στους «συμμάχους».
Τελικά, οι ΗΠΑ δεν απαίτησαν οικονομική αποζημίωση.
Ο νόμος Lend-Lease ήταν κατά κύριο λόγο ένα δώρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη χώρα που ο Roosevelt αποκάλεσε «οπλοστάσιο της δημοκρατίας», στους συμμάχους της στον αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού.
Ορισμένα δάνεια εν καιρώ πολέμου διακανονίστηκαν αργότερα με σημαντικά μειωμένο επιτόκιο.
Ο νόμος Lend-Lease των Ηνωμένων Πολιτειών, συνολικού ύψους 11,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινά χρήματα, παρείχε στη Σοβιετική Ένωση βασικά προϊόντα από το 1941 έως το 1945, για να υποστηρίξει αυτό που ο Stalin περιέγραψε στον Roosevelt ως «τεράστιο και δύσκολο αγώνα ενάντια στον κοινό εχθρό - τον αιμοδιψή χιτλερισμό».
Οι ΗΠΑ άρχισαν να στέλνουν τις πρώτες νηοπομπές προμηθειών στη Σοβιετική Ένωση τον Αύγουστο του 1941, μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στη χώρα τον Ιούνιο.
Τα όπλα που αποστέλλονταν από την Ουάσιγκτον περιλάμβαναν τζιπ, φορτηγά, αεροπλάνα, τρακτέρ, τανκς και κουβέρτες.
Εκτός αυτού, η βοήθεια περιελάμβανε πάνω από 15 εκατομμύρια ζεύγη στρατιωτικές μπότες, περίπου 107.000 τόνους βαμβάκι, 2,7 εκατομμύρια τόνους προϊόντων πετρελαίου και 4,5 εκατομμύρια τόνους τροφίμων.
Εκτός από αυτά τα απαραίτητα, οι ΗΠΑ έστειλαν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικά, χαλκό, χάλυβα, αλουμίνιο, φάρμακα, ραδιόφωνα πεδίου, εργαλεία ραντάρ και βιβλία.

«Θα χάναμε τον πόλεμο»

Ακόμη και ένα εργοστάσιο ελαστικών που ανήκε στην εταιρεία Ford, η οποία παρήγαγε ελαστικά για στρατιωτικά οχήματα, έστειλε προϊόντα από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Σοβιετική Ένωση.
Σε μια επιστολή του Νοεμβρίου 1941 προς τον Roosevelt, ο Σοβιετικός πρωθυπουργός Joseph Stalin ευχαρίστησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη βοήθεια που έλαβε ο Κόκκινος Στρατός στην καταπολέμηση των ναζιστικών στρατευμάτων του Hitler.
Σε μια πρόποση δείπνου με τους ηγέτες των Συμμάχων κατά τη Διάσκεψη της Τεχεράνης τον Δεκέμβριο του 1943, ο Σοβιετικός πρωθυπουργός είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια χώρα μηχανών.
Χωρίς τη χρήση αυτών των μηχανών μέσω του Lend-Lease, θα χάναμε αυτόν τον πόλεμο».
Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin αναγνώρισε τη συμβολή των Συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στις παρατηρήσεις του στις 9 Μαΐου 2005, σε μια παρέλαση στη Μόσχα για τον εορτασμό της 60ής επετείου από τη νίκη των Συμμάχων επί της Ναζιστικής Γερμανίας.
Με τη βοήθεια που δόθηκε στην ΕΣΣΔ, ο Κόκκινος Στρατός της Ένωσης πολέμησε γενναία κατά των Ναζί.
Υπέστη τις περισσότερες απώλειες κατά τη διάρκεια του πολέμου από οποιαδήποτε άλλη δύναμη, σύμφωνα με τον ισχυρισμό της Ρωσίας.
Ο Putin δήλωσε ότι ο πόλεμος επηρέασε «61 έθνη και σχεδόν το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού» και ότι η βοήθεια των Συμμάχων ήταν ζωτικής σημασίας για να σταματήσει ο Hitler.
Πάνω από 80 χρόνια αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται τώρα της προσπάθειας του ΝΑΤΟ να εξοπλίσει την Ουκρανία για να νικήσει τους Ρώσους σε έναν πόλεμο που αρνείται να τελειώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης