Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία ερευνά πιθανά εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν από τις ειδικές δυνάμεις

Η Βρετανία ερευνά πιθανά εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν από τις ειδικές δυνάμεις
Βρετανία: Στο στόχαστρο οι ειδικές δυνάμεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν
Σχετικά Άρθρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα σχετικά με την παρουσία των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οι οποίες ελέγχονται ως ύποπτες για παράνομες δραστηριότητες.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, οι ειδικές δυνάμεις υπόκεινται σε ανεξάρτητη έρευνα που αφορά φονικές επιδρομές στο Αφγανιστάν πριν από περίπου μία δεκαετία.
Η έρευνα, η οποία προαναγγέλθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και ξεκίνησε να υλοποιείται από το Μάρτιο, «βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο των ακροάσεων και είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι οι κατηγορίες αφορούν τη συμπεριφορά των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας», διευκρίνισε ο Μπεν Ουάλας.
Σε γραπτή του δήλωση προς το κοινοβούλιο, ο υπουργός Άμυνας επισημαίνει πως «οι δραστηριότητες του οργάνου αυτού (των ειδικών δυνάμεων) συνιστούν το επίκεντρο των ερευνών».
Ειδικότερα, η έρευνα καλύπτει την περίοδο από το 2010 έως τα μέσα του 2013, περίοδο στην οποία οκτώ άνθρωποι από δύο οικογένειες στο Αφγανιστάν, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, φέρεται να έχασαν τη ζωή τους το 2011 και το 2012, από πυροβολισμούς των βρετανικών ειδικών δυνάμεων.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως έρευνα του BBC που μεταδόθηκε πριν από ένα χρόνο, είχε αποκαλύψει 54 περιπτώσεις ανθρώπων που σκοτώθηκαν υπό αδιευκρίνιστες και ύποπτες συνθήκες, από μια μονάδα των βρετανικών ειδικών δυνάμεων.
Η αποκάλυψη είχε προκαλέσει τότε σάλο στη Βρετανία, δεδομένης και της απόκρυψης των περιστατικών αυτών από την ιεραρχία των ειδικών δυνάμεων.
Εσωτερική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 39 άμαχοι και κρατούμενοι σκοτώθηκαν «παράνομα» στο Αφγανιστάν από τις αυστραλιανές ειδικές δυνάμεις.
Μάλιστα, τον περασμένο Μάρτιο, συνελήφθη ένας 41χρονος βετεράνος στρατιώτης, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορία ότι διέπραξε έγκλημα πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης