Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν προσπάθησε να καταλάβει ελληνόκτητο τάνκερ - Σημειώθηκαν πυροβολισμοί - Παρενέβη το ναυτικό των ΗΠΑ

Το Ιράν προσπάθησε να καταλάβει ελληνόκτητο τάνκερ - Σημειώθηκαν πυροβολισμοί - Παρενέβη το ναυτικό των ΗΠΑ
Το Ιράν προσπάθησε να καταλάβει 2 πετρελαιοφόρα κοντά στο Στενό του Ορμούζ και πυροβόλησε ένα από αυτά, σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Σε παρέμβαση προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 όταν ιρανικά πλοία του πολεμικού ναυτικού προσπάθησαν να καταλάβουν δύο πετρελαιοφόρα και πυροβόλησαν ένα από αυτά στον Κόλπο του Ομάν, όπως αναφέρει το αμερικανικό stripes.com/.
Ένα εξ αυτών μάλιστα πρόκειται για ελληνόκτητο πλοίο μεταφοράς αργού πετρελαίου με σημαία Μπαχαμών, το Richmond Voyager, πλοίο που εκτιμάται στα 103,4 εκατ δολ.
«Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απάντησε αμέσως και απέτρεψε αυτές τις κατασχέσεις», είπε ο Cmdr Hawkins, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ από τον αποκαλούμενο 5ο Στόλο.
Τα αμερικανικά πλοία απάντησαν σε σήμα κινδύνου που έστειλαν τα δεξαμενόπλοια, τα οποία διέρχονταν σε διεθνή ύδατα, ανέφερε το Associated Press.
Ένα ιρανικό πλοίο πυροβόλησε το δεύτερο δεξαμενόπλοιο, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε, συνέχισε ο ίδιος.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ λέει ότι το Ιράν έχει κατασχέσει τουλάχιστον πέντε εμπορικά πλοία τα τελευταία δύο χρόνια και έχει παρενοχλήσει αρκετά άλλα.
Πολλά από τα περιστατικά έχουν συμβεί μέσα και γύρω από το στενό του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου, από το οποίο διέρχεται το 20% του συνόλου του αργού πετρελαίου.
Από την πλευρά του, το Ιράν δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποιο για τα συγκεκριμένα περιστατικά.

Ο χάρτης στο σημείο που έλαβε χώρα η συμπλοκή:
iran_map_1.jpg


Τι είδους πλοίο είναι αυτό;

Το RICHMOND VOYAGER (IMO: 9827683) είναι ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου που ναυπηγήθηκε το 2018 ( πριν από 5 χρόνια ) και πλέει υπό τη σημαία των Μπαχάμες .
Η χωρητικοτητα του ειναι 319398 t DWT και το τρέχον βύθισμά του αναφέρεται ότι είναι 21.3 μέτρα. Το ολικό μήκος του (LOA) είναι 336 μέτρα και το πλάτος του είναι 60 μέτρα.
Το πλοίο αναχώρησε από το RAS TANURA, SA στις 2023-06-30 
RICHMOND_VOYAGER.jpg

Οι εντάσεις με ΗΠΑ

Οι εντάσεις ΗΠΑ-Ιράν αυξάνονται διαρκώς αφότου η κυβέρνηση Trump αποσύρθηκε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις και αποκατέστησε τις ακρωτηριαστικές κυρώσεις.
Το Ιράν απάντησε ενισχύοντας τις πυρηνικές δραστηριότητές του, τις οποίες λέει ότι είναι καθαρά ειρηνικές, και παρέχει επίσης οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας.
Τον Απρίλιο, επίλεκτοι Ιρανοί κομάντος επιτέθηκαν σε ένα πετρελαιοφόρο με προορισμό τις ΗΠΑ στον Κόλπο του Ομάν, επιβιβάζοντας ένα ελικόπτερο. Αυτό το τάνκερ ήταν κινεζικής ιδιοκτησίας και με προορισμό το Χιούστον. Ωστόσο, η Τεχεράνη προσπάθησε να δικαιολογήσει τις ενέργειές της αναφέροντας πρόσφατες περιπτώσεις όπου η Ουάσιγκτον άρπαξε το δικό της πετρέλαιο στην ανοιχτή θάλασσα.
Επί του παρόντος, υπάρχει μια κίνηση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για σκληρότερη δράση των ΗΠΑ κατά των «παράνομων» εξαγωγών αργού του Ιράν :
Αρκετοί αμερικανοί γερουσιαστές υποστήριξαν την κίνηση της κυβέρνησης Biden να κατασχέσει ιρανικά πετρελαιοφόρα στη Διώρυγα του Παναμά, ζητώντας περισσότερα μέτρα για να σταματήσει η εξαγωγή του αργού πετρελαίου του Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης