Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο κοντά στην προεδρία της Γαλλίας φέρνουν οι αναταραχές τη Marine Le Pen, πλησιάζει το 40% - Το ΑfD στην Γερμανία 21%

Πιο κοντά στην προεδρία της Γαλλίας φέρνουν οι αναταραχές τη Marine Le Pen, πλησιάζει το 40% - Το ΑfD στην Γερμανία 21%
Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν αυτές οι αρχικές αντιδράσεις θα μεταφραστούν σε μόνιμη μεταστροφή της κοινής γνώμης και πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει η εξέγερση
Σχετικά Άρθρα
Φωτιές αναταραχής έκαιγαν σε όλη τη Γαλλία, διαμαρτυρίες κατέκλυσαν τις πόλεις με αφορμή τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός εφήβου από την αστυνομία, αλλά για το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen είχε φτάσει η στιγμή για μια εκστρατεία στρατολόγησης.
"Αποκαταστήστε την τάξη στη Γαλλία!", ανέφερε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσπαθούσε να προσελκύσει νέα μέλη την Κυριακή, εικονογραφημένο με μια φωτογραφία αστυνομικών με εξοπλισμό των ΜΑΤ να παρελαύνουν μέσα σε καπνό.
Το μήνυμα του κόμματος Rassemblement National ήταν μέρος της προσπάθειας της Le Pen και των συμμάχων της να επωφεληθούν από την κρίση, να επιτεθούν στην κυβέρνηση του Emmanuel Macron και να αναδείξουν τις από καιρό κρατούσες σκληρές πολιτικές τους για την εγκληματικότητα και τη μετανάστευση.
Η τακτική φαίνεται να αποδίδει: δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις 30 Ιουνίου έδειξε ότι περισσότεροι άνθρωποι ενέκριναν την αντίδραση της Le Pen στην κρίση από οποιονδήποτε άλλο Γάλλο πολιτικό (39%), ακολουθούμενοι από τον υπουργό Εσωτερικών Gérald Darmanin και τον ίδιο τον Macron (περίπου 33%).
Καθώς οι ταραχές εξαπλώνονταν πέραν του Παρισίου, ο 27χρονος επικεφαλής του κόμματος RN Jordan Bardella εξαπέλυσε ένα στερεοτυπικό δεξιό κήρυγμα κατά των "άγριων ορδών" των διαδηλωτών, καταγγέλλοντας την "εντελώς τρελή" μετανάστευση στη Γαλλία.

Εν τω μεταξύ στην Γερμανία το AfD η Εναλλακτική για την Γερμανία, έφθασε στο 21% στην δεύτερη θέση με το CDU της πρώην Καγκελαρίου Merkel να βρίσκεται στο 25,5% με διαφορά μόλις 4,5%...
Το CDU οι χριστιανοδημοκράτες και το AfD η ακροδεξιά έχουν διαφορά μόλις 4,5%... εξέλιξη πρωτοφανή αλλά αναμενόμενη... και κατά πολλούς θετική εξέλιξη για την δημοκρατία...

Η ηγετική εμφάνιση της Le Pen

Αλλά η Le Pen, η οποία προετοιμάζεται για μια αναμενόμενη τέταρτη προεδρική υποψηφιότητα το 2027, προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μια πιο υπεύθυνη φιγούρα - μέρος μιας προσπάθειας δύο δεκαετιών να εξομαλύνει την πολιτική του κόμματός της.
Η Le Pen έχει εκδώσει μόνο ένα πανηγυρικό βιντεοσκοπημένο μήνυμα από την έναρξη των διαδηλώσεων, με ιδιαίτερα μετρημένη γλώσσα.
Η συγγραφέας και πολιτική αναλύτρια Chloé Morin θεώρησε ότι τα γεγονότα ήταν μια "σημαντική πολιτική στιγμή".
"Η Le Pen έχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνει για να αναλάβει την προεδρία, αλλά μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα ήταν έξυπνη και δεν έκανε λάθη", είπε.
Το διακύβευμα είναι υψηλό για τον Macron και την κεντρώα συμμαχία του, καθώς προσπαθούν να ανακόψουν τη δυναμική της Le Pen.
Η στρατηγική τους ήταν να δείξουν ότι η εφαρμογή των ισχυόντων νόμων μπορεί να αποκαταστήσει την τάξη, χωρίς να δαιμονοποιήσει τους κατοίκους των banlieue, των γειτονιών των μεταναστών με χαμηλό εισόδημα έξω από τις πόλεις.
Ο Macron εξακολουθεί να επεξεργάζεται την απάντησή του στην κρίση και έχει ζητήσει να εξεταστεί σε "βάθος" το τι οδήγησε στους πυροβολισμούς και στις εκρηκτικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν.
"Θα οικοδομήσουμε λύσεις από κοινού", είπε σε έναν δήμαρχο του οποίου το σπίτι παραλίγο να καεί από τους επιτιθέμενους, ενώ η σύζυγος και τα παιδιά του βρίσκονταν μέσα.
Υπερασπιζόμενος την προσέγγιση του Macron , ένας Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι "υπήρξε ένα είδος αγώνα δρόμου για να ζητηθούν τα πιο αυταρχικά μέσα για την αποκατάσταση της τάξης".
"Η κύρια διαφορά μας είναι ότι ακολουθήσαμε μια σταδιακή προσέγγιση που συνάδει με τις αξίες της δημοκρατίας μας και εντός των ορίων του νόμου.
Δεν ακούσαμε εκείνους που ζήτησαν ριζοσπαστικά μέτρα", δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι λύσεις Le Pen

Αντίθετα, η Le Pen υποσχέθηκε πολύ πιο σκληρά μέτρα.
Μεταξύ των πολιτικών της είναι η εκδίκαση των νέων σε ποινικές διαδικασίες ως ενηλίκων από την ηλικία των 16 ετών και όχι των 18.
Όσοι καταδικάζονται για εγκλήματα ή πιο ήσσονος σημασίας αδικήματα θα χάνουν το δικαίωμα να ζουν σε δημόσια κατοικία ή να λαμβάνουν κοινωνικές παροχές.
Θα ανοίξουν περισσότερες κλίνες φυλακών.
Για να καταπολεμηθεί αυτό που η ίδια αποκαλεί "δικαστική χαλαρότητα", θα τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα υποχρεωτικών ελάχιστων ποινών.
Η ακροδεξιά έχει επίσης αναβιώσει μια συχνή κριτική ότι οι banlieue και οι σε μεγάλο βαθμό μετανάστες κάτοικοί τους λαμβάνουν πάρα πολλά κρατικά χρήματα, σε αντίθεση με τις φτωχές αγροτικές κοινότητες που παραμελούνται.
"Τα αποβράσματα που βλέπουμε να λεηλατούν καταστήματα, να βάζουν φωτιά σε βιβλιοθήκες και δημαρχεία, και όλα αυτά γελώντας, δεν το κάνουν αυτό για το Nahel", δήλωσε σε συνέντευξή της η Edwige Diaz, βουλευτής του RN από μια αγροτική περιοχή κοντά στο Μπορντό.
"Είναι μια δικαιολογία για να επιτεθούν στην αστυνομία και σε ό,τι αντιπροσωπεύει τη δημοκρατία".

Η θρυαλλίδα

Ο αστυνομικός πυροβολισμός του 17χρονου Nahel Merzouk, ο οποίος ήταν βορειοαφρικανικής καταγωγής, προκάλεσε έντονα διαφορετικές αντιδράσεις, με εκείνους που βρίσκονται στην αριστερά να καταγγέλλουν την αστυνομία για χρήση υπερβολικής βίας και εκείνους που βρίσκονται στη δεξιά να λένε ότι η συμπεριφορά του οδηγού δείχνει τη διάβρωση της δημόσιας τάξης.
Ωστόσο, η δημόσια υποστήριξη προς την αστυνομία παρέμεινε σχετικά ισχυρή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η Ifop-Le Figaro.
Περίπου το 57% τάχθηκε στο πλευρό της αστυνομίας, ενώ το 69% υποστήριξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον τερματισμό των ταραχών - και τα δύο συμφωνούν με τις θέσεις του RN.
Οι μεγάλοι χαμένοι της δημοσκόπησης, εν τω μεταξύ, ήταν ο ακροαριστερός ηγέτης Jean-Luc Mélenchon και η πολιτικός των Πρασίνων Marine Tondelier, οι οποίοι κατηγόρησαν την αστυνομία για συστημικό ρατσισμό και τάχθηκαν υπέρ αυστηρότερων ελέγχων για την πρόληψη των πυροβολισμών.

Η μεταστροφή

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν αυτές οι αρχικές αντιδράσεις θα μεταφραστούν σε μόνιμη μεταστροφή της κοινής γνώμης και πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει η εξέγερση.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξέγερση μπορεί να εκλείψει εν μέσω μαζικών αστυνομικών αποστολών και καθημερινών συλλήψεων.
Αλλά η υποστήριξη για την ατζέντα της Le Pen είχε ήδη αυξηθεί ακόμη και πριν από την αναταραχή της περασμένης εβδομάδας.
Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από την Ifop για την Journal du Dimanche έδειξε ότι το 42% των Γάλλων ψηφοφόρων δήλωσαν ότι είχαν ήδη ψηφίσει μια λίστα ή έναν υποψήφιο του RN, μια σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Το κόμμα έχει κερδίσει έδαφος σε ομάδες μεταξύ των οποίων ήταν προηγουμένως αδύναμο, όπως οι συνταξιούχοι και οι υψηλά μορφωμένοι.
Τον Μάιο του 2022, αφού έχασε από τον Macron στις προεδρικές εκλογές, το RN σημείωσε εκπληκτικά ισχυρές επιδόσεις στις νομοθετικές εκλογές, κερδίζοντας πρωτοφανείς 88 έδρες, από μόλις οκτώ που είχε προηγουμένως.
Αυτό έδωσε στο κόμμα της Le Pen νέα νομιμοποίηση και ενίσχυσε την προσπάθειά της να "αποτοξινώσει" την εικόνα του κινήματος που ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια από τον πατέρα της, ο οποίος αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα και υποστήριξε ξενοφοβικές ιδέες.
Η Le Pen δεν ήταν ο μόνος δεξιός πολιτικός στην Ευρώπη που προσπάθησε να επωφεληθεί από τις ταραχές.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο που αντιπαραβάλλει σκηνές από το Παρίσι με γαλήνιες πολωνικές εικόνες, προσθέτοντας: "Δεν θέλουμε τέτοιες σκηνές στους πολωνικούς δρόμους".
Στην Ιταλία, ο ηγέτης της ακροδεξιάς και επί μακρόν σύμμαχος της Le Pen, Matteo Salvini, κατηγόρησε για τις ταραχές "τα χρόνια της χαλαρότητας απέναντι στην ισλαμική ριζοσπαστικοποίηση και τις συνοικίες που κυριαρχούνται από την εγκληματικότητα".
"Βρισκόμαστε στη Δύση ή στην κόλαση;" αναρωτήθηκε.
Παρά τις επιθέσεις, ο Macron προσπάθησε να αντισταθεί στη διχαστική ρητορική, τονίζοντας την ενότητα της Γαλλίας.
"Ποτέ δεν ζητήσαμε τον στιγματισμό τμημάτων του πληθυσμού", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

F0IYnUaWIAQEUEo.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης