Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός στο Κίεβο – Ο Ουκρανικός στρατός ενισχύει εσπευσμένα τον Βορρά, μετά από σήμα δορυφόρου για βάση των Wagner στη Λευκορωσία

Πανικός στο Κίεβο – Ο Ουκρανικός στρατός ενισχύει εσπευσμένα τον Βορρά, μετά από σήμα δορυφόρου για βάση των Wagner στη Λευκορωσία
Έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ουκρανίας, μετά τις δορυφορικές εικόνες που δείχνουν τη βάση των Wagner στη γειτονική Λευκορωσία
Σχετικά Άρθρα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του να ενισχύσουν την άμυνα στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στη Λευκορωσία, ημέρες αφότου ο ιδρυτής του Ομίλου Wagner Yevgeny Prigozhin μετακινήθηκε εκεί μετά από την.. ανταρσία.
«Η απόφαση… είναι ο Ανώτατος Διοικητής Valery Zaluzhny και ο διοικητής του Βορρά Serhy Naev να εφαρμόσουν μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση αυτής της κατεύθυνσης», ανακοίνωσε ο Zelensky στο Telegram.
Είπε ότι στο Κίεβο συγκλήθηκε επείγουσα σύσκεψη εθνικής ασφάλειας σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία, η οποία βρίσκεται ακριβώς στα βόρεια της Ουκρανίας, και στις αρχές της σύγκρουσης ήταν ένα στάδιο για τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο Prigozhin φέρεται να έφτασε στο Μινσκ με ιδιωτικό αεροσκάφος την Τρίτη (27/6/2023), κάτι που επιβεβαίωσε ο πρόεδρος Alexander Lukashenko.
Ο Λευκορώσος ηγέτης είχε βοηθήσει στη μεσολάβηση για την επίτευξη μιας συμφωνίας που επίλυσε ειρηνικά την εσωτερική ρωσική κρίση, αλλά η Ουάσιγκτον ισχυρίστηκε ότι άφησε τον Putin «εξασθενημένο».
Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι θα τηρήσει τη συμφωνία, που επιτρέπει στους Wagner να υπογράψουν συμβόλαια με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Όσοι δεν υπογράψουν συμβόλαια, θα πρέπει να πάνε στη Λευκορωσία, είπε ο Putin.

Οι δορυφορικές εικόνες που τρόμαξαν το καθεστώς Zelensky


Αν και δεν υπάρχει επιβεβαίωση για μεγάλης κλίμακας κινητικότητα των Wagner, δυτικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται δορυφορικές εικόνες που υποδηλώνουν νέα στρατόπεδα του Ομίλου στο έδαφος της Λευκορωσίας.
Οι δορυφορικές εικόνες φαίνεται να δείχνουν δραστηριότητα σε μια στρατιωτική βάση περίπου 21 χιλιόμετρα από την πόλη Asipovichy, κοντά στο Minsk.
Η περιοχή έχει αναφερθεί στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ως μέρος που θα μπορούσε να στεγάσει μαχητές Wagner.
Το BBC Verify έχει εντοπίσει πάνω από 300 κατασκευές που μοιάζουν με σκηνές που έχουν ανεγερθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Μια δορυφορική εικόνα από τις 15 Ιουνίου δεν δείχνει καμία από αυτές τις δομές ορατή.
Η πιο πρόσφατη εικόνα υψηλής ανάλυσης που έχει ληφθεί είναι από τις 30 Ιουνίου και αποκαλύπτει τις εκτεταμένες εργασίες στη στρατιωτική βάση.
Πάντως το BBC προειδοποιεί ότι, «δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι αυτές οι νέες δομές προορίζονται να στεγάσουν δυνάμεις Wagner, αλλά ο Lukashenko συμφώνησε να τις φιλοξενήσει».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov διακήρυξε πως η Ρωσία θα αναδειχθεί «δυνατότερη» μετά την αποτυχημένη εξέγερση, η οποία είχε περιορισμένες ανταλλαγές πυρών, συμπεριλαμβανομένων κατάρριψης ελικοπτέρων από τους Wagner που σκότωσαν πιλότους της Ρωσικής αεροπορίας.
Ουκρανία: Μεγάλη απειλή οι Wagner

Το Κίεβο θεωρεί την παρουσία των Wagner στη Λευκορωσία ως απειλή και παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε αυτή τη χώρα, δήλωσε νωρίτερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Alexey Danilov.
«Η εμφάνιση νέων απειλών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των Wagner, παρακολουθείται και εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
Η Ουκρανία παρακολουθεί στενά και αναλύει ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων ασφαλείας, ιδίως τις κινήσεις στρατευμάτων και όπλων στη Λευκορωσία και σε άλλα εδάφη που συνορεύουν με εμάς», σημείωσε ο Danilov.
Εν τω μεταξύ, ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, Valery Zaluzhny είπε σε συνέντευξή του στην Washington Post ότι οι Wagner είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης