Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Πολωνία ζητά την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της – Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για Λευκορωσία

Η Πολωνία ζητά την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της – Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για  Λευκορωσία
«Δεν θέλουμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
Σχετικά Άρθρα
Η Πολωνία θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών του ΝΑΤΟ μετά τη μεταφορά τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στη Λευκορωσία, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (30/6/2023).
«Επειδή η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, απευθυνόμαστε σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό», είπε.
Ο Morawiecki υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να είναι μια απόφαση που λαμβάνεται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
«Δεν θέλουμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
«Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τους εταίρους μας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Δηλώνουμε την επιθυμία μας για ταχεία δράση σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε.

Τα ρωσικά όπλα στη Λευκορωσία

Στις 25 Μαρτίου 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματος του Μινσκ, η Μόσχα θα αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία, παρόμοια με αυτά που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και καιρό στο έδαφος των συμμάχων τους.
Η Μόσχα έχει ήδη παράσχει στο Μινσκ τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα και βοήθησε τη Λευκορωσία να επανεξοπλίσει τα αεροσκάφη της για να μεταφέρουν εξειδικευμένα όπλα.
Τα πληρώματα πυραύλων και οι πιλότοι έχουν εκπαιδευτεί στη Ρωσία. Στις 16 Ιουνίου, ο Putin είπε ότι οι πρώτες ρωσικές πυρηνικές κεφαλές είχαν ήδη παραδοθεί στη Λευκορωσία και ολόκληρη η παρτίδα θα αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Στις 23 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko τόνισε ότι ένα σημαντικό μέρος των πυρηνικών πυρομαχικών που σχεδιάζεται να παραδοθεί βρίσκεται ήδη εντός της δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης