Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γελοίο ή ειρωνεία: Η Κίνα χρησιμοποιεί την αμερικανική τεχνολογία για να κατασκοπεύει τις ΗΠΑ, η Ινδία την κινεζική για να κατασκοπεύει την Κίνα

Γελοίο ή ειρωνεία: Η Κίνα χρησιμοποιεί την αμερικανική τεχνολογία για να κατασκοπεύει τις ΗΠΑ, η Ινδία την κινεζική για να κατασκοπεύει την Κίνα
«Ανακύκλωση» τεχνολογίας...
Σχετικά Άρθρα
Μήνες αφότου το F-22 Raptor της USAF κατέρριψε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πετούσε πάνω από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, υπάρχουν αναφορές ότι το κατασκοπευτικό μπαλόνι χρησιμοποιούσε τελικά... αμερικανική τεχνολογία ξυπνώντας μνήμες από της ασκήσεις της Ινδίας με εκπαιδευμένους αετούς και κινεζικές κάμερες.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα από μυστική έρευνα που είναι εν εξελίξει, το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πέταξε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους χρησιμοποίησε αμερικανική τεχνολογία για να τις βοηθήσει στη συλλογή οπτικοακουστικών δεδομένων, ανέφερε η Wall Street Journal (WSJ) με βάση πληροφορίες που ελήφθησαν από απόρρητες αμερικανικές πηγές.
Το μπαλόνι φέρεται να πέρασε μια εβδομάδα πετώντας πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά προτού το καταρρίψει ο αμερικανικός στρατός. Το μπαλόνι προσδιορίστηκε ότι διαθέτει εμπορικά διαθέσιμη αμερικανική τεχνολογία, εξαιρετικά εξειδικευμένους κινεζικούς αισθητήρες και άλλο εξοπλισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται ουσιαστικά για τη συλλογή εικόνων, βίντεο και άλλων δεδομένων για μεταφορά στην Κίνα, σύμφωνα με αναλύσεις από αρκετούς οργανισμούς άμυνας και πληροφοριών των ΗΠΑ.
Η ανάλυση του WSJ υποστηρίζει τον προηγούμενο ισχυρισμό ότι το μπαλόνι χρησιμποιήθηκε ειδικά για την υπόθεση της κατασκοπείας.
Ωστόσο, η έκθεση διευκρίνισε επίσης ότι το αερόστατο δεν φαίνεται να έστειλε δεδομένα από το οκταήμερο πέρασμά του πάνω από την Αλάσκα του Καναδά και ορισμένες άλλες συνεχόμενες πολιτείες των ΗΠΑ πίσω στην Κίνα.
Πάντως, μια προηγούμενη αναφορά στο NBC News ισχυρίστηκε ότι το τεράστιο ιπτάμενο αερόστατο είχε πετάξει πάνω από στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ πολλές φορές και έστειλε πληροφορίες πίσω στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο.
Το πρακτορείο επικαλέστηκε ορισμένους αξιωματούχους των ΗΠΑ που είπαν: «Οι πληροφορίες που συνέλεξε η Κίνα προέρχονταν κυρίως από ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία μπορούν να ληφθούν από οπλικά συστήματα ή να περιλαμβάνουν επικοινωνίες από το προσωπικό της βάσης, αντί για εικόνες».
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο είπαν στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν αυτή την πληροφορία.
Το φερόμενο κατασκοπευτικό μπαλόνι που πετούσε πάνω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες ενέτεινε τις εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Από την πλευρά του, το Πεκίνο ισχυρίστηκε ότι το αερόστατο, το οποίο παρακολουθούσε ο αμερικανικός στρατός για μέρες πριν τελικά καταρριφθεί, χρησιμοποιήθηκε για μετεωρολογικούς σκοπούς και ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.
«Η Κίνα απορρίπτει τη στρέβλωση αυτού του περιστατικού», δήλωσε ο Κινέζος εκπρόσωπος Μάο Νινγκ σε τακτική ενημέρωση απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παρατηρήσεις των ΗΠΑ για το ζήτημα κατασκοπείας με αερόστατο.
Εκτός από τις αποκαλύψεις που έγιναν από το WSJ, μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το BBC ανέφερε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πιστεύει ότι τα κινεζικά μπαλόνια είναι σχεδιασμένα και εξοπλισμένα με συστήματα συλλογής πληροφοριών.
Το αερόπλοιο (μπαλόνι) που πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ βρέθηκε να έχει «πολλαπλές κεραίες, πιθανώς ικανές να συλλέγουν και να εντοπίζουν γεωγραφικές επικοινωνίες» ο John Calver – πρώην αναλυτής της CIA στην Ανατολική Ασία – μιλώντας στο BBC Panorama, προσθέτοντας μάλιστα « πως πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια που χρονολογείται τουλάχιστον πριν από πέντε χρόνια».
Είπε ότι τα κινεζικά αερόστατα ήταν «ειδικά σχεδιασμένα για αυτές τις αποστολές μεγάλης εμβέλειας» και μερικά είχαν «προφανώς κάνει τον γύρο του πλανήτη». Είναι ενδιαφέρον, λοιπόν, ότι οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν την αμερικανική τεχνολογία για να κατασκοπεύσουν ορισμένες πολύ στρατηγικές στρατιωτικές βάσεις και δήθεν απείλησαν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Αν και η ειρωνεία είναι ανησυχητική, μπορεί να μην είναι συγκλονιστική. Αρκετά οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται από αντιπάλους των ΗΠΑ όπως η Κίνα και η Ρωσία αποτελούνται από δυτικά μέρη. Ίσως, αυτός είναι ο λόγος που η Ουάσιγκτον και ορισμένοι από τους συμμάχους της έχουν επιβάλει απαγόρευση τσιπ σε αυτές τις χώρες και σκέφτονται να ανακαλέσουν ένα σύμφωνο επιστήμης και τεχνολογίας.

Όταν η Ινδία χρησιμοποίησε κινεζική κάμερα εναντίον της... Κίνας

Στα τέλη του περασμένου έτους, εμφανίστηκαν βίντεο με την ικανότητα κυνηγιού με drone του Ινδικού Στρατού κοντά στη Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου (LAC) κατά τη διάρκεια της άσκησης του Ινδικού Στρατού και των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) «Yudh Abhyas» στο Auli του Uttarakhand.
Αυτό που έγινε πρωτοσέλιδο κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων ήταν ο «Arjun», ο μαύρος αετός με μια κάμερα τοποθετημένη στο κεφάλι του, επιδεικνύοντας τις απίστευτες ικανότητές του κατά του drone. Ωστόσο, ένα στιγμιότυπο που επεσήμαναν οι EurAsian Times μπορεί να άφησε ορισμένους Ινδούς αξιωματούχους άφωνους.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η ομάδα των EurAsian Times, η κάμερα που ήταν τοποθετημένη στο κεφάλι του αετού, που προοριζόταν για επιχειρήσεις επιτήρησης και κατά των drone, ήταν κινεζικής προέλευσης.
Εκείνη την εποχή, οι EurAsian Times ανέφεραν ότι ο εκπαιδευμένος αετός, ο οποίος είχε επίσης ιχνηλάτη GPS δεμένο στο σώμα του, δούλευε παράλληλα και μερικές φορές παράλληλα με έναν σκύλο, ο οποίος άκουγε το drone και ειδοποιούσε τους χειριστές του στρατού του.
Στη συνέχεια, οι Ινδοί στρατιώτες απελευθέρωσαν τον αετό, ο οποίος εντόπισε το drone και το κατέβασε με τα αιχμηρά νύχια του.
Μία από τις κοντινές φωτογραφίες του χαρταετού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχνε την τοποθετημένη κάμερα αποκάλυψε το λογότυπο του κατασκευαστή, που έγραφε ως «FX». Οι EurAsian Times διαπίστωσαν ότι η εταιρεία είναι μια κινεζική εταιρεία με έδρα το Shenzhen, που συχνά θεωρείται η τεχνολογική πρωτεύουσα της Κίνας.
Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο αποκάλυψε περαιτέρω, «Η κάμερα FX798T Micro FPV και η κάμερα 5,8 GHz 40CH 25mW VTX είναι εξαιρετικά μικρή και θα μπορούσε να εγκατασταθεί σχεδόν σε οτιδήποτε. Η μονάδα είναι εξαιρετικά ελαφριά, επομένως είναι εύκολη η τοποθέτηση σε οποιοδήποτε αεροσκάφος χωρίς να επηρεάζεται το κέντρο βάρους (COG).» Οι VTX είναι κεραίες που μεταδίδουν πλάνα από μικρές κάμερες που συνδέονται με drones στην οθόνη του ελεγκτή στο έδαφος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης