Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουγγαρία …κάνει την αρχή στην ΕΕ – Orban: Δεν δίνουμε άλλα χρήματα στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία …κάνει την αρχή στην ΕΕ – Orban: Δεν δίνουμε άλλα χρήματα στην Ουκρανία
Να μας πουν πρώτα οι Ουκρανοί τι έκαναν τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ που τους δώσαμε είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα
(upd) Η Ουγγαρία ...κάνει την αρχή και διαχωρίζει την θέση της από την υπόλοιπη Ευρώπη όσον αφορά την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας, καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Viktor Orban, σε μια προσπάθεια να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις Βρυξέλλες για τα ανοιχτά διμερή θέματα, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει άλλα χρήματα στο Κίεβο.
Σε δηλώσεις του ο Orban υποστήριξε ότι η Ουγγαρία απορρίπτει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει περισσότερα χρήματα για την χρηματοδότηση του αυξημένου κόστους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Χρήματα τέλος

«Ένα πράγμα, είναι ξεκάθαρο…
Εμείς οι Ούγγροι δεν θα δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία μέχρι να μας πουν που πήγαν τα προηγούμενα κεφάλαια αξίας περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ που τους δώσαμε» υποστήριξε ο Orban, ο οποίος πρόσθεσε πως είναι «εντελώς γελοίο και παράλογο» να συνεισφέρουμε περισσότερα χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ενός δανείου, από οποίο δεν έχουμε λάβει ακόμα τα κεφάλαια που δικαιούμαστε να λάβουμε.
Οι δηλώσεις αυτές του Orban έγιναν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Η Ουγγαρία, όπως και η Πολωνία, είναι τα μοναδικά κράτη που δεν έχουν λάβει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ λόγω των διαφωνιών που έχουν με την Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου.

Η χρηματοδότηση δεν θα φέρει το τέλος του πολέμου

Όπως είπε ο Orban, η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ουκρανίας από την ΕΕ δεν πρόκειται να οδηγήσει στο τέλος του πολέμου ούτε θα συνδράμει την Ουκρανία στο να νικήσει τη Ρωσία.
«Οι περαιτέρω οικονομικές ενέσεις θα παρατείνουν τον πόλεμο και θα αναγκάσουν αργότερα να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για την ανάκαμψη της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο Orban, αναφέροντας πως δεν συμφωνεί με την προσέγγιση των υπόλοιπων Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της συνέχειας του δρόμου που έχει ακολουθηθεί έως σήμερα και που προβλέπει διαρκή χρήματα στο Κίεβο και συνέχιση των εχθροπραξιών μέχρι οι Ουκρανοί να νικήσουν τους Ρώσους.

Δεν καταφέραμε τίποτα

«Πέρασε ενάμιση χρόνος.
Κάναμε ότι κάναμε, το αποτέλεσμα είναι μηδενικό, αν όχι αρνητικό.
Η Ρωσία δεν ηττήθηκε.
Η ρωσική πολιτική ηγεσία είναι στη θέση της, όλα είναι καλά στη ρωσική οικονομία και εμείς υποφέρουν από υψηλό πληθωρισμό και δεν έχουμε χρήματα να στηρίξουμε τους Ουκρανούς» είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στην σκληρή αντεπίθεση των Ουκρανών, τονίζοντας ότι πλέον δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτα, όπως π.χ στον τερματισμό των εχθροπραξιών και στην έναρξη διαπραγματεύσεων.

Στα όρια της η Ευρώπη

Ο Orban  υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της
«Δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Που πήγαν αυτά τα χρήματα;
Ξέρουμε την απάντηση: δόθηκαν στην Ουκρανία για έναν πόλεμο που δεν έπρεπε να δοθεί»  τόνισε ο Orban.

Μακροχρόνιος αγώνας

Χθες Πέμπτη 29/6 οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν ότι θα αναλάβουν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ουκρανίας, με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky να τους καλεί να αρχίσουν αμέσως τις διαβουλεύσεις για ένα νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόν έχει δεσμευτεί ότι θα προσφέρει βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για το διάστημα 2024 - 2027.
Ωστόσο, ο Orban υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα τα κράτη – μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν αυτά τα οικονομικά σχέδια, επισημαίνοντας ότι πρόκειται να αρχίσει ένας μακροχρόνιος αγώνας.

Διαρκής αντιπαράθεση

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουγγαρία στέκεται απέναντι στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενίσχυση της Ουκρανίας.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο, υπήρχαν πληροφορίες ότι η Ουγγαρία θα μπλοκάρει τη χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την αγορά όπλων για την Ουκρανία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (EPF).
Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ ενέκρινε στις 5 Μαΐου την κοινή αγορά από τις χώρες της ΕΕ πυρομαχικών και πυραύλων πυροβολικού για την Ουκρανία αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Η οικονομική βοήθεια, η οποία εγκρίθηκε, θα επιτρέψει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να εφοδιαστούν με οβίδες πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών και ρουκέτες.
Μία ημέρα πριν από την απόφαση του συμβουλίου, η Ουκρανική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς (NACC) συμπεριέλαβε την ουγγρική τράπεζα OTP Bank στη λίστα των διεθνών χορηγών πολέμου.
Η απόφαση αυτή δικαιολογήθηκε από τη θέση της διοίκησης της τράπεζας για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία και την de facto αναγνώριση των λεγόμενων «λαϊκών δημοκρατιών» του Donetsk και του Lugansk.
Ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου Péter Szijjártó ξεκαθάρισε ότι έως ότου η Ουκρανία ανακαλέσει την απόφασή της, η ουγγρική κυβέρνηση θα πιέζει σκληρά ώστε να μην επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, που θα απαιτούσαν περαιτέρω θυσίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης