Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Γαλλία φλέγεται για τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό - 150 συλλήψεις

H Γαλλία φλέγεται για τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό - 150 συλλήψεις
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, συγκάλεσε σήμερα το πρωί συνεδρίαση διυπουργικού πυρήνα κρίσεων
Σχετικά Άρθρα

Χάος επικρατεί στα προάστια του Παρισιού αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, μετά τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό.
Το 17χρονο θύμα, που αναγνωρίστηκε μόνο ως Nahel M., πυροβολήθηκε στο στήθος εξ επαφής το πρωί της Τρίτης, σε ένα περιστατικό που αναζωπύρωσε τη συζήτηση στη Γαλλία σχετικά με τις τακτικές της αστυνομίας, η οποία έχει επικριθεί εδώ και καιρό από ομάδες δικαιωμάτων για τη μεταχείριση των εθνικών μειονοτήτων στα προάστια με χαμηλό εισόδημα, σημειώνει το France 24.
Η μητέρα του εφήβου κάλεσε σε πορεία την Πέμπτη για να τιμήσει το μοναχοπαίδι της.
Καθώς νύχτωνε την Τετάρτη, οι συγκρούσεις εξαπλώθηκαν από γειτονιές γύρω από την πρωτεύουσα σε άλλες γαλλικές πόλεις, όπως η Τουλούζη, η Ντιζόν και η Λυών.
Περίπου 2.000 αστυνομικοί των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν στο Παρίσι και τα γύρω προάστια, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Geral Darmannen δήλωσε ότι 150 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
«Δημαρχεία, σχολεία και αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν ή δέχθηκαν επίθεση», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter. «Ντροπή σε αυτούς που δεν απηύθυναν έκκληση για ηρεμία», πρόσθεσε.
Αυτή είναι η τρίτη φορά φέτος που αστυνομικός στη Γαλλία σκοτώνει πολίτη στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ των 13 αντίστοιχων περιστατικών πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της γαλλικής αστυνομίας.
Το 2021 καταγράφηκαν τρία τέτοια περιστατικά και άλλα δύο το 2020, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters, ο οποίος δείχνει ότι η πλειονότητα των θυμάτων από το 2017 και μετά είναι είτε μαύροι είτε αραβικής καταγωγής.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Macron


Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, συγκάλεσε σήμερα το πρωί συνεδρίαση διυπουργικού πυρήνα κρίσεων έπειτα από μία ακόμη νύκτα επεισοδίων, κυρίως στο Παρίσι, μετά τον θάνατο 17χρονου εφήβου από τα πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου την Τρίτη, ανακοίνωσε η προεδρία.
Στη δυτική περιοχή Hauts-de-Seine του Παρισιού, όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί, ξέσπασαν συγκρούσεις για δεύτερη συνεχή νύχτα, καθώς μασκοφόροι διαδηλωτές ντυμένοι στα μαύρα εκτόξευσαν πυροτεχνήματα και κροτίδες κατά των δυνάμεων ασφαλείας.
Στο εργατικό 18ο και 19ο arrodissements (συνοικίες) του βορειοανατολικού Παρισιού, η αστυνομία έριξε σφαίρες κρότου λάμψης για να διαλύσει τους διαδηλωτές που έκαιγαν σκουπίδια.
Το πλήθος απάντησε πετώντας μπουκάλια.
"Έχουμε βαρεθεί να μας αντιμετωπίζουν έτσι. Αυτό είναι για το Nahel, είμαστε ο Nahel", είπαν δύο νεαροί άνδρες που αυτοαποκαλούνται "Εκδικητές", καθώς μετακινούσαν κάδους απορριμμάτων από ένα κοντινό κτήμα για να τους προσθέσουν σε ένα φλεγόμενο οδόφραγμα.
Ο ένας είπε ότι η οικογένειά του ζει στη Γαλλία εδώ και τρεις γενιές, αλλά παραπονέθηκε ότι "δεν πρόκειται ποτέ να μας δεχτούν".
Τα γκράφιτι που ήταν γραμμένα με σπρέι στους τοίχους ενός κτιρίου διακήρυτταν "Δικαιοσύνη για το Nahel" και "Η αστυνομία σκοτώνει".



 

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης