Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Meloni κατακεραυνώνει την ΕΚΤ: Λάθος οι αυξήσεις επιτοκίων, βλάπτουν τις οικονομίες

Η Meloni κατακεραυνώνει την ΕΚΤ: Λάθος οι αυξήσεις επιτοκίων, βλάπτουν τις οικονομίες
Απογοήτευση προκαλούν στην ιταλική κυβέρνηση οι συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Σφοδρή επίθεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξαπέλυσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giorgia Meloni, ενώνοντας τη φωνή της με βουλευτές του κόμματός της, που τάχθηκαν κατά των συνεχών αυξήσεων επιτοκίων.
Η Meloni χαρακτήρισε τον πληθωρισμό "έναν μισητό κρυφό φόρο" και δήλωσε ότι "είναι σωστό να τον καταπολεμήσουμε αποφασιστικά, αλλά η απλοϊκή συνταγή της αύξησης των επιτοκίων δεν θεωρείται από πολλούς ως ο σωστός δρόμος", δήλωσε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.
"Δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η συνεχής αύξηση των επιτοκίων κινδυνεύει να βλάψει τις οικονομίες μας περισσότερο απ' ό,τι μειώνει τον πληθωρισμό, καθιστώντας την μια θεραπεία που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό", ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκιά της στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 και πλέον ετών αυτόν τον μήνα, ανεβάζοντας το επιτόκιο αναφοράς στη ζώνη του ευρώ στο 3,5%, το υψηλότερο από τον Μάιο του 2001, και έδωσε σήμα για άλλη μια αύξηση τον Ιούλιο.

Απογοήτευση στην Ιταλία για την ΕΚΤ

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο της Ρώμης την Τετάρτη,  η απλοϊκή συνταγή για αυξήσεις των επιτοκίων που ανέλαβε η ΕΚΤ δεν φαίνεται να είναι ο πιο σωστός δρόμος.
Σύμφωνα με το Politico, tα μέλη της κυβέρνησης Meloni αντέδρασαν επικριτικά μετά τη δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde την Τρίτη ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται.
Μιλώντας στο Φόρουμ για τις Κεντρικές Τράπεζες 2023 στη Σίντρα της Πορτογαλίας η Lagarde διαμήνυσε ότι το έργο της ΕΚΤ "δεν έχει τελειώσει. Αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις προοπτικές, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο".
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Matteo Salvini χαρακτήρισε την απόφαση "παράλογη και επιζήμια.
"Η Lagarde έχει υποθήκη με κυμαινόμενο επιτόκιο; Γνωρίζει πόσο αυξάνονται οι δόσεις; Ποιος επωφελείται από αυτές τις παράλογες αποφάσεις;", είπε.
Ο Salcini πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Ιταλό εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani δήλωσε "απογοητευμένος" από τη δήλωση της Lagarde  και διαφώνησε με την απόφαση.
"Δεν νομίζω ότι η συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων μας οδηγεί προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης", δήλωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης