Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Λευκορωσία ο Prigozhin, δεν επιβεβαιώνει η Ρωσία - Σταματά η ποινική δίωξη κατά της Wagner, προς κατάργηση ιδιωτικών στρατών

Στη Λευκορωσία ο Prigozhin, δεν επιβεβαιώνει η Ρωσία - Σταματά η ποινική δίωξη κατά της Wagner, προς κατάργηση ιδιωτικών στρατών
Ο Putin κάλεσε τους μαχητές της Wagner είτε να περάσουν στο ρωσικό στρατό είτε να περάσουν στη Λευκορωσία μαζί με τον Prigozhin
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Στη Λευκορωσία φέρεται πως βρίσκεται ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, τη στιγμή που η Ρωσία ανακοίνωσε πως η ποινική υπόθεση που είχε ανοίξει εις βάρος του με αφορμή την ανταρσία του, έκλεισε.
Πάντως, το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως ακόμα δεν έχει εικόνα για το που είναι ο Prigozhin, επισημαίνοντας πως από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin έχει τηρήσει και τιμήσει το λόγο του και τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η ποινική υπόθεση για το γεγονός της ένοπλης εξέγερσης του Prigozhin και της Wagner, έκλεισε.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), κατά τη διερεύνηση της ποινικής υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες σε αυτήν σταμάτησαν τις ενέργειες τους με στόχο τη διάπραξη εξέγερσης.
Υπενθυμίζεται πως ο Prigozhin αφού κατήγγειλε το ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε κατά των δυνάμεων του, πέρασε τα ουκρανικά σύνορα το περασμένο Σάββατο, κατέλαβε τη ρωσική πόλη Rostov on Don και αφού ζήτησε την άμεση παραίτηση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu και του επικεφαλής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, Valery Gerasimov, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε πορεία προς τη Μόσχα, κάτι που η ρωσική ηγεσία εξέλαβε ως πραξικόπημα, ως προδοσία και ως ανταρσία κατά του προέδρου Putin.
Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν, όταν κατόπιν παρέμβασης του Λευκορώσου προέδρου, Alexander Lukashenko, ο Prigozhin ακύρωσε την πορεία προς τη Μόσχα, λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις πως θα χορηγηθεί αμνηστία τόσο στον ίδιο όσο και στους μαχητές της Wagner που συμμετείχαν σε αυτήν την απόπειρα εξέγερσης.

Κρεμλίνο: Δεν γνωρίζουμε

Την θέση πως η Ρωσία δεν γνωρίζει ακόμα που βρίσκεται ο επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov
Όπως είπε ο Peskov, η Ρωσία έκλεισε την ποινική υπόθεση κατά του Prigozhin και όσων μαχητών της Wagner συμμετείχαν στην ανταρσία, επισημαίνοντας πως ο Ρώσος πρόεδρος πάντα τιμά και τηρεί το λόγο του.

Στο στρατό θα μιλήσει ο Putin

Επιπλέον, σημείωσε πως δεν γνωρίζει πόσοι στρατιώτες της Wagner έχουν υπογράψει συμβόλαιο με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να ενταχθούν στο ρωσικό στρατό ενώ ανακοίνωσε πως ο Ρώσος πρόεδρος θα απευθυνθεί αργότερα εντός της ημέρας σε μέλη του ρωσικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων που συνέδραμαν στην αντιμετώπιση της εξέγερσης της Wagner.

Παραδίδουν τα όπλα οι Wagner;

Η συμφωνία προέβλεπε ότι ο Prigozhin θα μεταφερόταν κατόπιν στη Λευκορωσία, ενώ είναι άγνωστο τι ακριβώς θα απογίνει με τις δυνάμεις της Wagner.
Πληροφορίες υποστηρίζουν πως το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διαρρέει πως οι μαχητές της Wagner ετοιμάζονται να παραδώσουν τα όπλα και τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό στο υπουργείο.

Στη Λευκορωσία ο Prigozhin

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως αεροσκάφος που συνδέεται με τον Prigozhin προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί στη Λευκορωσία.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως ένα Embraer Legacy 600 – το οποίο σύμφωνα με αμερικανικά έγγραφα ανήκει στον Prigozhin – πέταξε σήμερα από τη Ρωσία προς τη Λευκορωσία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν σε αυτό είχε επιβιβαστεί και ο επικεφαλής της Wagner.

Άγνωστο το μέλλον

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με τη ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner.
Στο χθεσινό διάγγελμα του ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υποστήριξε ότι περισσότεροι μαχητές της Wagner είναι πατριώτες και έχουν καμία συμμετοχή στην ανταρσία και για αυτό τους κάλεσε να καταταγούν στο ρωσικό στρατό.
Όσοι δεν θελήσουν αυτήν την προοπτική, ο Putin είπε ότι θα πρέπει να περάσουν με ασφάλεια στη Λευκορωσία.
Πάντως, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov έκανε γνωστό πως οι δυνάμεις της Wagner που βρίσκονται στην Αφρική, δεν πρόκειται να αποσυρθούν και ότι θα παραμείνουν σε Μάλι και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου και έχουν αναπτυχθεί κατόπιν σχετικών αιτημάτων από τις τοπικές κυβερνήσεις προς τη Ρωσία για την αντιμετώπιση ένοπλων ομάδων.

Ρωσία: Να καταργηθούν όλοι οι ιδιωτικοί στρατοί

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι φωνές στη Ρωσία που ζητούν την άμεση και πλήρη κατάργηση των ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, όπως είναι η Wagner.
Πιο ηχηρή υπήρξε η φωνή του Vladislav Surkov, άλλοτε κορυφαίου συνεργάτη του προέδρου Putin, ο οποίος ζήτησε την κατάργηση των εταιρειών αυτών, λέγοντας πως αποτελούν ιδέα που εισήχθη στη Ρωσία από τις ΗΠΑ.
«Πώς είναι δυνατόν μια στρατιωτική μονάδα να είναι ιδιωτική στη δική μας κοσμοθεώρηση;
Είναι τελείως ασύμβατο με τη ρωσική πολιτική, διοικητική και στρατιωτική κουλτούρα» ανέφερε ο Surkov, ο οποίος έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Κρεμλίνο.
Όπως υποστηρίζει ο Surkov, η ύπαρξη εταιρειών μισθοφόρων εγείρει κίνδυνο η Ρωσία να μετατραπεί σε «ευρασιατική ζώνη φυλών κάποιου είδους» και να διασπαστεί η στρατιωτική ιεραρχία.
«Γιατί τις χρειαζόμαστε σήμερα, όταν έχουμε εμπλακεί ανοικτά στη μάχη για την Ουκρανία;
Αυτός δεν είναι πόλεμος δι’ αντιπροσώπων, είναι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Ο στρατός πρέπει να ενισχυθεί όχι μόνο με όπλα, αλλά και με ενότητα διοίκησης» υποστήριξε ο Surkov, ο οποίος ήταν από τους στενούς συνεργάτες και συμβούλους του Putin στη διαμόρφωση του σημερινού πολιτικού συστήματος στη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης