Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κίνα μίλησε: Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ρωσίας για σταθεροποίηση της κατάστασης - Ετοιμότητα για ενίσχυση των δεσμών

Η Κίνα μίλησε: Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Ρωσίας για σταθεροποίηση της κατάστασης  - Ετοιμότητα για ενίσχυση των δεσμών
Συνάντηση την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών Andrey Rudenko και του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Qin Gang στο Πεκίνο
Tο Πεκίνο, στηρίζοντας τη ρωσική έννομη τάξη, εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Μόσχας να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη Ρωσία εν μέσω πρόσφατων εξελίξεων που αφορούν την παραστρατιωτικη΄οργάνωση Wagner (PMC) και τον επικεφαλής της Yevgeny Prigozhin, ανακοίνωσε την Κυριακή 25 Ιουνίουο 2023, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η κινεζική πλευρά εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα σε σχέση με τα γεγονότα της 24ης Ιουνίου και επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση της ενότητας και της περαιτέρω ευημερίας της Ρωσίας», ανέφερε το υπουργείο σχολιάζοντας τη συνάντηση την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών Andrey Rudenko και του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Qin Gang στο Πεκίνο.
Το ρωσικό υπουργείο τόνισε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο δεσμεύονται από σχέσεις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη».
«Οι πλευρές εξήραν την τρέχουσα κατάσταση των ρωσο-κινεζικών σχέσεων και επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους για κοινές προσπάθειες για σταθερή ενίσχυσή τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εξέγερση της Wagner

Την Παρασκευή 23Ιουνίου 2023, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) κίνησε ποινική διαδικασία για την υποκίνηση ένοπλης ανταρσίας για δηλώσεις που έγιναν για λογαριασμό του Prigozhin.
Η FSB είπε ότι υπήρχε κίνδυνος κλιμάκωσης στο ρωσικό έδαφος.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για υποτιθέμενες ρωσικές στρατιωτικές επιδρομές σε στρατόπεδα PMC Wagner δεν ήταν αληθινές.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin   απηύθυνε διαγγελμα στο οποίο περιέγραψε τις ενέργειες του Ομίλου Wagner PMC ως ένοπλη ανταρσία και προδοσία και υποσχέθηκε σκληρά μέτρα κατά των προδοτών.
Αργότερα την ίδια ημέρα, το προεδρικό γραφείο της Λευκορωσίας είπε ότι ο Prigozhin είχε αποδεχθεί την πρόταση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση στρατευμάτων Βάγκνερ στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Ο Πριγκόζιν επιβεβαίωσε αργότερα τις πληροφορίες, λέγοντας ότι η μισθοφόροι της  επέστρεφαν στα στρατόπεδά τους.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε στους δημοσιογράφους το βράδυ του Σαββάτου 24 Ιουνίου 2023 ότι η ποινική υπόθεση κατά του Πριγκόζιν είχε αποσυρθεί και ότι θα φύγει για τη Λευκορωσία υπό τις εγγυήσεις που έδωσε ο Putin.
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τα μέλη της Wagner PMC που συμμετείχαν στα γεγονότα του Σαββάτου 24 Ιουνίου δεν θα διωχθούν, δεδομένης της διακεκριμένης υπηρεσίας τους κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης