Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε νέα φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την ανταρσία Prigozhin – Οι κινήσεις Putin και σενάρια εισβολής στο Κίεβο από Λευκορωσία

Σε νέα φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την ανταρσία Prigozhin – Οι κινήσεις Putin και σενάρια εισβολής στο Κίεβο από Λευκορωσία
Τέλος στην κρίση των 24 ωρών στη Ρωσία, αν και παραμένουν αναπάντητα δεκάδες ερωτήματα
Σχετικά Άρθρα
(upd4) Η ανταρσία του επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin και οι πρωτοφανείς δηλώσεις του κατά του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin – για πρώτη φορά από το 2000 φίλα προσκείμενος στον Putin υποστήριξε πως ήρθε η ώρα του τέλους του – προκαλούν πληθώρα ερωτημάτων για το πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Αρχικά, οι ειδήσεις της ανταρσίας Prigozhin και του σεναρίου ενός εμφύλιου πολέμου στη Ρωσία για τη νομή της εξουσίας προκάλεσε ενθουσιασμό στην Ουκρανία και γέννησε ελπίδες ότι μπορεί να τα καταφέρει στην αντεπίθεση της και να κερδίσει πίσω τα εδάφη της.
Αντιθέτως, η Δύση – όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις επαφές του προέδρου Biden με Ευρωπαίους ηγέτες – άρχισε αμέσως να συνειδητοποιεί τους κινδύνους που συνεπάγεται η πτώση του Putin και ένας ανεξέλεγκτος εμφύλιος πόλεμος στη Ρωσία όσον αφορά την χρήση των πυρηνικών της όπλων, με αποτέλεσμα – όπως αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ – να υπάρξουν ακόμα και «ανεπίσημες επαφές» μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και του ΝΑΤΟ.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov έκανε γνωστό, πως παραμένει σε ισχύ το αντιτρομοκρατικό καθεστώς σε ορισμένες περιοχές, παρά τον τερματισμό της ανταρσίας των Wagner.

Τι θα κάνει ο Putin

Αν και ο δυτικός Τύπος κάνει λόγο για ταπείνωση του Putin και για την αρχή της αμφισβήτησης του, είναι πολύ δύσκολο να υποστηρίξει κανείς πως ο Ρώσος πρόεδρος είναι αποδυναμωμένος.
Πέραν του Prigozhin, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν η αιχμή του δόρατος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, δεν εμφανίστηκε κάποια άλλη φωνή αμφισβήτησης του Ρώσου προέδρου.
Οι τσετσενικές δυνάμεις στάθηκαν στο πλευρό του Putin, κινητοποιήθηκαν άμεσα για την υπεράσπιση της Μόσχας και εξέφρασαν από την πρώτη στιγμή την πρόθεση τους να σταθούν απέναντι στον «αλαζόνα» Prigozhin.
Το ερώτημα όμως είναι πώς θα αποτιμήσει ο ίδιος ο Putin τις κινήσεις του άλλοτε «κολλητού» του φίλου και συμμάχου.
Στο διάγγελμα του ο Putin ήταν πολύ σκληρός, καθώς έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» και για «προδότες».
Συνεπώς, είναι πολύ δύσκολο να υποθέσει κανείς πως ο Putin θα μείνει άπραγος και θα αρκεστεί στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Λευκορώσου προέδρου, Alexander Lukashenko και του Prigozhin έτσι ώστε αυτός να αποσυρθεί στη Λευκορωσία και ως αντάλλαγμα να χορηγηθεί αμνηστία σε αυτόν αλλά και στις δυνάμεις της Wagner που συμμετείχαν στην εξέγερση.
Είναι πολύ βαρύ για το Ρώσο πρόεδρο να ακούει τον Prigozhin να υποστηρίζει πως μέσα σε 24 ώρες κατάφερε να φτάσει μόλις 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα.
Εάν πίσω από αυτές τις κινήσεις του Prigozhin δεν κρύβεται κάτι άλλο που να είναι σε άμεση συνάρτηση με τα σχέδια του Putin, τότε θεωρείται αδύνατο, αν όχι αδιανόητο, ο επικεφαλής της Wagner να εξακολουθήσει να απολαμβάνει τη δύναμη και την ισχύ που έχει έως σήμερα, καθώς είναι προφανές πως αυτή στρέφεται κατά του ίδιου του Ρώσου προέδρου.
11111.jpg
rostov_wagner_1.JPG

Επίθεση στο Κίεβο από τη Λευκορωσία

Βάσει της συμφωνίας Lukashenko – Prigozhin, ο τελευταίος θα αποσυρθεί στη Λευκορωσία, ενώ δεν είναι γνωστό εάν θα τον ακολουθήσουν και οι μαχητές της Wagner.
Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν πως ο Ρώσος πρόεδρος σε αντάλλαγμα, θα προχωρήσει σε αλλαγές στην ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και θα αντικαταστήσει τον Sergei Shoigu και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Gerasimov με τους οποίους ήταν σε «πόλεμο δηλώσεων» εδώ και πολλούς μήνες ο Prigozhin.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο Prigozhin θα είναι νικητής, καθώς θα έχει επιβάλλει στον Putin τις θέσεις του.
Πρόκειται για ένα προβληματικό σενάριο.

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που υποστηρίζουν πως το σκηνικό αυτό… μάλλον είναι στημένο και πως δημιουργεί νέα δεδομένα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Δυτικοί αναλυτές αναφέρουν πως πίσω από αυτές τις πρωτοφανείς κινήσεις, μπορεί να βρίσκεται ένα άλλο σενάριο.
Αυτό της επίθεσης στο Κίεβο από το έδαφος της Λευκορωσίας, όπου και θα βρίσκεται ο Prigozhin και μεγάλο μέρος της στρατιωτικής του δύναμης.
Με τον Prigozhin και περίπου 25.000 μαχητές της Wagner στη Λευκορωσία, μια επίθεση στο Κίεβο θα ήταν πολύ πιθανή.
Άλλωστε η Ρωσία πρόσφατα προειδοποίησε τη Δύση πως σε περίπτωση που αποφασίσουν να επιτεθούν με δυτικούς πυραύλους – HIMARS ή Storm Shadow – στην Κριμαία, τότε θα έχει τη νομιμοποίηση να χτυπήσει πολιτικά κέντρα αποφάσεων, ανάμεσα στα οποία και την προεδρική κατοικία του Volodymyr Zelensky.
wagner_mutiny.JPG
Αποκαθίσταται η τάξη στη Ρωσία

Πάντως, η κρίση των 24 ωρών στη Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να αποκλιμακώνεται.
Ήδη ήρθησαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών που είχαν επιβληθεί στην πόλη Rostov on Don που είχαν καταλάβει οι δυνάμεις της Wagner ενώ ήρθησαν και οι περιορισμοί στους αυτοκινητόδρομους.
Παράλληλα, οι δυνάμεις των Τσετσένων «Akhmat» που είχαν αναπτυχθεί και αυτή στην επαρχία του Rostov για να αντιμετωπίσουν τους Wagner, επιστρέφουν και πάλι στις περιοχές όπου και έδιναν τη μάχη τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες κατά των ουκρανικών δυνάμεων.
Επιπλέον, τα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι δυνάμεις της Wagner αποσύρονται και από τη νότια ρωσική επαρχία του Voronezh, όπου είχαν αναπτυχθεί ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν τη Wagner, αν και παραμένουν οι περιορισμοί στη Μόσχα, όπου η αυριανή ημέρα (Δευτέρα 26/6) έχει κηρυχθεί ημέρα αργίας.
rostov_wagner_2.JPG
Vucic (Σερβία): Ο Putin ήταν αυτός που τελείωσε την ανταρσία του Prigozhin

Χάρη στην ισχύ του ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin ήταν αυτός που σταμάτησε το αρνητικό σενάριο για τη Ρωσία κατόπιν της ανταρσίας του Yegveny Prigozhin, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Σερβίας, Alexander Vucic.
«Ο Putin είναι ο μόνος που θα μπορούσε να σταματήσει την εξέλιξη των γεγονότων, σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο σε σχέση με την εξέγερση της Wagner.
Και το έκανε με σιγουριά.
O Putin το σταμάτησε με το προσωπικό του μήνυμα και την οξεία και ισχυρή του θέση.
Κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να το σταματήσει» υπογράμμισε ο Vucic, αναφέροντας πως ο Putin ήταν που τελείωσε τα πάντα.

Αποκάλυψη ΝΥΤ: Η CIA γνώριζε


Ένα 24ωρο μετά την «ανταρσία Prigozhin» η αμερικανική εφημερίδα New York Times αποκαλύπτει πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν από την περασμένη Τετάρτη 21 Ιουνίου, πως ετοίμαζε πραξικόπημα (στρατιωτική δράση όπως αναφέρουν κατά του υπουργού Άμυνας Shoigu) και ενημέρωσαν αντιστοίχως τους ανώτερους στρατιωτικούς και διοικητικούς αξιωματούχους του Πενταγώνου.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας είχαν ενδείξεις ημέρες νωρίτερα ότι ο Prigozhin σχεδίαζε κάτι και εργάστηκαν για να τελειοποιήσουν το διαθέσιμο υλικό για την σοβαρότερη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, ανέφεραν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.
Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί στη Ρωσία, παρόμοια με τον τρόπο που οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του 2021 ότι ο Vladimir Putin σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.
Αλλά σε αντίθεση με την αρχική εισβολή, όταν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις δημοσιοποίησαν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον κ. Putin από την εισβολή, οι υπηρεσίες πληροφοριών διατήρησαν σιγή ιχθύος σχετικά με τα σχέδια Prigozhin, προκειμένου να μην κατηγορηθούν από τον Ρώσο πρόεδρο για ενορχήστρωση πραξικοπήματος.
Και βέβαια ήταν σαφές ότι δεν τους ενδιέφερε ιδιαίτερα να βοηθήσουν τον Putin να αποφύγει μια μεγάλη, ταπεινωτική διάσπαση της υποστήριξης στο πρόσωπο του.
Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνουν οι ΝΥΤ η πληροφορία ότι η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Prigozhin, ο οποίος ξεκίνησε ως «σεφ του Πούτιν» στην Αγία Πετρούπολη, και των Ρώσων αξιωματούχων της άμυνας επρόκειτο να εξελιχθεί σε σύγκρουση θεωρήθηκε σίγουρη και ανησυχητική.
Το CNN επίσης μετέδωσε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει τους ηγέτες του Κογκρέσου για τις ανησυχίες τους ότι ο Prigozhin ετοιμαζόταν να αμφισβητήσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και κυρίως τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu

Kadyrov: Ο Yevgeny Prigozhin ήταν αλαζόνας και φιλόδοξος

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, προέτρεψε τον ιδρυτή του Wagner PMC Yevgeny Prigozhin να αφήσει τις επιχειρηματικές του φιλοδοξίες και να μην τις ανακατεύει με κρατικές υποθέσεις.
Οι άνθρωποι που επιδιώκουν προσωπικές φιλοδοξίες μπορούν να ξεχάσουν τη «στοργή και την αγάπη για την Πατρίδα».
«Μίλησα με τον Yevgeny Prigozhin, τον προέτρεψα να μην μπερδεύει τις φιλοδοξίες με θέματα εθνικής σημασίας» είπε ο Kadyrov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια αλυσίδα ανεπιτυχών συμφωνιών, στις οποίες συμμετείχε ο Prigozhin, οδήγησε σε αλαζονεία και μακροχρόνια δυσαρέσκεια του επιχειρηματία, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης «δεν έδωσαν στην κόρη του ακίνητα και γη που διεκδικούσε.
Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες συνέπειες και να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων στη σύγκρουση.
Eπιπλέον, κάλεσε όλους τους μαχητές του PMC «Wagner» «να συνεχίσουν να είναι νηφάλιοι στις αποφάσεις τους».
«Σκεφτείτε το μέλλον της χώρας, τις οικογένειές σας, τα παιδιά σας.
Τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα.
Τώρα όλα τελείωσαν ειρηνικά, χωρίς αίμα, αλλά θα μπορούσε να συμβεί.
Ένα ακραίο μέτρο θα ήταν η σκληρή καταστολή και η καταστροφή οποιουδήποτε καταπατήσει την ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», κατέληξε ο επικεφαλής της δημοκρατίας της Τσετσενίας.

Η συμφωνία με Prigozhin

Η συμφωνία προβλέπει ότι η ποινική δίωξη εναντίον του επικεφαλής των Wagner Yevgeny Prigozhin, σταματά και ότι αυτός θα μεταβεί στη Λευκορωσία.
Είναι άγνωστο εάν τον Prigozhin θα τον συνοδεύσει και η δύναμη των 25.000 μαχητών της Wagner.
H Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι ο Prigozhin αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου Lukashenko να σταματήσει η προώθηση των Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Διευκρινίζεται ότι «στο τραπέζι βρίσκεται μια επικερδής και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κρίσης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της οργάνωσης».

Λευκορωσία: Αχρηστεύτηκε το δώρο στη Δύση

Η Λευκορωσία δήλωσε ότι η ένοπλη εξέγερση που διεξήχθη από την Wagner ήταν ένα «δώρο» στις δυτικές χώρες, προειδοποιώντας ότι η εξέγερση θα μπορούσε να σημάνει «καταστροφή».
«Οποιαδήποτε πρόκληση, οποιαδήποτε εσωτερική σύγκρουση σε στρατιωτικούς ή πολιτικούς κύκλους, στον τομέα της πληροφόρησης ή στην κοινωνία των πολιτών είναι δώρο στη συλλογική Δύση», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, επικαλούμενο δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Μινσκ.

Η ανακοίνωση

«Σήμερα (24/6) το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner.
Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες.
Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Yevgeny Prigozhin. .
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο ενδεχόμενο να εξαπολυθεί μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας.
Ο Yevgeny Prigozhin αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Lukashenko να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως επικερδής και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με αξιωματούχους της χώρας για αυτήν την κατάσταση» ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της προεδρίας της Λευκορωσίας.

Prigozhin: Σταματάμε για να αποφευχθεί η αιματοχυσία

Κατόπιν της συμφωνίας, η πομπή των Wagner προς τη Μόσχα έκανε αναστροφή και πήρε την αντίθεση κατεύθυνση από εκείνη της ρωσικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τον Prigozhin, οι μαχητές των Wagner επιστρέφουν στα στρατόπεδά τους.
«Συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι ρωσικό αίμα θα χυθεί σε μία από τις δύο πλευρές, επιστρέφουμε στα στρατόπεδα σύμφωνα με το σχέδιο», σημείωσε ο Prigozhin.
Νωρίτερα χθες Σάββατο (23/6) Vladimir Putin σε διαγγέλμά του κατήγγειλε τον Prigozhin για προδοσία και πισώπλατη μαχαιριά στο έθνος, με τον τελευταίο να απαντά στον Ρώσο πρόεδρο ότι κάνει μεγάλο λάθος.
Ο Prigozhin απαντώντας στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin απέρριψε τα περί προδοσίας και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραδοθεί.
«Σχετικά με το θέμα της προδοσίας της πατρίδας, ο πρόεδρος κάνει μεγάλο λάθος», είπε ο Prigozhin σε ηχητικό μήνυμα του.
«Είμαστε πατριώτες της πατρίδας μας.
Εμείς, όλοι οι μαχητές Wagner, έχουμε πολεμήσει και θα αγωνιστούμε, όλοι όσοι είναι εναντίον μας μαζεύονται γύρω από ένα σωρό καθάρματα», συμπλήρωσε ο Prigozhin.
Και κανείς δεν σχεδιάζει να παραδοθεί με εντολή του Ρώσου προέδρου, της FSB ή οποιουδήποτε άλλου.
Γιατί δεν θέλουμε η χώρα να ζει άλλο κάτω από τη διαφθορά, τα ψέματα και τη γραφειοκρατία», πρόσθεσε.
«Ο Putin έκανε την λάθος επιλογή.
Τόσο το χειρότερο για αυτόν.
Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο» αναφέρει η παραστρατιωτική οργάνωση του Prigozhin.

Μάχες και σποραδικά πυρά

Στις 24 Ιουνίου, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλο στρατιωτικό υλικό αναπτύχθηκαν στη νότια ρωσική πόλη Rostov-on-Don ενώ αναφέρθηκαν και σποραδικά πυρά και μάχες με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner διαβεβαίωσε το Σάββατο πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Rostov– κέντρο κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας – και ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του, ενώ ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu και τον στρατηγό Valery Gerasimov στο Rostov διαφορετικά απειλούσε ότι θα προχωρήσει προς τη Μόσχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης