Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκλιμάκωση στη Ρωσία: O Prigozhin (Wagner) σταμάτησε την εξέγερση, πάει Λευκορωσία - Kadyrov: Ήταν αλαζόνας

Αποκλιμάκωση στη Ρωσία: O Prigozhin (Wagner) σταμάτησε την εξέγερση, πάει Λευκορωσία - Kadyrov: Ήταν αλαζόνας
Καρπούς απέδωσε η μεσολαβητική προσπάθεια του Λευκορώσου ηγέτη σε συννενόηση με τον Putin
Σχετικά Άρθρα
(upd 7) Σαφέστατα ενισχυμένος αναδεικνύεται ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin από την εξέλιξη της υπόθεσης με την 24ωρη ανταρσία του ιδρυτή των Wagner Yevgeny Prigozhin, η οποία έλαβε τέλος το απόγευμα του Σαββάτου (24/6/2023) μετά από πυρετώδεις διεργασίες  και τη μεσολαβητική παρέμβαση του Lukashenko. 
Ο Putin είναι ενισχυμένος γιατί πλέον κατέστη σαφές σε κάθε επίδοξο αμφισβητία της εξουσίας του,
ότι το εσωτερικό μέτωπο είναι αρραγές ενώ συνεχίζονται με επιτυχία οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του ρωσικού  στρατού στην Ουκρανία.  
Ο Ρώσος πρόεδρος είναι ενισχυμένος αφού κατόρθωσε με λεπτούς χειρισμούς να αντεπεξέλθει σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση απέναντι σε έναν σκληροτράχηλο παίκτη, όπως ο Prigozhin.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως ο Putin σε αντάλλαγμα για τη διακοπή της προώθησης των Wagner θα προχωρήσει σε αλλαγές στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως είναι η επιθυμία του Prigozhin.
Πιθανώς να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Valery Gerasimov.
Ο Prigozhin αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας να σταματήσει την προώθηση των δυνάμεων των Wagner προς τη Μόσχα.
 Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, σε συμφωνία με τον Vladimir Putin, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής των Wagner.
Ο  Prigozhin αποδέχτηκε την πρόταση του Λευκορώσου ηγέτη να σταματήσει η προώθηση των Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Ο Lukashenko δήλωσε ότι τώρα υπάρχει ένα προσχέδιο αποδεκτής λύσης για την κατάσταση, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές των Wagner.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές αρχές έχουν δεσμευθεί για αμνηστία στους Wagner, που δεν θα προχωρήσουν περαιτέρω σε στρατιωτικές ενέργειες.

Kadyrov: Ο Yevgeny Prigozhin ήταν αλαζόνας και φιλόδοξος

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, προέτρεψε τον ιδρυτή του Wagner PMC Yevgeny Prigozhin να αφήσει τις επιχειρηματικές του φιλοδοξίες και να μην τις ανακατεύει με κρατικές υποθέσεις.
Οι άνθρωποι που επιδιώκουν προσωπικές φιλοδοξίες μπορούν να ξεχάσουν τη «στοργή και την αγάπη για την Πατρίδα».
«Μίλησα με τον Yevgeny Prigozhin, τον προέτρεψα να μην μπερδεύει τις φιλοδοξίες με θέματα εθνικής σημασίας»,
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια αλυσίδα ανεπιτυχών συμφωνιών, στις οποίες συμμετείχε ο Prigozhin, οδήγησε σε αλαζονεία και μακροχρόνια δυσαρέσκεια του επιχειρηματία, ιδίως λόγω του γεγονότος ότι οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης «δεν έδωσαν στην κόρη του ακίνητα και γη που διεκδικούσε.
Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες συνέπειες και να προσελκύσουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων στη σύγκρουση.
Επιπλέον, κάλεσε όλους τους μαχητές του PMC «Wagner» «να συνεχίσουν να είναι νηφάλιοι στις αποφάσεις τους».
Σκεφτείτε το μέλλον της χώρας, τις οικογένειές σας, τα παιδιά σας.
Τέτοιες ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα.
Τώρα όλα τελείωσαν ειρηνικά, χωρίς αίμα, αλλά θα μπορούσε να συμβεί.
Ένα ακραίο μέτρο θα ήταν η σκληρή καταστολή και η καταστροφή οποιουδήποτε καταπατήσει την ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», κατέληξε ο επικεφαλής της δημοκρατίας της Τσετσενίας.

Σταματά η δίωξη κατά Prigozhin, που μεταβαίνει στη Λευκορωσία

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας αποκλιμάκωσης η ποινική δίωξη εναντίον του επικεφαλής των Wagner Yevgeny Prigozhin, σταματά, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, Dmitry Peskov.
Bάσει της συμφωνίας ο επικεφαλής του στρατιωτικού ομίλου θα μεταβεί στη Λευκορωσία, χωρίς ο Peskov να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι του Prigozhin στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Νωρίτερα, η Λευκορωσία ανακοίνωσε ότι ο Prigozhin αποδέχθηκε την πρόταση Lukashenko να σταματήσει η προώθηση των Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Διευκρινίζεται ότι «στο τραπέζι βρίσκεται μια επικερδής και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κρίσης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της οργάνωσης».

Αποκάλυψη ΝΥΤ: Η CIA γνώριζε πως ο Prigozhin ετοίμαζε πραξικόπημα κατά του Putin και τήρησε σιγή ιχθύος

Ένα 24ωρο μετά την «ανταρσία Prigozhin» η αμερικανική εφημερίδα New York Times αποκαλύπτει πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν από την περασμένη Τετάρτη 21 Ιουνίου, πως ετοίμαζε πραξικόπημα (στρατιωτική δράση όπως αναφέρουν κατά του υπουργού Άμυνας Shoigu) και ενημέρωσαν αντιστοίχως τους ανώτερους στρατιωτικούς και διοικητικούς αξιωματούχους του Πενταγώνου.
Οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας είχαν ενδείξεις ημέρες νωρίτερα ότι ο Prigozhin σχεδίαζε κάτι και εργάστηκαν για να τελειοποιήσουν το διαθέσιμο υλικό για την σοβαρότερη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, ανέφεραν αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα.
Οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί στη Ρωσία, παρόμοια με τον τρόπο που οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του 2021 ότι ο Vladimir Putin σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.
Αλλά σε αντίθεση με την αρχική εισβολή, όταν οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν τις πληροφορίες και στη συνέχεια τις δημοσιοποίησαν για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τον κ. Putin από την εισβολή, οι υπηρεσίες πληροφοριών διατήρησαν σιγή ιχθύος σχετικά με τα σχέδια Prigozhin, προκειμένου να μην κατηγορηθούν από τον Ρώσο πρόεδρο για ενορχήστρωση πραξικοπήματος.
Και βέβαια ήταν σαφές ότι δεν τους ενδιέφερε ιδιαίτερα να βοηθήσουν τον Putin να αποφύγει μια μεγάλη, ταπεινωτική διάσπαση της υποστήριξης στο πρόσωπο του.
Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνουν οι ΝΥΤ η πληροφορία ότι η μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ του Prigozhin, ο οποίος ξεκίνησε ως «σεφ του Πούτιν» στην Αγία Πετρούπολη, και των Ρώσων αξιωματούχων της άμυνας επρόκειτο να εξελιχθεί σε σύγκρουση θεωρήθηκε σίγουρη και ανησυχητική.
Το CNN επίσης μετέδωσε νωρίτερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει τους ηγέτες του Κογκρέσου για τις ανησυχίες τους ότι ο Prigozhin ετοιμαζόταν να αμφισβητήσει τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και κυρίως τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu.

Οι Wagner εγκαταλείπουν και το Rostov

Οι Wagner άρχισαν ήδη να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στο αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας στο Rostov, μετά από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.
Σύμφωνα με το Tass έχουν ήδη αποχωρήσει τέσσερα οχήματα με προσωπικό ενώ οι μαχητές Wagner συσκευάζουν τον εξοπλισμό και εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.
Άρματα μάχης και βαρύς εξοπλισμός παραμένουν στο σημείο από όπου αναμένεται να αποχωρήσουν τις επόμενες ώρες.

Αχρηστεύτηκε το δώρο στη Δύση

Ο στενός σύμμαχος της Ρωσίας, Λευκορωσία, δήλωσε ότι η ένοπλη εξέγερση που διεξήχθη από την μάδα Wagner ήταν ένα «δώρο» στις δυτικές χώρες, προειδοποιώντας ότι η εξέγερση θα μπορούσε να σημάνει «καταστροφή».
«Οποιαδήποτε πρόκληση, οποιαδήποτε εσωτερική σύγκρουση σε στρατιωτικούς ή πολιτικούς κύκλους, στον τομέα της πληροφόρησης ή στην κοινωνία των πολιτών είναι δώρο στη συλλογική Δύση», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, επικαλούμενο δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Μινσκ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Lukashenko

«Σήμερα (24/6) το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner.
Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες.
Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Yevgeny Prigozhin. .
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο ενδεχόμενο να εξαπολυθεί μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας.
Ο Yevgeny Prigozhin αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Lukashenko να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως επικερδής και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με αξιωματούχους της χώρας για αυτήν την κατάσταση».

Prigozhin: Σταματάμε για να αποφευχθεί η αιματοχυσία

Η πομπή των Wagner προς τη Μόσχα έκανε αναστροφή και κινείται προς αντίθεση κατεύθυνση από εκείνη της ρωσικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τον Prigozhin, οι μαχητές των Wagner επιστρέφουν στα στρατόπεδά τους.
«Συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για το γεγονός ότι ρωσικό αίμα θα χυθεί σε μία από τις δύο πλευρές, επιστρέφουμε στα στρατόπεδα σύμφωνα με το σχέδιο», σημείωσε ο Prigozhin, o οποίος σταματά την προώθηση για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, όπως δήλωσε.

Η εξέγερση δεν είχε αποδοχή στην κοινωνία

Οι και η προσπάθεια εξέγερσης του Prigozhin δεν συγκέντρωσαν καμία υποστήριξη από τον ρωσικό πληθυσμό και τις αρχές.
Ο Ρώσος πρόεδρος περιέγραψε την κατάσταση ως «πισώπλατα μαχαιρώματα για τη χώρα μας και τον λαό μας», ενώ η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) άνοιξε μια ποινική έρευνα για τον Prigozhin.
Ανώτατοι Ρώσοι πολιτικοί και στελέχη του στρατού κάλεσαν τους μαχητές Wagner να αποκλιμακώσουν την κατάσταση και να καταθέσουν τα όπλα.
wagner_mutiny.JPG
Η ανταρσία της Wagner τερματίστηκε, αλλά οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ρωσίας δεν θα πάνε στη δουλειά Δευτέρα 26/6

Ο δήμαρχος της Μόσχας, ο Sergey Sabyanin, επιβεβαίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής στο πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η αυριανή ημέρα θα είναι αργία, παρότι η ένοπλη ανταρσία της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner έλαβε τέλος.
Τις πρώτες πρωινές του Σαββάτου, όταν οι μισθοφόροι του Yevgeni Prigozhin μπήκαν στη Ρωσία και κινούνταν προς την πρωτεύουσα, ο κ.Sabyanin ανακοίνωσε πως η Δευτέρα θα ήταν αργία για τους περισσότερους Μοσχοβίτες και τους κάλεσε να μείνουν στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας.

Το χρονικό του δράματος που είχε αίσια εξέλιξη

Το Bankingnews.gr μετέδιδε νωρίτερα:
Μάχες διεξήχθησαν νωρίτερα το Σάββατο (24/6/2023) σε Rostov και Voronezh, όπου ρωσικά ελικόπτερα βομβάρδισαν φάλαγγα του στρατιωτικού ομίλου.
Η πομπή των Wagner προς τη Μόσχα αριθμούσε περί τα 400 οχήματα και άρματα και το προσωπικό ξεπερνούσε τις 5 ταξιαρχίες ήτοι 20.000 άτομα.
1_49.jpg
2_81.jpg
Prigozhin: Ο Putin κάνει μεγάλος λάθος, είμαστε πατριώτες

Νωρίτερα το Σάββατο (23/6)  Vladimir Putin σε διαγγέλμά του κατήγγειλε τον Prigozhin για προδοσία και πισώπλατη μαχαιριά στο έθνος, με τον τελευταίο να απαντά στον Ρώσο πρόεδρο ότι κάνει μεγάλο λάθος.
Ο Prigozhin απαντώντας στο διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin απέρριψε τα περί προδοσίας και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραδοθεί.
«Σχετικά με το θέμα της προδοσίας της πατρίδας, ο πρόεδρος κάνει μεγάλο λάθος», είπε ο Prigozhin σε ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε από την υπηρεσία Τύπου του.
«Είμαστε πατριώτες της πατρίδας μας.
Εμείς, όλοι οι μαχητές Wagner, έχουμε πολεμήσει και θα αγωνιστούμε, όλοι όσοι είναι εναντίον μας μαζεύονται γύρω από ένα σωρό καθάρματα», συμπλήρωσε ο Prigozhin. .
Και κανείς δεν σχεδιάζει να παραδοθεί με εντολή του Ρώσου προέδρου, της FSB ή οποιουδήποτε άλλου.
Γιατί δεν θέλουμε η χώρα να ζει άλλο κάτω από τη διαφθορά, τα ψέματα και τη γραφειοκρατία», πρόσθεσε.
«Ο Putin έκανε την λάθος επιλογή.
Τόσο το χειρότερο για αυτόν.
Σύντομα θα έχουμε νέο πρόεδρο» αναφέρει η παραστρατιωτική οργάνωση του Prigozhin.

Στο Rostov οι Wagner – Μάχες με τον ρωσικό στρατό

Στις 24 Ιουνίου, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άλλο στρατιωτικό υλικό έχουν εντοπιστεί στη νότια ρωσική πόλη Rostov-on-Don.
Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner διαβεβαίωσε το Σάββατο πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Rostov– κέντρο κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας – και ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του, ενώ έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu και τον στρατηγό Valery Gerasimov στο Rostov διαφορετικά θα προχωρήσει προς τη Μόσχα..
«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί» [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ανέφερε ο Yevgeni Prigozhin σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
«Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Rostov βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», πρόσθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν.
Απαίτησε να πάνε εκεί ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο Valery Gerasimov, κορυφαίος Ρώσος στρατηγός.
Σε άλλο βίντεο, που μεταφορτώθηκε σε λογαριασμό στο Telegram προσκείμενο στη Wagner, εικονίζεται καθιστός ανάμεσα σε δυο Ρώσους στρατηγούς — ο ένας είναι ο αντιστράτηγος Vladimir Alexeyev, ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει τον κ. Prigozhin να πάρει πίσω την απειλή του πως θα εκδιώξει κορυφαία στελέχη της στρατιωτικής ιεραρχίας.
Μερικοί από αυτούς εντοπίστηκαν κοντά στο Αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας που βρίσκεται στην πόλη.
rostov_wagner_1.JPG

01_8.jpg
Αντιτρομοκρατικό καθεστώς στη Μόσχα

Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε ήδη ένα «καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στη Μόσχα και στην περιοχή γύρω της εν μέσω της ανταρσίας από τη μισθοφορική οργάνωση Wagner, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. .
Ο κυβερνήτης του Voronezh Aleksandr Gusev ανακοίνωσε ότι όλες οι τοπικές μαζικές δημόσιες συγκεντρώσεις στο εγγύς μέλλον έχουν ακυρωθεί.
Ο αυτοκινητόδρομος Μ4 που κινείται από το Lipesk προς το Voronezh φέρεται να αποκλείστηκε λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παροτρύνει τους μαχητές της Wagner να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους του και αυτούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, και υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.
Στη Μόσχα έχουν ματαιωθεί όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις λόγω της κατάστασης συναγερμού.
01_7.jpg
rostov_wagner_2.JPG
Ρωσικά ελικόπτερα χτύπησαν φάλαγγα των Wagner στη Voronezh

Ρωσικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας των Wagner στον αυτοκινητόδρομο M-4, έξω από την ρωσική πόλη Voronezh, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.
O αυτοκινητόδρομος M-4 συνδέει την πρωτεύουσα Μόσχα με περιοχές της νότιας Ρωσίας οι οποίες γειτονεύουν με την Ουκρανία.
Νωρίτερα, αυτόπτης μάρτυρας του Reuters ανέφερε επίσης ότι μια στρατιωτική φάλαγγα οχημάτων των Wagner πέρασε από τη Voronezh.
Η Voronezh βρίσκεται στα μέσα της απόστασης ανάμεσα στη Μόσχα και την πόλη Rostov, στη νότια Ρωσία, όπου οι Wagner δήλωναν νωρίς το πρωί του Σαββάτου (24/6/2023) ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό της στρατιωτικές υποδομές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης