Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Οικειοποίηση» ή κοινώς... κλοπή: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εργάζεται... σκληρά» με τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

«Οικειοποίηση» ή κοινώς... κλοπή: Η Ευρωπαϊκή Ένωση «εργάζεται... σκληρά» με τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας
«Όπως και να ονομάσετε αυτή τη διαδικασία, παραμένει στην ουσία κλοπή», εξήγησε ο διεθνής δικηγόρος
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα  δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τις ανάγκες όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και της ίδιας, δήλωσε ο διεθνής δικηγόρος D. Romanenko στο ραδιόφωνο του Sputnik.
Ειδικότερα, η ΕΕ προετοιμάζει ένα νομικό πλαίσιο για τη χρήση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των περιουσιακών στοιχείων μεγάλων Ρώσων επιχειρηματιών προκειμένου να αποκατασταθεί η Ουκρανία, η πρόταση θα είναι έτοιμη στο εγγύς μέλλον, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή der Leyen.
«Νομικά, αυτό δεν είναι ένα απλό θέμα, είναι πολύ περίπλοκο, οι ειδικοί μας εργάζονται σκληρά πάνω σε αυτό», συνέχισε η ίδια σε συνέντευξή της στην Corriere della Sera.
Ο δικηγόρος Romanesko σχολίασε χαρακτηριστικά:
"Στην αρχή, το καθήκον τους ήταν να «παγώσουν» ό,τι βρέθηκε. Στο μέλλον, θα προσπαθήσουν να βρούν νομικούς μηχανισμούς για να αποδώσουν ... σε όλα κάποιο είδος νομιμότητας.
Και μετά να αρχίσουν ήρεμα να χρησιμοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία ή, όπου είναι δυνατόν, να τα οικειοποιηθούν».
Κατά τη γνώμη του, αξιωματούχοι της ΕΕ θα προσπαθήσουν να «φορτώσουν» την έλλειψη κεφαλαίων στον δικό τους προϋπολογισμό, με χρήματα από ρωσικά αποθεματικά.
«Όπως και να ονομάσετε αυτή τη διαδικασία, παραμένει στην ουσία κλοπή», εξήγησε ο διεθνής δικηγόρος.
Τον Μάιο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Christian Wiegand, ανακοίνωσε το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας της Ρωσίας άνω των 200 δισ. ευρώ. 
Τον ίδιο μήνα, η Welt am Sonntag, επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγραψε ότι η ΕΕ έχει παγώσει 24,1 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικών κεφαλαίων Ρώσων πολιτών που υπέστησαν κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης