Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Ζημιές 1,2 δισ. ευρώ και οικολογική καταστροφή άφησε η ανατίναξη του φράγματος

Ουκρανία: Ζημιές 1,2 δισ. ευρώ και οικολογική καταστροφή άφησε η ανατίναξη του φράγματος
Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Ζημιές ύψους 1,2 δισεκ. ευρώ και μία ασύλληπτη οικολογική καταστροφή, άφησε πίσω της η ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα στις 6 Ιουνίου, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε σήμερα 20/6 ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας, Ρουσλάν Στρίλετς.
Ο ίδιος σημείωσε πως οι νάρκες που ξέθαψαν οι πλημμύρες θα μπορούσαν να φτάσουν έως τις ακτές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η ανατίναξη του φράγματος οδήγησε σε τουλάχιστον 50 νεκρούς και καταστροφή κατοικιών και γεωργικών εκτάσεων, ενώ στέρησε σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους πόσιμο νερό.
Ο Ουκρανός υπουργός Περιβάλλοντος, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση των ομολόγων του υπουργών της ΕΕ, πρόσθεσε ότι η εκτίμηση των ζημιών συνεχίζεται, αλλά ήδη η κατάρρευση του φράγματος θεωρείται η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει σημειωθεί στη χώρα από την εισβολή της Ρωσίας, τον Φεβρουάριο του 2022.
«Υπάρχουν πράγματα που δεν πρόκειται να αποκατασταθούν ποτέ. Όπως τα οικοσυστήματα που ξεβράστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα. Όπως 20.000 ζώα που πιθανώς πέθαναν, συμπεριλαμβανομένων ενδημικών ειδών που απαντώνται μόνο στη νότια Ουκρανία. Η Ευρώπη θα βρει ρωσικές νάρκες στις παραλίες της», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα της σοβιετικής εποχής, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Μόσχας από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εισβολής της. Το Κρεμλίνο από τη μεριά του κατηγορεί το Κίεβο ότι σαμπόταρε την υδροηλεκτρική εγκατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης