Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασήμαντες νίκες και μεγάλες απώλειες στη κρεατομηχανή της Zaporizhia για Ουκρανούς – Τελεσίγραφο Ρωσίας σε ΗΠΑ, Βρετανία

Ασήμαντες νίκες και μεγάλες απώλειες στη κρεατομηχανή της Zaporizhia για Ουκρανούς – Τελεσίγραφο Ρωσίας σε ΗΠΑ, Βρετανία
O Elon Musk ο αμερικανός επιχειρηματίας επίσης βλέπει ήττα της Ουκρανίας ενώ και ο Βρετανικός τύπος αναγνωρίζει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί…
(upd12) Στην κρεατομηχανή της Zaporizhia ο Ουκρανικός στρατός έχει υποστεί πανωλεθρία, ωστόσο επιμένει και συνεχίζει τις επιθετικές ενέργειες…
Οι Ουκρανοί έχουν κερδίσει ελάχιστα εδάφη σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα αλλά απέχουν πολύ από την κύρια άμυνα της Ρωσίας…
Στην Δύση όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι η Ουκρανία δεν θα κερδίσει, το αναγνώρισε έως και ο Kuleba o υπουργός εξωτερικών της Ουκρανίας… η Ουκρανία δεν διαθέτει τα απαραίτητα όπλα για να αντεπιτεθεί και για να αγανακτήσει εδάφη…
O Elon Musk ο αμερικανός επιχειρηματίας επίσης βλέπει ήττα της Ουκρανίας ενώ και ο Βρετανικός τύπος αναγνωρίζει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί…
Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση χτυπώντας κρίσιμη υποδομή στο Lviv της Δυτικής Ουκρανίας, ενώ χτυπήθηκε και το Κίεβο η πρωτεύουσα.

Στην κρεατομηχανή της Zaporizhia

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην πρώτη γραμμή της Zaporizhia, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ξεκίνησαν ένα νέο κύμα μεγάλης κλίμακας επιθετικών επιχειρήσεων τις τελευταίες ημέρες.
Μετά από μια παρατεταμένη παύση που συνοδεύτηκε από κάποιες απόπειρες επίθεσης κοντά στο Orekhiv, οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν πρόσφατα τη μαζική τους επίθεση στην περιοχή.
Ως αποτέλεσμα δύο εβδομάδων σκληρών μαχών, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε τελικά να επεκτείνει τον έλεγχο της ζώνης και να εισέλθει στο χωριό Pyatihatki.
Το πρωί της 19ης Ιουνίου, Ουκρανοί στρατιώτες γύρισαν ένα βίντεο στο οποίο διεκδικούσαν τον έλεγχο του οικισμού.
Οι ρωσικές μονάδες φέρεται να αποσύρθηκαν εκ των προτέρων από το χωριό.

Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν σε βάθος έως και 2,5 χιλιομέτρων από τις πρώτες γραμμές του μετώπου.
Κατά την εκκαθάριση ναρκών και την χάαραξη μονοπατιών στη ρωσική άμυνα, οι Ουκρανοί χρησιμοποίησαν τα συστήματα εκκαθάρισης ναρκών M58 «Mine Clearing Line Charge» που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα κέρδη της Ουκρανίας ωστόσο επιτεύχθηκαν με βαρύτατες απώλειες των προωθούμενων μονάδων.
Μόνο πλάνα μιας από τις μάχες επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τουλάχιστον τρία άρματα μάχης T-72, ένα BMP-1, ένα όχημα αναγνώρισης BRM-1K και δύο τεθωρακισμένα οχήματα.
Οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζονται επίσης συνεχώς από ρωσικό πυροβολικό, καθώς και από ρωσικά συστήματα TOS Solntsepek.

Οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει το προπύργιο τους στην περιοχή, ενώ ο ρωσικός στρατός αναμένεται να εξαπολύσει αντεπιθέσεις όπως συνέβη σε άλλους οικισμούς στην περιοχή Zaporizhia.

Ο έλεγχος του χωριού Pyatihatki ανοίγει το δρόμο για ουκρανικές επιθέσεις στις ανατολικές πλευρές της ρωσικής ομάδας στο Kamenskoe που βρίσκεται στην ακτή του φράγματος Kakhovka. Το χωριό βρίσκεται επίσης στο δρόμο που οδηγεί στην πόλη Βασίλιεφκα, όπου ο ουκρανικός στρατός αναμένεται να επιχειρήσει επιθέσεις στο εγγύς μέλλον.
Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται νότια της Vellikaya Novoselka, όπου ρωσικές μονάδες κατέχουν πλεονεκτικές θέσεις στα διοικητικά υψώματα.

Το χωριό Novodonetsk παραμένει υπό τον έλεγχο των Πεζοναυτών του Ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού.
Ταυτόχρονα μια άλλη ομάδα Ουκρανών πεζοναυτών καταστράφηκε κοντά στο χωριό Urozhainoe.

Παραδίδονται οι Ουκρανοί

Τις τελευταίες ημέρες, ο αριθμός των Ουκρανών στρατιωτικών που παραδόθηκαν στην πρώτη γραμμή έχει αυξηθεί σημαντικά.
Εν μέσω βαρέων απωλειών του ουκρανικού στρατού κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης, οι Ουκρανοί δεν είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιηθούν ως τροφή για κανόνια και παραδίδονται κατά μονάδες, για να διασωθούν από την κρεατομηχανή της Zaporizhia…

Τελεσίγραφο Ρωσίας: Επίθεση με HIMARS ή Storm Shadow στην Κριμαία, σημαίνει πόλεμος με ΗΠΑ, Βρετανία

Σαφή προειδοποίηση σε Ουάσινγκτον και Λονδίνο ότι σε περίπτωση που οι Ουκρανοί επιτεθούν με πυραύλους HIMARS ή με Storm Shadow στην Κριμαία, τότε αυτό θα σημαίνει πλήρη εμπλοκή της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu.
Μάλιστα ο Shoigu προειδοποίησε ότι σε αυτήν την περίπτωση η Ρωσία θα απαντήσει άμεσα με πυραυλικά χτυπήματα κατά των κέντρων λήψης αποφάσεων στην Ουκρανία, υπονοώντας προφανώς και το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο.
«Η χρήση αυτών των πυραύλων εκτός της ζώνης όπου πραγματοποιείται η ειδική στρατιωτική επιχείρηση θα σημαίνει την πλήρη εμπλοκή των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας στη σύγκρουση και θα συνεπάγεται άμεσα χτυπήματα σε κέντρα λήψης αποφάσεων στο έδαφος της Ουκρανίας» υποστήριξε ο Shoigu, αναφέροντας πως υπάρχουν πληροφορίες για τέτοια σχέδια της κυβέρνησης Zelensky.

Οι ρώσοι χτύπησαν κρίσιμη υποδομή στο Lviv

Μια κρίσιμης σημασίας εγκατάσταση υποδομής υπέστη ζημιές στο Lviv της Δυτικής Ουκρανίας, αναφέρει το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι TSN, επικαλούμενο την Περιφερειακή Στρατιωτική Διοίκηση.
Νωρίτερα, τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκρήξεις στο Κίεβο, τις περιοχές Khmelnitsky και Vinnitsa…
Αεροπορικός συναγερμός κηρύχθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας της Ουκρανίας .

Οι απώλειες των Ουκρανών τις τελευταίες 7 ημέρες... 2.300 νεκροί και τραυματίες 

Ο Ουκρανικός στρατός υπέστη σημαντικές απώλειες σε στρατιώτες και εξοπλισμό σε διάφορες τακτικές κατευθύνσεις, συνολικά, τα ρωσικά στρατεύματα σκότωσαν πάνω από 2.300 Ουκρανούς στρατιώτες και μισθοφόρους, δεκάδες οχήματα και τεθωρακισμένα αυτοκίνητα, περίπου 40 συστήματα πυροβολικού τις τελευταίες 7 ημέρες.
Τα ουκρανικά στρατεύματα υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες στην κατεύθυνση του Donetsk ανέφερε ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης του Luhansk Andrey Marochko.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης περίπου 60 οχήματα, περισσότερα από 30 διαφορετικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, περίπου 40 διαφορετικά συστήματα πυροβολικού, εκ των οποίων τα τέσσερα βρίσκονται σε υπηρεσία σε χώρες του ΝΑΤΟ».

Trump: Πολύ δυνατή σχέση με Putin – Δεν θα εισέβαλε στην Ουκρανία εάν ήμουν πρόεδρος των ΗΠΑ

Για πολύ δυνατή σχέση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin κάνει λόγο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος υποστηρίζει πως εάν ήταν αυτός πρόεδρος των ΗΠΑ, η Ρωσία δεν επρόκειτο να εισβάλλει στην Ουκρανία.
«Έχω μια εξαιρετική σχέση με τον Putin.
Δεν έχω μιλήσει μαζί του εδώ και καιρό, αλλά έχουμε μια πολύ δυνατή σχέση» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Fox News ο Trump, ο οποίος υποστήριξε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο είχαν ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία δεν θα είχε εισβάλει στην Ουκρανία, εάν ήμουν πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Putin δεν θα το έκανε εάν ήμουν εγώ πρόεδρος.
Το έκανα, αφότου έφυγα» επισήμανε ο Trump, ο οποίος υπογραμμίζει πως εάν αυτός ήταν στην προεδρία των ΗΠΑ θα είχε καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες.

Ρωσία: Η αντεπίθεση είναι του ΝΑΤΟ, όχι των Ουκρανών

Την θέση πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αντιστέκονται στην αντεπίθεση που εξαπολύει το ΝΑΤΟ και όχι η Ουκρανία διατύπωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας Sergei Naryshkin.
«Προτείνω να δώσουμε προσοχή στην 80η επέτειο από το σημείο καμπής στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», είπε o Naryshkin, κάνοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία και των μαχών του Στάλινγκραντ και του Κουρσκ.
Όπως είπε, «κάθε μία από τις μάχες ξεκίνησε με ένα αμυντικό σχέδιο και τελείωσε με την πλήρη ήττα του εχθρού».
Σύμφωνα με τον Naryshkin, «από πολλές απόψεις αυτό απηχεί τις ηρωικές προσπάθειες του ρωσικού στρατού, των πολιτοφυλάκων και των εθελοντών, που σήμερα συγκρατούν τη λεγόμενη αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη Θάλασσα του Αζόφ και του Donbass».
«Αν και νομίζω ότι θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι τα στρατεύματά μας συγκρατούν την αντεπίθεση της ομάδας του ΝΑΤΟ, όπου τα στρατεύματα του ουκρανικού στρατού χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινο δυναμικό», τόνισε ο Naryshkin.

Ανοιχτός ο Putin σε διάλογο και επαφές για το θέμα της Ουκρανίας

Την θέση πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin είναι ανοιχτός στο διάλογο και στις επαφές για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος σημείωσε πως η στάση του Κιέβου είναι αυτή που δεν παρέχει σταθερή βάση για συνομιλίες.
«Ο Putin είναι ανοιχτός στο διάλογο, είναι ανοιχτός στις επαφές.
Μια πολύ παραγωγική συνομιλία έγινε το περασμένο Σάββατο με την αφρικανική αντιπροσωπεία.
Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί» είπε ο Peskov, απαντώντας στην ερώτηση με ποιον θέλει να διαπραγματευτεί η Μόσχα μετά την απόφαση του Κιέβου να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία που είχε υπογράψει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Μαρτίου του 2022 στην Κωνσταντινούπολη.

Η κατάρρευση των φαντασιώσεων: Στην Βρετανία βλέπουν ήττα

Οι αναγνώστες της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph αντέδρασαν με έκπληξη στις αναφορές ότι η Ουκρανία είχε λίγες πιθανότητες να νικήσει τη Ρωσία.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα δυτικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης προετοιμάζουν σταδιακά την κοινή γνώμη για την αποτυχία της αντεπίθεσης των Ουκρανών παρά την παγκόσμια στήριξη στο καθεστώς Zelensky.

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Δεν διαθέτουμε επαρκή όπλα για να κερδίσουμε

Τα όπλα που παρέχει η Δύση στην Ουκρανία δεν επαρκούν ακόμη για τη νίκη της δήλωσε ο επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Kuleba.
«Αν δεν υπάρξει νίκη, τότε η βοήθεια δεν ήταν αρκετή».
«Μέχρι αυτή τη στιγμή, τα πάντα δεν είναι ποτέ αρκετά για μένα, ανεξάρτητα από το πόσα δίνει η Δύση», τόνισε ο Kuleba, προσθέτοντας ότι χρειάζονται οβίδες και τεθωρακισμένα οχήματα.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Kuleba ανέφερε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι «η Ουκρανία έχει αρκετά όπλα για να ξεκινήσει μια αντεπίθεση και αυτή η επιχείρηση θα φέρει στη Ουκρανία τη νίκη επί της Ρωσίας που είναι απαραίτητη για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Το θέμα της αντεπίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει λάβει υπερβολικές διαστάσεις στα ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης από το φθινόπωρο του 2022.
Οι ουκρανικές αρχές έλεγαν όλο αυτό το διάστημα με διάφορα προσχήματα ότι αναγκάζονται να αναβάλουν την έναρξη της αντεπίθεσης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin δήλωσε ότι η ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου 2023 και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν πέτυχαν καμία ουσιώδη νίκη, αλλά υπέστησαν τεράστιες απώλειες σε στρατιώτες και εξοπλισμό.


Musk και Sacks λένε πως αποτυγχάνει η ουκρανική αντεπίθεση: Ή αδιέξοδο ή νίκη της Ρωσίας

Την θέση του επενδυτή David Sacks ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα αποτύχει και ότι η στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία είτε θα καταλήξει σε αδιέξοδο είτε σε νίκη της Ρωσίας συμμερίζεται και ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και ιδιοκτήτης του Twitter, Elon Musk.
O Musk σχολίασε αναρτήσεις του Sacks στο Twitter σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποδεχόμενες τις θέσεις που διατύπωσε ο Αμερικάνος επενδυτής.
Συγκεκριμένα ο Sacks ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter πως «κάθε μέρα γίνεται ολοένα και πιο προφανές ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν θα πετύχει κανέναν από τους στόχους της».
«Είναι πολύ πιο πιθανό η σύγκρουση να φτάσει σε αδιέξοδο ή η Ρωσία να λάβει επιπλέον εδάφη και να κερδίσει» υποστηρίζει ο Sacks, ο οποίος υπενθυμίζει ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί μετά τις συνομιλίες που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Μάρτιο.
Όμως, όπως λέει ο Sacks, «η Δύση απέρριψε ένα τέτοιο αποτέλεσμα».

Οι καταστροφές Ουκρανικών όπλων στην Avdiivka συνεχίζονται

Οι Ρώσοι αξιωματικοί των πληροφοριών επιθεώρησαν και κινηματογράφησαν κατεστραμμένα τεθωρακισμένα οχήματα που κατασκευάστηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ στη συνεχώς βομβαρδισμένη ζώνη στην κατεύθυνση Avdiivka.
«Πρόκειται για θωρακισμένο στρατιωτικό εξοπλισμό του ΝΑΤΟ που χτυπήθηκε από ρωσικά τεθωρακισμένα.
Το βίντεο δείχνει πολλά κατεστραμμένα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που κατασκευάστηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ.
Η περιοχή όπου βρίσκεται ο κατεστραμμένος εξοπλισμός υπόκειται συνεχώς σε επιδρομές πυρών και από τις δύο πλευρές. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να βρίσκεσαι εκεί, καθώς τα εχθρικά αναγνωριστικά drones περιπλανιούνται στον ουρανό και αν εντοπίσουν την εμφάνιση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στον εξοπλισμό, επιτίθενται με το πυροβολικό.

19june2023_Ukraine_South_Zaporizhzhia_map-768x628.jpg

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_192023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_June_192023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_June_192023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_June_192023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης