Τελευταία Νέα
Διεθνή

Netanyahu (Ισραήλ): Σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ για τις «μίνι πυρηνικές συμφωνίες» με το Ιράν

Netanyahu (Ισραήλ): Σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ για τις «μίνι πυρηνικές συμφωνίες» με το Ιράν
Τα σχόλια του πρωθυπουργού του Ισραήλ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγιναν εν μέσω αυξανόμενων αναφορών για προχωρημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης
Σχετικά Άρθρα
Το Ισραήλ αντιτίθεται σφόδρα σε οποιαδήποτε ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ  Benjamin Netanyahu σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023.
«Η πιο σημαντική αποστολή μας είναι να περιορίσουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», υπογράμμισε ο Netanyahu στον απόηχο των αναφορών για επικείμενη συνεννόηση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
«Πρώτα από όλα, [είμαστε αντίθετοι] στην αρχική συμφωνία», επισήμανε για την πυρηνική συμφωνία του 2015, από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν το 2018.
«Η αντίθεσή μας με αρχές συμβάλλει στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν επιστρέφουν στο [JCPOA ].
«Είμαστε επίσης [στις ΗΠΑ] ότι ακόμη και οι «μίνι συμφωνίες», κατά τη γνώμη μας, δεν εξυπηρετούν τους στόχους μας, και αντιτιθέμεθα επίσης σε αυτούς».
Ο Netanyahu επανέλαβε παρόμοια μηνύματα σε δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής 18 Ιουνίου 2023 κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία, επισημάίνοντας ότι οι κυοφορούμενες συμφωνίες «είναι απαράδεκτες για εμάς».


Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν δήλωσε ότι διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Σουλτανάτου του Ομάν, με  τα πυρηνικά θέματα, τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τουτς κρατούμενους στην ημερήσια διάταξη.
Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές που δείχνουν ότι η συμφωνία προχωρά και ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί τις γενικές παραμέτρους της πιθανής συμφωνίας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η Τεχεράνη θα δεσμευθεί να μην εμπλουτίσει ουράνιο πέρα από το τρέχον επίπεδο καθαρότητας 60%, να συνεργαστεί με πυρηνικούς επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) των Ηνωμένων Εθνών, να σταματήσει να ενισχύει τις τρομοκρατικές ομάδες της να επιτίθενται σε Αμερικανούς εργολάβους στο Ιράκ και τη Συρία. να μην παράσχει στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους και απελευθερώσει τρεις Αμερικανο-Ιρανούς που κρατούνται στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Τα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ

Σε αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον θα υποσχεθεί να μην αυστηροποιήσει τις υπάρχουσες οικονομικές της κυρώσεις, να αποδεσμεύσει δισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία του Ιράν που διατηρούνται στο εξωτερικό μαζί με τις διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς και να μην επιδιώξει τιμωρητικά ψηφίσματα κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, όπως ανέφεραν οι New York Times την περασμένη εβδομάδα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίσουν τη συμφωνία με το Ιράν επίσημη =, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την έγκριση του Κογκρέσου.
Σε δημοσίευμά της την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενημερώνουν το Ισραήλ σχετικά με τις κυοφορούμενες συμφωνίες και ότι η Ιερουσαλήμ δεν προσπαθεί να ματαιώσει τις συνομιλίες.
Οιι ΗΠΑ έχουν διαβεβαιώσει το Ισραήλ ότι θα διατηρήσει το πλεονέκτημα της ασφάλειας και την ελευθερία να ενεργεί εναντίον του Ιράν.

Η διπλωματία και οι διαβεβαιώσεις


Αυτό απηχούσε παρόμοια σχόλια από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στις ΗΠΑ Michael Herzog.
«Η διπλωματία δεν είναι απαραίτητα κακό πράγμα», είπε ο Herzog κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τη Δημοκρατική Πλειοψηφία για το Ισραήλ, σύμφωνα με τη Haaretz.
«Σε ό,τι μας αφορά, η διπλωματία από μόνη της, και τέτοιες αντιλήψεις, δεν είναι απαραίτητα κακές στο βαθμό που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση μιας κατάστασης», επισήμανε.
Ορισμένες από τις συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ σχετικά με την αναδυόμενη συμφωνία με το Ιράν επεξεργάστηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023 μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin και του υπουργού Άμυνας oav Gallant, ανέφερε το Channel 12 news.
Ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας επισήμανε στο δίκτυο ότι η συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ έχει ενταθεί στο ζήτημα του Ιράν και ότι περιελάμβανε τις σύμπραξη απο αξιωματούχους ασφαλείας και τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης