Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέση Ανατολή - διπλωματικές εξελίξεις: Στο Ιράν ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας για εξομάλυνση των σχέσεων

Μέση Ανατολή - διπλωματικές εξελίξεις: Στο Ιράν ο ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας για εξομάλυνση των σχέσεων
Η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν έχει αφήσει το Ισραήλ σε μεγάλο βαθμό μόνο του, καθώς προσπαθεί να απομονώσει διπλωματικά το Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal bin Farhan έφθασε στο Ιράν το Σάββατο 17 Ιουνίου 2022 στο πλαίσιο προσπαθειών προσέγγισης των δύο χωρών της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με αναφορές από την ιρανική κρατική τηλεόραση.
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν τον Μάρτιο, με τη μεσολάβηση της Κίνας, να τερματίσουν ένα διπλωματικό ρήγμα και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους μετά από χρόνια εχθρότητας που είχαν θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα, μεταξύ άλλων στην Υεμένη, τη Συρία και τον Λίβανο.
Το Ιράν άνοιξε επίσημα την πρεσβεία του στη Σαουδική Αραβία στις 7 Ιουνίου.
Το βασίλειο διέκοψε τους δεσμούς με το Ιράν το 2016 μετά την επίθεση διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη σε αντίποινα για την εκτέλεση από το Ριάντ ενός εξέχοντος σιίτη κληρικού.
Ο Bin Farhan πρόκειται να συναντηθεί με τον Ιρανό πρόεδρο Ebrahim Raisi και τον Ιρανό ομόλογό του Hossein Amirabdollahian.
Το Ιράν έχει ξεκινήσει πρόσφατα τις προσπάθειες να εξομαλυνει τις τεταμένες σχέσεις του με διάφορα αραβικά κράτη του Κόλπου.
Η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν έχει αφήσει το Ισραήλ σε μεγάλο βαθμό μόνο του, καθώς προσπαθεί να απομονώσει διπλωματικά το Ιράν.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ήταν η πρώτη αραβική χώρα του Κόλπου που υπέγραψε συμφωνία εξομάλυνσης με το Ισραήλ το 2020, επανέλαβαν πέρυσι τις επίσημες σχέσεις τους με το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης