Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Έφοδο» στην Ιερουσαλήμ επιχειρούν ο Putin και η ρωσική διπλωματία

«Έφοδο» στην Ιερουσαλήμ επιχειρούν ο Putin και η ρωσική διπλωματία
Κατέληξαν επιτυχώς οι πολύμηνες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ με την πρώτη να ανοίγει τελικά διπλωματικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ

Σε μία διπλωματική κίνηση βαρύνουσας σημασίας προχώρησε η Μόσχα καθώς θα ανοίξει γραφείο προξενικών υπηρεσιών στην Ιερουσαλήμ μετά από συμφωνία με το Δήμο της πόλης. Ουσιαστικά πρόκειται για … κανονικό προξενείο, που βαφτίζεται «διπλωματικό γραφείο» προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιδράσεις του παλαιστινιακού πληθυσμού, ο οποίος άλλωστε και διεκδικεί ιστορικά τα εν λόγω εδάφη. Η δήλωση του Ρώσου πρέσβη στο Ισραήλ, Ανατόλι Βικτόροφ είναι ενδεικτική των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα.
«Στις 18 Μαΐου, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στο Ισραήλ, ο Πρέσβης με τις ειδικές οδηγίες του ΥΠΕΞ της Ρωσίας. Σεργκέι Μακάροφ, υπέγραψε συμφωνία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Δήμου. Η Ιερουσαλήμ υπέγραψε μία διεθνή συμφωνία και πρωτόκολλο που καθορίζει τα όρια και την περιοχή του ρωσικού οικοπέδου στη Δυτική Ιερουσαλήμ. Σχετική επίσημη δήλωση δημοσίευσε σήμερα η πρεσβεία της Ρωσίας στο Ισραήλ.
«Σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που κατοχυρώνονται στο έγγραφο, η ρωσική πλευρά σχεδιάζει να κατασκευάσει συγκρότημα κτιρίων και κατασκευών εντός πέντε ετών, με δυνατότητα παράτασης αυτής της θητείας σε δέκα χρόνια, για την κατασκευή οικοπέδου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Βασιλιά Γεωργίου Ε ́ και Μααλότ. Όπως αναφέρεται στη συμφωνία, θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς του προξενικού τμήματος της Ρωσικής Πρεσβείας. Υποθέτουμε ότι μια τέτοια απόφαση εξυπηρετεί την περαιτέρω σταδιακή ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ. Παράλληλα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη σταθερή πορεία της χώρας μας για την ταχεία επίτευξη μιας δίκαιης διευθέτησης στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά μας, θα θέλαμε να εκφράσουμε ιδιαίτερη εκτίμηση στην ισραηλινή ομάδα του υπουργείου Εξωτερικών με επικεφαλής τον υπουργό Έλι Κοέν και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ρ. Λεβί για τη συνεργασία και τη βοήθεια για την επίτευξη αυτού του σημαντικού αποτελέσματος που έχει κατά νου τα συμφέροντα και των δύο κρατών.»
Πλέον μένει να φανεί κατά πόσο αυτή η απόφαση φέρνει ευρύτερες εξελίξεις όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ρωσίας, αλλά και κατά πόσο σηματοδοτεί μία πιθανή αλλαγή στρατηγικής του προέδρου Putin σχετικά με την Μέση Ανατολή. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης