Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ΔΟΕ «βλέπει» μειωμένους ρυθμούς ζήτησης πετρελαίου σε βάθος 10ετίας – Αβέβαια τα μηνύματα από τη διεθνή αγορά ενέργειας

Ο ΔΟΕ «βλέπει» μειωμένους ρυθμούς ζήτησης πετρελαίου σε βάθος 10ετίας – Αβέβαια τα μηνύματα από τη διεθνή αγορά ενέργειας
Παρά την προσωρινή αύξηση της ζήτησης που επιφέρει η ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς, η αλλαγή στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα προβλέπεται να επιφέρει μείωση του ρυθμού ζήτησης ορυκτών καυσίμων σε βάθος δεκαετίας
Σχετικά Άρθρα
Παρά την προσωρινή αύξηση της ζήτησης που επιφέρει η ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς, η αλλαγή στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα προβλέπεται να επιφέρει μείωση του ρυθμού ζήτησης ορυκτών καυσίμων σε βάθος δεκαετίας.
Οι πρώτες προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας συνηγορούν σε μείωση των μεσοπρόθεσμων ρυθμών ζήτησης πετρελαίου, σε ένα διεθνές περιβάλλον που απομακρύνεται ολοένα περισσότερο από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων.
Η διαφαινόμενη στροφή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που έχει διακηρυχθεί από την ΕΕ και την πλειονότητα των καταναλώτριων χωρών, φαίνεται να επιταχύνθηκε λόγω των αυξήσεων στις τιμές που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Κι ενώ η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας μετά την πανδημία σε συνδυασμό με διακοπές της παραγωγής πετρελαίου στις χώρες του Κόλπου φέρνουν προσωρινή πίεση στις αγορές ορυκτών, με συνακόλουθες αυξήσεις στις τιμές, η μακροπρόθεσμη εικόνα συνηγορεί σε εξισορρόπηση της σχέσης ζήτησης – προσφοράς.

Οι εκτιμήσεις μέχρι το 2028

Πιο συγκεκριμένα, ως το 2028 αναμένεται να εμφανιστεί κορύφωση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου (81.6 βαρέλια την ημέρα), η οποία προβλέπεται να οδηγηθεί σε σταδιακή σταθεροποίηση ως το 2030 σύμφωνα με τον ΔΟΕ.
Οι εν λόγω καταναλωτικές ανάγκες αναμένεται να καλυφθούν από αποθέματα τόσο από τις παραδοσιακές πετρελαιοπαραγωγές χώρες του ΟΠΕΚ όσο και από τα αντίστοιχα στη Βραζιλία, τη Γουϊάνα και φυσικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παρόλα αυτά, οι προβλέψεις του οδικού χάρτη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου συναντούν τις διαχρονικές αντιρρήσεις των παραδοσιακών πετρελαιοπαραγωγών δυνάμεων.
Πιο συγκεκριμένα, οι οικονομίες του ΟΠΕΚ αντιτάσσουν στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας το αυξημένο ενεργειακό κόστος και τις ενεργειακές ανάγκες του πάλαι ποτέ τρίτου κόσμου, ως παράγοντες που θα όφειλαν να διατηρήσουν στο σημερινό επίπεδο τον εφοδιασμό ορυκτών καυσίμων και φυσικά τις αντίστοιχες επενδύσεις στις υποδομές.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης