Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατεβάζει ταχύτητες η παραγωγή της Γερμανίας, προβληματισμός για το μέλλον της οικονομίας

Κατεβάζει ταχύτητες η παραγωγή της Γερμανίας, προβληματισμός για το μέλλον της οικονομίας
Σειρά διεθνών δημοσιευμάτων αναδεικνύουν τους επόμενους μεγάλους σκοπέλους για τη γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία: τη γήρανση του εργατικού δυναμικού και την σταδιακή αποβιομηχανοποίηση
Τα οικονομικά στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την σύγκριση των εφτά μεγαλύτερων οικονομιών (G7) του πλανήτη δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της Γερμανίας, την ως τώρα ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οι βασικοί παράγοντες που υπονομεύουν την εικόνα της Γερμανίας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αγορές είναι οι "απαρχαιωμένες" υποδομές και η αδυναμία των ευρωπαϊκών κρατών να αφομοιώσουν στην παραγωγή τους τις νέες τεχνολογίες που προέρχονται από τους κολοσσούς της Silicon Valley (μεταξύ άλλων της Google, της Microsoft και της Amazon), σε ένα διεθνές περιβάλλον, μάλιστα όπου η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης γίνεται ολοένα μεγαλύτερη.
Παράλληλα, ανησυχία γεννά και η εικόνα των επιμέρους κλάδων της γερμανικής οικονομίας.
Η πράσινη μετάβαση φαίνεται να παραμένει διακύβευμα για την αγορά ενέργειας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε ελλείψεις, εκτίναξε το κόστος ενέργειας και έστρεψε την στρατηγική της Γερμανίας προς την εισαγωγή υδρογόνου.

Απαρχαιωμένο το οικονομικό μοντέλο

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην εξαγωγική αιχμή της γερμανικής οικονομίας, την αυτοκινητοβιομηχανία όπου τα ηλεκτρικά μοντέλα της BMW αδυνατούν να ανταγωνιστούν τα αντίστοιχα κινέζικα, δεδομένου του υψηλότερου κόστους παραγωγής τους.
Τέλος, στο κομμάτι της ψηφιοποίησης η γερμανική οικονομία φαίνεται να υπολείπεται αισθητά των διεθνών της ανταγωνιστών από τους οποίους παραμένει αρκετά πίσω, τόσο στην ανάπτυξη λογισμικών προγραμμάτων που θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις, όσο και στις υποδομές του διαδικτύου, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Στην μεγάλη εικόνα, Ευρώπη και Γερμανία αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ενός ξεπερασμένου οικονομικού μείγματος και κυρίως ενός γηρασμένου εργατικού δυναμικού, που αδυνατεί να ανταγωνιστεί τον παραγωγικό πληθυσμό των αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, όπως πχ αυτές των κρατών Brics.
Ενδεικτική, άλλωστε για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών είναι και η καταγραφή της πτωτικής πορείας του ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και κατά το πρώτο του 2023, που διογκώνει τους φόβους των οικονομικών αναλυτών για μία επερχόμενη ύφεση στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης