Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναμονή στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στη Fed - O DAX στο +0,2%

Αναμονή στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα στη Fed - O DAX στο +0,2%
Tα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η Fed θα διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων
Με οριακές μεταβολές διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των αποφάσεων της Fed.
Tα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η Fed θα διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της αργότερα εντός της ημέρας.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,2% στις 16.244 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει οριακές μεταβολές στις 7.599 μονάδες.
Στις 7.308 μονάδες με άνοδο 0,2% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,4% στις 27.682 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 0,4% στις 9.374 μονάδες.
Οριακές μεταβολές% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει άνοδο 0,8% στις 2.780 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 33 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Ιουλίου στο -6%.
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent ενισχύεται 0,6% στα 74,75 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό +0,5% στα 69,77 δολ. το βαρέλι.

Ασία: Σε υψηλά 33 ετών το Τόκιο

Θετικό ήταν το κλίμα στις αγορές της Ασίας, καθώς τα ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ενίσχυαν τις προσδοκίες ότι η Fed θα διακόψει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, με τον ιαπωνικό Nikkei να ενισχύεται σε νέα υψηλά 33 ετών.
Η μείωση των επιτοκίων στην Κίνα -η πρώτη της χώρας εδώ και 10 μήνες- ενίσχυσε επίσης τις ελπίδες ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να εφαρμόζει υποστηρικτικά μέτρα για να αναζωογονήσει την οικονομική ανάκαμψη φέτος.
Ωστόσο, τα κέρδη στις περισσότερες ασιατικές αγορές ήταν σχετικά περιορισμένα, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί για τυχόν εκπλήξεις από τη Fed.
Ενώ ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε όπως αναμενόταν τον Μάιο, παρέμεινε ακόμη πολύ πάνω από το ετήσιο εύρος-στόχο της Fed.

Οι ιαπωνικές μετοχές υπεραποδίδουν

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 και ο TOPIX σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις της ημέρας, σημειώνοντας άνοδο 1,8% και 0,9% αντίστοιχα. Και οι δύο δείκτες βρίσκονταν επίσης σε υψηλά 33 ετών.
Το κλίμα προς τις τοπικές μετοχές υποστηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρήσει την εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της αυτή την Παρασκευή.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με ορισμένες ενδείξεις ανθεκτικότητας της ιαπωνικής οικονομίας και μια ισχυρή περίοδο κερδών πρώτου τριμήνου, είδε τις ιαπωνικές αγορές να υπεραποδίδουν σημαντικά έναντι των περιφερειακών ομολόγων τους κατά τους τελευταίους δύο μήνες.
Η ισχύς των μετοχών τεχνολογίας στήριξε επίσης τις ιαπωνικές αγορές, εν μέσω στοιχημάτων για παύση της Fed και καθώς η αισιοδοξία για μια πιθανή έκρηξη τεχνητής νοημοσύνης οδήγησε σε νέες εισροές στον τομέα.
Το ισχυρό φινάλε στη Wall Street παρείχε επίσης κάποια στήριξη στις ασιατικές αγορές.

Κίνα

Η μείωση των επιτοκίων της Κίνας προσφέρει κάποια στήριξη, αλλά οι οικονομικές ανησυχίες παραμένουν
Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας αυξήθηκαν κατά 0,4% και 0,1% αντίστοιχα, μετά τη μείωση του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας την Τρίτη.
Η κίνηση αυτή αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές, δεδομένου ότι αρκετές κρατικές τράπεζες είχαν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια για τις καταθέσεις σε γιουάν την περασμένη εβδομάδα.
Αλλά προκάλεσε επίσης ανησυχίες σχετικά με το πόσο βαθιές ήταν οι ρωγμές στην κινεζική οικονομία μετά από τρία χρόνια lockdown λόγω covid.
Ως εκ τούτου, οι αυξήσεις των κινεζικών και των εκτεθειμένων στην Κίνα μετοχών παρέμειναν περιορισμένες, αφού οι τοπικές μετοχές εξαφάνισαν όλα τα κέρδη που σημειώθηκαν φέτος.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 0,2%, ενώ ο ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,3%.
Ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,3%, ενώ ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν έχασε 0,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης