Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χειρουργικά πλήγματα - Πώς η Ρωσία διέλυσε την αντεπίθεση της Ουκρανίας με μόλις δύο βομβαρδισμούς με πυραύλους Iskander

Χειρουργικά πλήγματα - Πώς η Ρωσία διέλυσε την αντεπίθεση της Ουκρανίας με μόλις δύο βομβαρδισμούς με πυραύλους Iskander
Η Ρωσία με δύο συντριπτικές πυραυλικές επιθέσεις διέλυσε κάθε πιθανότητα επιτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία κατάφερε με δύο πλήγματα να αποδυναμώσει την ουκρανική αντεπίθεση, η οποία κινδυνεύει να «εκφυλιστεί» πλήρως και νωρίτερα του αναμενομένου.
Τη νύχτα της 9ης προς 10 Ιουνίου 2023, η Ρωσία πραγματοποίησε πυραυλική επίθεση μέγιστης ισχύος στην αεροπορική βάση Mirgorod στην περιφέρεια Poltava, όπου στεγάζεται η 40η Ταξιαρχία Τακτικής Αεροπορίας από όπου απογειώνονται μαχητικά MiG-29.
Σύμφωνα με δήλωση  της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Ρωσία έπληξε τη βάση με Iskander-M (βαλλιστικούς) και Iskander-K (πύραυλοι cruise) αλλά και drones Geran-2.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Ρωσία εκτόξευσε συνολικά 8 πυραύλους εδάφους και 35 drones Geran-2 από την περιοχή της ανατολικής ακτής της Αζοφικής Θάλασσας.
Μερικοί από τους πυραύλους και τα drones κατευθύνθηκαν σε στόχους στις περιοχές της Οδησσού και του Kharkiv.

Σκόνη η αεροπορική βάση Mirgorod

Ο επικεφαλής της περιφέρειας Poltava Dmytro Lunin σημείωσε ότι η επίθεση κατέστρεψε ολόκληρη την υποδομή του αεροδρομίου και άλλον απροσδιόριστο εξοπλισμό.
Σύμφωνα με το Military Informant, οι δορυφόροι της NASA κατέγραψαν δύο ισχυρές εκρήξεις στις 3:39 π.μ. στο έδαφος της αεροπορικής βάσης Mirgorod.
Βλέποντας τη διάταξη της αεροπορικής βάσης και τις συντεταγμένες των εκρήξεων σε δορυφορικές φωτογραφίες, φαίνεται ότι επλήγησαν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πυρομαχικών.

Οι Iskander

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους πυραύλους Iskander, όταν χρειάζεται να πλήξει συντριπτικά και με βεβαιότητα έναν στόχο.

Ο Iskander-M είναι ένας οιονεί βαλλιστικός πύραυλος που αλλάζει συνεχώς τροχιά.
Επιπλέον, φτάνει σε υπερηχητική ταχύτητα κατά την τελική φάση της τροχιάς του.
Ως εκ τούτου, ο πύραυλος δεν μπορεί να αναχαιτιστεί και έχει μεγάλη διείσδυση και καταστροφική δύναμη, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετικά κατάλληλο για την καταστροφή υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων.
Ο Iskander-K είναι ένας πύραυλος cruise που είναι ακριβής και δύσκολο να αναχαιτιστεί.
Ωστόσο, η χαμηλότερη ταχύτητά του τον καθιστά κατάλληλο για επίθεση σε επιφανειακούς στόχους.

isk.JPG
Αντιαεροπορικές Επιχειρήσεις

Το χτύπημα της Ρωσίας στην αεροπορική βάση της Poltava είχε ως στόχο τον περιορισμό της ικανότητας των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας (UAF) να πραγματοποιούν πλήγματα κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Τέτοιου είδους πλήγματα αναφέρονται ως Counter Air Strikes.
Η UAF χρησιμοποιεί μαχητικά MiG-29 για να χτυπήσει ρωσικά ραντάρ αεράμυνας (AD) με πυραύλους HARM και πιθανώς για να πλήξει ρωσικά κέντρα διοίκησης και ελέγχου με βόμβες ολίσθησης JDAM-ER.
Στο παρελθόν, η UAF συντόνισε επιτυχώς τα χτυπήματα του MiG-29 HARM με τα πλήγματα του Su-24MR με Storm Shadow.
Ο πύραυλος HARM καταστρέφει κάθε ρωσική μονάδα AD που προσπαθεί να αναχαιτίσει πυραύλους Storm Shadow.
Το χτύπημα της Ρωσίας στην αεροπορική βάση της Poltava ήταν η τρίτη αντιαεροπορική επίθεση.
Νωρίτερα έπληξε δύο αεροπορικές βάσεις της UAF που χρησιμοποιούσαν τα μαχητικά βομβαρδιστικά Su-24MR, τις πλατφόρμες εκτόξευσης των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow.
uaf.jpg

Ο βομβαρδισμός στη βάση Kanatove

Το βράδυ της 4ης Ιουνίου, ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την εφεδρική αεροπορική βάση Kanatove κοντά στο Kirovograd.
Αναφερόμενο στο χτύπημα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε:  «Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν εναέρια επίθεση μεγάλης εμβέλειας με όπλα υψηλής ακρίβειας εναντίον εχθρικών στόχων στα στρατιωτικά αεροδρόμια.
Ο στόχος της επίθεσης επετεύχθη. Οι θέσεις διοίκησης, οι σταθμοί ραντάρ, ο εξοπλισμός της ουκρανικής αεροπορίας, καθώς και οι αποθήκες πυρομαχικών έχουν χτυπηθεί».
Το ουκρανικό υπουργείο ανέφερε: «Από τη 01:00 π.μ. έως τις 04:00 π.μ. στις 4 Ιουνίου 2023, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη Geran-2 από την περιοχή Bryansk, καθώς και έξι πυραύλους Kh-101/Kh-555 που εκτοξεύτηκαν από έξι στρατηγικά Tu-95 από την περιοχή της Κασπίας».
Ο Yuriy Ignat, εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι 2 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο.
Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι δύο βομβαρδιστικά των Ουκρανών τα Su-24MR που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτόξευση βρετανικών πυραύλων Storm Shadow και ένα διοικητικό κτίριο καταστράφηκαν.

Το χτύπημα στην αεροπορική βάση Starokostiantyniv στην περιοχή Khmelnytsky

Στις 29 Μαΐου 2023
και πριν από την αντεπίθεση η Ρωσία χτύπησε την αεροπορική βάση Starokostiantyniv στην περιοχή Khmelnytsky, την έδρα των μαχητικών βομβαρδιστικών Su-24MR.
Σύμφωνα με επίσημες ουκρανικές πηγές, 5 αεροσκάφη και μια αποθήκη καυσίμων και πυρομαχικών καταστράφηκαν ενώ και ο διάδρομος προσγείωσης υπέστη σοβαρές ζημιές.
Μετά την επίθεση στο Starokostiantyniv και στο Kanatove, οι επιθέσεις Storm Shadow της Ουκρανίας μειώθηκαν αισθητά.
kh_b.jpg
Ζωτικής σημασίας επιδρομές για τη Ρωσία

Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να παραβιάσουν τις ρωσικές αμυντικές γραμμές με πεζικό που υποστηρίζεται από άρματα μάχης για πάνω από μια εβδομάδα τώρα.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γνωρίσει επιτυχία, επιβεβαιώνουν οι Eurasian Times.
Η Ουκρανία στόχευε να δημιουργήσει αρχικά έναν θύλακα στο αδύναμο σημείο της ρωσικής άμυνας και η πολεμική της αεροπορία να επιτεθεί στις ρωσικές επίγειες γραμμές επικοινωνίας (GLOC) με βόμβες JDAM-ER και πυραύλους Storm Shadow και HARM.
Ο στόχος της Ουκρανίας είναι να απομονώσει τις ρωσικές δυνάμεις που αμύνονται στην επιθετική της ώθηση.
Οι ρωσικές αντιαεροπορικές επιχειρήσεις στοχεύουν στον περιορισμό της ικανότητας της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας να υποστηρίξει την αντεπίθεση.
Οι αντιαεροπορικές επιδρομές είναι ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία, προκειμένου να εξουδετερώσει πλήρως την Ουκρανική πολεμική αεροπορία και αναμένεται το επόμενο διάστημα να τις εντείνει, ώστε να καταφέρει το θανάσιμο πλήγμα στην αντεπίθεση του Κιέβου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης