Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz για μεταναστευτικό: Ιταλία και Ελλάδα αντιμετωπίζουν τεράστια πρόκληση - Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε μόνες τους

Scholz για μεταναστευτικό: Ιταλία και Ελλάδα αντιμετωπίζουν τεράστια πρόκληση - Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε μόνες τους
Ο Γερμανός καγκελάριος θα έχει συνάντηση στη Ρώμη με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Georgia Meloni
Σχετικά Άρθρα
Την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, της Ιταλίας αλλά και των άλλων μεσογειακών χωρών που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικό πρόβλημα, υπογράμμισε ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, σε δηλώσεις του ενόψει της συνάντησης του με τη Georgia Meloni στη Ρώμη.
«Η Ιταλία, η Ελλάδα και οι άλλες μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορά τους αυξάνεται», δήλωσε ο Scholz σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ιταλία και τις άλλες χώρες μόνες τους, πρέπει να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση αλληλεγγύης και υπευθυνότητας», πρόσθεσε η καγκελάριος.
Η Meloni, η οποία ηγείται ενός σκληρού δεξιού συνασπισμού, υποσχέθηκε στην προεκλογική της εκστρατεία πέρυσι να αντιμετωπίσει τις αφίξεις μεταναστών, αλλά ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν στην Ιταλία με βάρκες έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του 2023. Περίπου 52.300 άνθρωποι αποβιβάστηκαν στην Ιταλία μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 7ης Ιουνίου, σε σύγκριση με 21.200 κατά την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Από την πλευρά του, o Scholz ζήτησε «κοινή κατανομή της ευθύνης και των αρμοδιοτήτων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ», επισημαίνοντας ότι η Γερμανία δέχθηκε «περισσότερους από ένα εκατομμύριο» Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου το 2022, καθώς και «230.000 πρόσφυγες από άλλες χώρες».

Πιέσεις για ισότιμη κατανομή του βάρους

Η Ιταλία, που βρίσκεται εδώ και καιρό στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική, λέει ότι οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν, ιδίως αναλαμβάνοντας μέρος των αφίξεων.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδρίαζαν την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την επί μακρόν καθυστερημένη αναθεώρηση των κανόνων του μπλοκ για την πιο ισότιμη κατανομή των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών.
Ωστόσο, διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι οι πιθανότητες συμφωνίας εξακολουθούν να είναι 50-50, καθώς όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν σκληρές πολιτικές στο θέμα αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης