Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Macron τρέμει την επιτυχία της ακροδεξιάς Meloni και θέλει να αποτύχει - Τι φοβάται ενόψει ευρωεκλογών

O Macron τρέμει την επιτυχία της ακροδεξιάς Meloni και θέλει να αποτύχει - Τι φοβάται ενόψει ευρωεκλογών
Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει η κυβέρνηση της Meloni... να αποτύχει
Σχετικά Άρθρα
Σε πονοκέφαλο για τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron εξελίσσεται η επιτυχία και η άνοδος της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας, Giorgia Meloni, η οποία φαίνεται πως κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και πόντους στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η νομιμότητα αλλά και η επιτυχία της ακροδεξιάς Ιταλίδας πρωθυπουργού αποτελεί μια ακόμα σοβαρή απειλή για τον Γάλλο πρόεδρο και το κόμμα του ενόψει των ευρωεκλογών.
Βασικό αντικείμενο έντασης μεταξύ του Macron (σήμερα 7/6 θα υποδεχθεί τον πρόεδρο της Ιταλίας Sergeio Mattarella στο Παρίσι) και της Meloni είναι το μεταναστευτικό, αν και η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Macron είναι η άνοδος της Meloni στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Επίθεση στη Meloni, με το βλέμμα στη Le Pen

Με την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές να πλησιάζει, οι υπουργοί του Macron εξαπολύουν επιθέσεις στην κυβέρνηση της Meloni, έχοντας το βλέμμα τους στο εσωτερικό της Γαλλίας και στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τη δυναμική της γαλλικής ακροδεξιάς της Marine Le Pen.
Στόχος είναι να εμποδίσουν την ακροδεξιά Meloni να «νομιμοποιηθεί» ως μια «σεβαστή» πολιτική ηγέτης στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρει το Politico, για το Παρίσι είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να μην είναι επιτυχημένη η κυβέρνηση της Meloni και των συμμάχων της.
«Ο Macron και οι σύμμαχοί του φοβούνται ότι η επιτυχία της Giorgia Meloni θα μπορούσε να είναι μεταδοτική και να αποδυναμώσει περαιτέρω τη γαλλική κυβέρνηση» υποστηρίζει ο Nicola Procaccini, ευρωβουλευτής με το κόμμα της Meloni, Fratelli d’Italia, ο οποίος προσθέτει: «η γαλλική κυβέρνηση είναι τρομοκρατημένη από την ιδέα ότι η κεντροδεξιά στη Γαλλία θα μπορούσε να ενωθεί και να γίνει στη Γαλλία αυτό που συνέβη στην Ιταλία».

Διαρκής επιδείνωση

Σύμφωνα με το Politico, η αρχή της σχέσης Macron – Meloni δεν ήταν άσχημη.
Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ηγέτης που συνάντησε την Meloni μετά την εκλογική της νίκη τον περασμένο Οκτώβριο.
Οι σχέσεις όμως κλονίστηκαν, όταν οι ιταλικές αρχές κατεύθυναν ένα πλοίο με μετανάστες στη Γαλλία.
Έκτοτε τόσο ο Macron όσο και η γαλλική κυβέρνηση άρχισαν να εξαπολύουν πυρά κατά των Ιταλών.
Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, όταν η Meloni κατηγόρησε τον Macron ότι δεν την προσκάλεσε σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky και η ένταση κλιμακώθηκε, όταν ο ΥΠΕΞ της Ιταλίας, Antonio Tajani ακύρωσε επίσημη επίσκεψη του στο Παρίσι ύστερα από τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Gérald Darmanin, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ρώμη δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

Το αγκάθι των ευρωεκλογών

Πέρα από το μεταναστευτικό, μείζον ζήτημα για τον Macron είναι οι ευρωεκλογές του 2024.
Η «νομιμοποίηση» της Meloni θα μπορούσε να έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη στρατηγική του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς μια συμμαχία του ΕΛΚ με το κόμμα της Meloni θα είχε ως αποτέλεσμα πολύ μεγαλύτερη επιρροή των Ευρωπαίων συντηρητικών στις Βρυξέλλες.
Κάτι που προφανώς και θα λειτουργούσε σε βάρος της κεντρώας ομάδας Renew του Macron.
Έτσι άλλωστε δικαιολογούνται και οι συνεχείς επιθέσεις του Stéphane Séjourné, του επικεφαλής του Renew Europe στο Ευρωκοινοβούλιο κατά της Meloni για την πολιτική της απέναντι στους μετανάστες και στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Κλιμάκωση της έντασης

Κατά τον Γάλλο αναλυτή, Marc Lazar, η ένταση Γαλλίας - Ιταλίας θα κλιμακωθεί ενόψει των εκλογών της ΕΕ.
«Η γαλλο-ιταλική σχέση θα ταλαντεύεται διαρκώς μεταξύ της ανάγκης να συνεργαστούμε σε μεγάλα θέματα και της ανάγκης ο καθένας από αυτούς να αποστασιοποιηθεί και να διαφοροποιηθεί από τον άλλο για εγχώριους πολιτικούς λόγους» ενώ ο Ferdinando Nelli Feroci, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων στη Ρώμη, επισημαίνει πως «είναι ανησυχητικό για τον Macron το γεγονός ότι η Meloni θα μπορούσε να γίνει μια ευπαρουσίαστη, λογική συντηρητική ηγέτης».
Αν και ο Macron δεν έχει καταφερθεί ποτέ έως σήμερα κατά της ιταλικής κυβέρνησης, το γεγονός ότι τόσο πολλά μέλη της κυβέρνησης του το πράττουν με τόση ένταση, σημαίνει ότι έχουν πάρει την «έγκριση» από το προεδρικό μέγαρο.

Οι ελιγμοί της Meloni

Την ίδια στιγμή, η Meloni στην προσπάθεια της να μην ταυτιστεί με τη Le Pen, έχει εγκαταλείψει την αντι-γαλλική και αντιευρωπαϊκή στάση που είχε πριν κερδίσει την εξουσία. Παρά κάποιες διαμάχες με τις Βρυξέλλες, η Meloni έχει υιοθετήσει μια πιο φιλοευρωπαϊκή στάση, τάσσεται στο πλευρό του ΝΑΤΟ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επισημαίνει διαρκώς ότι το κόμμα της δεν φλερτάρει με το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας.
Πάντως, και παρά τα προβλήματα, Γαλλία και Ιταλία εξακολουθούν να συνεργάζονται σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η βιομηχανική πολιτική, θέμα που αποτελούσε τριβές μεταξύ των δύο κρατών.

Δεν υπάρχει κρίση

«Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα έντασης.
Αλλά δεν πρόκειται για μια κρίση μεταξύ του προέδρου Macron και της Giorgia Meloni» αναφέρει Γάλλος διπλωμάτης μιλώντας στο Politico.
Μάλιστα η Meloni έχει ήδη ανακοινώσει ότι η επίσκεψη της στο Παρίσι θα γίνει εντός του καλοκαιριού ενώ και η σημερινή επίσκεψη του προέδρου Mattarella αναμένεται να συνδράμει στη μείωση των εντάσεων στις σχέσεις Γαλλίας – Ιταλίας, χωρίς ωστόσο να είναι ικανή να καταπραΰνει τον ανταγωνισμό των κομμάτων του Macron και της Meloni ενόψει των ευρωεκλογών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης