Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεύτερο, δημοσκοπικά, κόμμα στη Γερμανία το AfD - Στο ιστορικό 19%, σοκ για την κυβέρνηση Scholz

Δεύτερο, δημοσκοπικά, κόμμα στη Γερμανία το AfD - Στο ιστορικό 19%, σοκ για την κυβέρνηση Scholz
Η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση υπό αριστεροφιλελεύθερη κυβέρνηση
Το AfD ισοβαθμεί πλέον στη δεύτερη θέση στη χώρα, γεγονός που έχει προκαλέσει σχεδόν σοκ στην πολιτική και δημοσιογραφική τάξη της χώρας.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συνεχίζει τη σταθερή πορεία της προς τα πάνω στις δημοσκοπήσεις, φτάνοντας πλέον στο ιστορικό υψηλό του 19% στην τελευταία δημοσκόπηση της INSA που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild.
Τα αποτελέσματα έχουν προκαλέσει ένα ακόμη "κύμα σοκ" στο πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο, με τους πολιτικούς τόσο της αριστεράς όσο και των μετριοπαθών Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) να συζητούν έντονα τι κρύβεται πίσω από την άνοδο του AfD.
Το κόμμα είναι γνωστό για την αυστηρή αντιμεταναστευτική του στάση, την αντίθεσή του στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και για την αποστολή γερμανικών όπλων στην Ουκρανία, και την κριτική στις πολιτικές για την πράσινη ενέργεια που προωθεί η αριστεροφιλελεύθερη κυβερνητική κυβέρνηση.
Image
Σταθερή η άνοδος του AfD

Ωστόσο, ο όρος "σοκ" που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την άνοδο του κόμματος στις δημοσκοπήσεις απορρίπτεται από την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AfD, Alice Weidel.
"Κάθε τρεις ημέρες, η Bild πρέπει να ανακοινώνει ένα "σοκ από τις δημοσκοπήσεις του AfD".
Αυτό δεν είναι σοκ, αυτό λέγεται δημοκρατία.
Και δείχνει ότι οι άνθρωποι έχουν επιτέλους βαρεθεί τον πατερναλισμό, τις αυξήσεις του κόστους και το χάος του ασύλου.
Η Γερμανία χρειάζεται νέες εκλογές!", έγραψε η Weidel.
Η Bild έχει δημοσιεύσει συστηματικά πρωτοσέλιδα, μαζί με άλλες εφημερίδες, καταγράφοντας την αυξανόμενη ανησυχία του γερμανικού πολιτικού κατεστημένου για τη σταθερή άνοδο του AfD στις δημοσκοπήσεις, ιδίως στην ανατολική Γερμανία.
Τώρα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της INSA, σχεδόν ένας στους πέντε Γερμανούς θα ψήφιζε το κόμμα με το οποίο κάθε μεγάλο κόμμα έχει ορκιστεί να μην σχηματίσει ποτέ συνασπισμό.
Μια δημοσκόπηση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD έδειχνε, μόλις μια εβδομάδα πριν, ότι το AfD είχε φτάσει το 18%.
Η νέα σειρά δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι το AfD σημειώνει νέα υψηλά ποσοστά δείχνει ότι η ανάπτυξη του κόμματος δεν είναι τυχαία.
Το κόμμα όχι μόνο βρίσκεται στο 19%, αλλά στην πραγματικότητα ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση στη χώρα με το κυβερνών SPD.
Η Weidel ζητά τώρα επανειλημμένα νέες εκλογές, επισημαίνοντας δημοσκόπηση του ARD που δείχνει ότι μόνο το 20% των Γερμανών είναι ικανοποιημένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ το 79% είναι δυσαρεστημένο.
"Η φθίνουσα αποδοχή της κυβέρνησης δείχνει πολύ καθαρά ότι οι Γερμανοί δεν είναι πλέον πρόθυμοι να δεχθούν ότι τα συμφέροντά τους αγνοούνται από τους πολιτικούς", δήλωσε η Weidel.
Säulendiagramm der Sonntagsfrage zur Bundestagswahl von INSA für BILD am Sonntag
Η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση υπό αριστεροφιλελεύθερη κυβέρνηση

Τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας κατηγορούν πλέον εναλλάξ το ένα το άλλο για τη συνεχιζόμενη άνοδο του AfD.
Ο καγκελάριος Olaf Scholz έχει χαρακτηρίσει το AfD "το κόμμα της κακής διάθεσης" και λέει ότι όταν η κατάσταση στη Γερμανία βελτιωθεί, κάτι που ισχυρίζεται ότι θα γίνει, η υποστήριξη του AfD θα μειωθεί.
Η Weidel απάντησε ότι όταν ο Scholz χαρακτηρίζει το AfD ως "το κόμμα της κακής διάθεσης", αυτό δείχνει την "πλήρη αποστασιοποίηση" του ηγέτη του SPD.
Είπε ότι το AfD έχει βιώσιμες αντιλήψεις στους τομείς της ενέργειας, των κοινωνικών υποθέσεων και της μετανάστευσης.
"Οι ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν ταράζονται από την αδέξια δυσφήμιση της μοναδικής δύναμης της αντιπολίτευσης, το βλέπουν και αυτό", είπε.
Εν τω μεταξύ, η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Katja Mast, δήλωσε: "Το AfD δεν έχει καμία σχέση με το SPD.
Το AfD δεν ήταν, είναι και δεν θα είναι ένα "κανονικό" κόμμα.
Θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας και να ανεχθούν τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.
Καταπολεμά τη δημοκρατία μας όπου μπορεί".
Η ίδια πρόσθεσε: "Δεν πρέπει να τρελαθούμε από τους ταραξίες του AfD και σίγουρα δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αποπροσανατολιστεί.
Όλοι οι δημοκράτες έχουν ένα καθήκον - να πάρουν αποφασιστική θέση απέναντι σε αυτούς τους καταστροφείς της δημοκρατίας και να μην υιοθετήσουν τις μεθόδους τους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης