Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ΟΟΣΑ ζητά τέλος στα μέτρα στήριξης - Άμεση προτεραιότητα ο πληθωρισμός - Απαραίτητα τα υψηλά επιτόκια

Ο ΟΟΣΑ ζητά τέλος στα μέτρα στήριξης - Άμεση προτεραιότητα ο πληθωρισμός - Απαραίτητα τα υψηλά επιτόκια
Η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα προκειμένου ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στον στόχο του 2%
Σχετικά Άρθρα
Να μπει τέλος τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ζητά ο ΟΟΣΑ τονίζοντας ότι η άμεση προτεραιότητα παραμένει η μείωση του πληθωρισμού σε περίπου 2% και στο πλαίσιο αυτό τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ή και να αυξηθούν περαιτέρω.
Η ώρα είναι ώριμη για τις χώρες να θέσουν τα δημόσια οικονομικά τους σε καλύτερη κατάσταση, δήλωσε η νέα επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, με την πανδημία του κορωνοϊού και την ενεργειακή κρίση να περνούν σε δεύτερη μοίρα. Μιλώντας στους Financial Times πριν την παρουσίαση των παγκόσμιων προβλέψεων του διεθνούς οργανισμού την Τετάρτη, η Clare Lombardelli δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2023 και κατά 2,9% το 2024.
«Είδαμε την κατανοητή και αναγκαία δημοσιονομική στήριξη ως απάντηση στον πόλεμο [στην Ουκρανία] και την πανδημία… Τώρα, όμως, είναι η ώρα που η γενική δημοσιονομική στήριξη πρέπει να αποσυρθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Lombardelli, η οποία εντάχθηκε στον ΟΟΣΑ από το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι η παροχή μέτρων στήριξης μόνο «για τους ανθρώπους που την έχουν πραγματικά ανάγκη» θα ήταν επίσης πιο συνεπής με τις αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.

Αύξηση στο χρέος

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει τις δαπάνες από την έναρξη της πανδημίας. Αντιμετωπίζουν τώρα πολύ υψηλότερους λογαριασμούς για τη χρηματοδότηση αυτής της στήριξης μετά την εκτίναξη του παγκόσμιου κόστους δανεισμού. Η Lombardelli δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία προσδοκία» σχετικά με το πότε οι οικονομίες θα μειώσουν το βάρος του χρέους τους. «Δεν θέλουμε για πάντα πλέον να αυξάνουμε τα επίπεδα χρέους. Αυτό κάνει τις χώρες λιγότερο ανθεκτικές» είπε χαρακτηριστικά.
Η Lombardelli δήλωσε ότι ενώ μερικές χώρες μπορεί να έχουν εξαιρετικές συνθήκες, «κατά μέσο όρο, πρέπει να μειώσουμε τα επίπεδα χρέους».
Σύμφωνα με τις κύριες προβλέψεις του ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει τα μπουρίνια των αρχών του τρέχοντος έτους, όταν οι τράπεζες χρεοκόπησαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση, η Γερμανία θα ανακάμψει από την πρόσφατη συρρίκνωση της παραγωγής της και η ανάπτυξη της Κίνας θα ανταποκριθεί στον στόχο του Πεκίνου για το έτος, που είναι 5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ.
«Η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται και χαλαρώνει από τους κλυδωνισμούς που είδαμε τα τελευταία δύο χρόνια», δήλωσε η ίδια, ενώ επισήμανε ότι το τρέχον έτος αναμένεται να είναι αδύναμο για τα ιστορικά δεδομένα.

Προτεραιότητα ο πληθωρισμός

Η άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της επιστροφής του πληθωρισμού στα επίπεδα-στόχο του 2% περίπου στις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, δήλωσε η Lombardelli, προσθέτοντας ότι αυτό θα απαιτήσει τα επιτόκια να παραμείνουν στα πρόσφατα υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα ή να αυξηθούν ελαφρώς υψηλότερα.
Σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ, «οι προβλέψεις, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, έχουν κάνει λάθος όσον αφορά τον πληθωρισμό. Γι' αυτό ίσως χρειαστεί να δούμε μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».
Σύμφωνα με την ίδια, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να παρακολουθούν ιδιαίτερα στενά τους μισθούς για ενδείξεις εμπέδωσης του πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός της… απληστίας

Ακόμα αξίζει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για τον «πληθωρισμό της απληστίας», δήλωσε η Lombardelli, καθώς οι εταιρείες θα μπορούσαν ακόμα να προσπαθήσουν να υπερασπιστούν τα περιθώρια κέρδους σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι ζητήσουν αυξήσεις στους μισθούς.
«Οι επιπτώσεις δεν είναι μαζικές» είπε. «Αλλά υπάρχει κάτι εκεί. Το εργατικό κόστος αυξάνεται, τα κέρδη αυξάνονται, αλλά δεν πιστεύουμε ότι [ο πληθωρισμός απληστίας] θα είναι κάτι διαρκές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης