Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βομβάρδισαν το φράγμα Nova Kakhovka - Κάτω από το νερό δεκάδες χωριά, κινδυνεύουν 42.000 άνθρωποι

Βομβάρδισαν το φράγμα Nova Kakhovka - Κάτω από το νερό δεκάδες χωριά, κινδυνεύουν 42.000 άνθρωποι
Αγνοούνται 7 άνθρωποι - Εκκενώνονται δεκάδες χωριά και οικισμοί
Σχετικά Άρθρα
(upd24) Με τη Ρωσία και την Ουκρανία να εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για την επίθεση και την καταστροφή του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος της Nova Kahkovka που βρίσκεται στην επαρχία της Kherson, στη νότια Ουκρανία, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις πλημμυρισμένες εκτάσεις και στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που απειλούνται από αυτήν την τεράστια οικολογική καταστροφή.
Οι Ρώσοι αναφέρουν πως στις περιοχές που ελέγχουν, έχουν πλημμυρίσει 14 οικισμοί και συνολικά απειλούνται 80 ενώ οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι έχουν πλημμυρίσει 24 κοινότητες και ότι κινδυνεύουν πάνω από 42.000 άνθρωποι.
Και οι δύο πλευρές έχουν αρχίσει τις εκκενώσεις πολλών περιοχών με τους Ουκρανούς να υποστηρίζουν πως έχουν ήδη απομακρύνει εσπευσμένα από τις εστίες τους πάνω από 17.000 ανθρώπους.
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες - απώλειες σπιτιών, τροφής, νερού, μέσων διαβίωσης - από την καταστροφή του φράγματος που θα γίνουν αντιληπτές τις επόμενες ημέρες, ενώ εξακολουθεί να παραμένει άγνωστο ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από τη μεγαλύτερη επίθεση σε αστική υποδομή που έχει καταγραφεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως οι Ουκρανοί βομβάρδισαν το φράγμα
για να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την αποτυχημένη αντεπίθεση τους και για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην υδροδότηση της Κριμαίας, οι δε Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι ανατίναξαν το φράγμα (βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχει ο ρωσικός στρατός) διότι βρίσκονται σε πανικό λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Καμία ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia

Μια ακόμα τεράστια πηγή ανησυχίας είναι η κατάσταση με τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, ο οποίος υδροδοτούνταν από το φράγμα της Kahkovka.
Μέχρι στιγμής όλοι οι αρμόδιοι ειδικοί και επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.
Το φράγμα της Kakhovka τροφοδοτεί με κρύο νερό τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia έτσι ώστε να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Ολόκληρα χωριά κάτω από το νερό

Την ίδια στιγμή ολόκληρα χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό.
Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Nova Kahkovka, Vladimir Leontyev το χωριό Korsunka βρίσκεται όλο κάτω από το νερό ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλα γειτονικά χωριά.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, η πιο δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι σε μια περιοχή της πόλης της Kherson όπου η στάθμη των υδάτων έχει ξεπεράσει τα 3,5 μέτρα, έχοντας πλημμυρίσει πάνω από 1.000 σπίτια. Αγνοούνται 7 άνθρωποι

Ωστόσο, καλύτερη είναι η εικόνα στην πόλη της Nova Kahkovka όπου καταγράφεται σταδιακή υποχώρηση των υδάτων, αν και γίνεται λόγος για 7 αγνοούμενους.
«Η στάθμη των υδάτων στους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης έχει αρχίσει να υποχωρεί» αναφέρουν οι αρχές της πόλης.
4_44.jpg
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της πόλης, Vladimir Leontyev υποστήριξε πως πράγματι η στάθμη έχει αρχίσει να υποχωρεί, ενώ και η περιφέρεια ανακοίνωσε πως παρατηρείται μια υποχώρηση των υδάτων της τάξης των 35 εκατοστών.
Σημειώνεται πως το νερό στην πόλη έφτασε σε ορισμένα σημεία ακόμα και τα 12 μέτρα ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους.
Σημειώνεται πως από την έναρξη του πολέμου, το φράγμα της Nova Kakhovka είχε θεωρηθεί πιθανός στόχος τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους Ουκρανούς για τη στρατηγική του σημασία αλλά και για τη ζημιά που θα προκαλούσε η καταστροφή του.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή όπου βρίσκεται το φράγμα από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, από τον Φεβρουάριο του 2022.

Εκατέρωθεν πυρά και στον ΟΗΕ

Την ίδια στιγμή Ρωσία και Ουκρανία εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος βρίσκεται πίσω από την καταστροφή του φράγματος που απειλεί με πλημμύρες μια τεράστια έκταση και που έχει αναγκάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους.
Κατά τη διάρκεια κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο πρέσβης της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία πως πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», ενώ έκανε λόγο για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και για «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρεσβευτής, Vasily Nebenzya μίλησε για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα».

Βρετανία: Νωρίς να πούμε ποιος είναι ο ένοχος

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση και την καταστροφή του φράγματος Nova Kahkovka στη νότια Ουκρανία υποστηρίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak.
Όπως αναφέρει ο Sunak, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες μελετούν τις συνθήκες της καταστροφής του μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στον Δνείπερο.
«Ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών μας διερευνούν αυτήν τη στιγμή τις συνθήκες της καταστροφής.
Επομένως, είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τους υπεύθυνους και να κάνουμε μια τελική κρίση.
Εάν αυτό έγινε σκόπιμα, θα ήταν η μεγαλύτερη επίθεση σε αστική υποδομή από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές είναι φρικτές και λανθασμένες.
Έχουμε δει παραδείγματα τέτοιων επιθέσεων νωρίτερα στην τρέχουσα σύγκρουση.
Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε το οτιδήποτε» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Sunak.

Σαμποτάζ των Ουκρανών

Σε σαμποτάζ των Ουκρανών αποδίδει η Ρωσία την επίθεση στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Nova Kakhovka.
«Ο πρόεδρος έχει συνεχή ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας και άλλες υπηρεσίες σχετικά με το τι συμβαίνει με το υδροηλεκτρικό φράγμα της Kakhovka.
Μπορούμε ήδη να πούμε με κατηγορηματικό τρόπο πως πρόκειται για ένα ηθελημένο σαμποτάζ από την πλευρά των Ουκρανών» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ρωσία δεν έχει καμία εμπλοκή σε αυτό το περιστατικό.
«Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για επίθεση στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka.
Το χτύπημα στον υδροηλεκτρικό σταθμό δόθηκε με εντολή από το Κίεβο, για αυτό και θα πρέπει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες αυτής της κατάστασης να αναζητηθούν στην Ουκρανία» υποστήριξε ο Peskov, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για μια σκόπιμη δολιοφθορά από την πλευρά της Ουκρανίας που έχει ως απώτερο στόχο αφενός να επηρεάσει την υδροδότηση της Κριμαίας και αφετέρου να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την αποτυχία των Ουκρανών όσον αφορά την αντεπίθεση τους, καθώς όπως είπε, αυτή δεν έχει επιτύχει τους στόχους της. Το βομβάρδισαν οι Ουκρανοί

Η ρωσική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των Ουκρανών ότι ανατίναξαν το φράγμα.
«Γύρω στις 02:00 τα ξημερώματα της Τρίτης 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε μια σειρά από πολλά χτυπήματα στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovskaya που οδήγησαν στην καταστροφή των βαλβίδων.
Ως αποτέλεσμα άρχισε ανεξέλεγκτη ροή νερού.
Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή τρομοκρατική ενέργεια» υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεών TASS ο δήμαρχος της Nova Kakhovka, Vladimir Leontyev, ο οποίος εκτιμά πως το χτύπημα έγινε με MLRS Adler.
Σύμφωνα με τον Leontyev, δεν ήταν αυτή η πρώτη φορά που οι Ουκρανοί επιτίθενται με ρουκέτες κατά του φράγματος, αναφέροντας πως αυτό συμβαίνει συνεχώς από το περασμένο καλοκαίρι, ενώ σημείωσε μάλιστα πως μέσα σε μια ημέρα οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί κατά του φράγματος με πάνω από 70 πυραύλους HIMARS.
17_4.jpg
Αδύνατο να επισκευαστεί

Σύμφωνα με τον Leontyev, θεωρείται αδύνατο να επισκευαστεί το φράγμα καθώς έχει προκληθεί ρήγμα στη δομή του αν και εκτίμησε ότι η στάθμη των υδάτων θα πέσει ξανά σε κανονικά επίπεδα σε 72 ώρες.
Ρώσοι αξιωματούχοι στην περιοχή της Kherson αναφέρουν ότι πάνω από 10 οικισμοί, όπου ζουν 22.000 άνθρωποι, θα βρεθούν στη ζώνη των πλημμυρών.
13_5.JPG
Το ανατίναξαν οι Ρώσοι

Από την πλευρά τους πάντως, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι το φράγμα ύψους 30 μέτρων και μήκους 3,2 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε το 1956 επί Σοβιετικής Ένωσης, ανατινάχθηκε από τους Ρώσους.
Ο Andriy Yermak, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας υποστήριξε πως η καταστροφή του φράγματος από τους Ρώσους συνιστά μια οικολογική καταστροφή ενώ υπογράμμισε πως οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν επίσης απειλή για τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia.
18_3.jpg
19_2.jpg
Zelensky: Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την έκρηξη στο φράγμα


Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα αφού τον είχαν ναρκοθετήσει, και είπε πως η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει για «τρομοκρατική επίθεση».
Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως σκοπός της Ρωσίας ήταν να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.
«Απόψε στις 02:50, Ρώσοι τρομοκράτες διενήργησαν εσωτερική πυροδότηση των δομών του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα» δήλωσε ο Zelensky, αναφέροντας πως είναι αδύνατη η καταστροφή του φράγματος με βομβαρδισμούς όπως ισχυρίζεται η Μόσχα.
Είπε πως «συμφωνήθηκε δέσμη διεθνών μέτρων και μέτρων ασφαλείας προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για αυτή την τρομοκρατική επίθεση».

ΗΠΑ: Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι συνέβη με το φράγμα Nova Kakhovka

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι προκάλεσε την καταστροφή ενός τεράστιου φράγματος στην Ουκρανία, ωστόσο αξιολογούν τις αναφορές ότι η έκρηξη προκλήθηκε από τη Ρωσία η οποία έχει καταλάβει το φράγμα από το 2022, ανακοίνωσε χθες 6/6 ο Λευκός Οίκος.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, John Kirby ανέφερε πως είναι σαφές ότι η καταστροφή του φράγματος στον ποταμό Ντνίπρο που χωρίζει τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία πιθανότατα προκάλεσε "πολλούς θανάτους" καθώς και την εκκένωση χιλιάδων Ουκρανών.
Ανέφερε ακόμα, ότι η καταστροφή αυτή θα μπορούσε επίσης να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

Scholz (Γερμανία): Νέα διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας από την ανατίναξη του φράγματος

Στην καταδίκη της ανατίναξης του φράγματος Καχόφσκα στη Χερσώνα της Ουκρανίας, προχώρησε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz, υπογραμμίζοντας ότι «η καταστροφή του φράγματος με τις τρομακτικές συνέπειες που έχει δείχνει μία νέα διάσταση».
Μιλώντας στο «Ευρωπαϊκό Φόρουμ» της Δυτικογερμανικής ραδιοτηλεόρασης WDR στο Βερολίνο, είπε πως «ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο διεξάγει αλύπητα η Ρωσία τον πόλεμο και αθροίζεται στα πολλά εγκλήματα στην Ουκρανία».

Von der Leyen (Κομισιόν): Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου

Η Ρωσία θα πρέπει να «πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Χαρακτηρίζει την καταστροφή του φράγματος Νόβα Καχόβκα «εξωφρενική επίθεση σε αστική υποδομή [που] θέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή της Χερσώνας».
Επιβεβαιώνει επίσης ότι η ΕΕ έχει δεσμεύσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της, ο οποίος θα «παραδώσει γρήγορα» αντλίες υδάτων, πυροσβεστικούς σωλήνες, κινητούς σταθμούς καθαρισμού νερού και βάρκες σε όσους επλήγησαν μετά την έκρηξη του φράγματος.
4_43.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης