Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παταγώδης αποτυχία τα πρώτα κύματα της ουκρανικής αντεπίθεσης - «Καίγονται» όπλα του ΝΑΤΟ, καταρρέει το σχέδιο Barbarossa - 2

Παταγώδης αποτυχία τα πρώτα κύματα της ουκρανικής αντεπίθεσης - «Καίγονται» όπλα του ΝΑΤΟ, καταρρέει το σχέδιο Barbarossa - 2
Βομβάρδισαν το φράγμα της Nova Kakhovka, αλληλοκατηγορίες Ρωσίας - Ουκρανίας -  Υπό έλεγχο το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia
Σχετικά Άρθρα
(upd 7) Αντιμέτωπες με ένα ρωσικό αδιαπέραστο τείχος άμυνας έχουν βρεθεί οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες άρχισαν από τις 4 Ιουνίου 2023 να εξαπολύουν την πολυναμενόμενη ευρείας κλίμακας αντεπίθεσή τους σε 5 μέτωπα, αν και πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι εμφανίζονται συγκρατημένοι, υποστηρίζοντας πως όσα εκτυλίσσονται τα τελευταία δύο 24ωρα δεν είναι τίποτα άλλο … παρά προθέρμανση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.
Αν και οι Ουκρανοί δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμα πως έχει αρχίσει η «μητέρα των μαχών» για την ανακατάληψη των εδαφών τους, οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι αυτή είναι σε εξέλιξη, επισημαίνοντας πως οι Ουκρανοί κινούνται για να διαπιστώσουν την θέση και τον αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων.
Μάλιστα, οι ΗΠΑ εκτιμούν – όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times – πως οι αναγνωριστικές αυτές ενέργειες θα διαρκέσουν ακόμα για κάποιες ημέρες, πριν εκδηλωθεί το κύριο μέρος της αντεπίθεσης..
Πάντως, οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως όλες οι επιθέσεις των Ουκρανών όχι μόνο έχουν ανακοπεί αλλά έχουν αποτύχει, αναφέροντας μάλιστα πως τα τελευταία δύο 24ωρα, οι ουκρανικές δυνάμεις μετρούν τεράστιες απώλειες καθώς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει λόγο για 1.500 απώλειες Ουκρανών - χωρίς να διευκρινίζει εάν πρόκειται για νεκρούς ή τραυματίες – και για την καταστροφή δεκάδων αρμάτων μάχης (ανάμεσα τους και 8 Leopard) και τουλάχιστον 109 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης που έχει προμηθεύσει το ΝΑΤΟ το Κίεβο.
Την ίδια στιγμή, Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka στην περιοχή της Kherson στη νότια Ουκρανία, με τους Ρώσους να κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και με τους Ουκρανούς να κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν το υδροηλεκτρικό φράγμα προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα σύνορα της Ουκρανίας.

Καταστράφηκε το φράγμα στη Nova Kakhovka, τεράστιες πλημμύρες

Το μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα της Nova Kakhovka, που βρίσκεται στην επαρχία της Kherson στη νότια Ουκρανία καταστράφηκε από βομβαρδισμό, όπως υποστηρίζουν οι Ρώσοι, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτες ποσότητες νερού να αρχίζουν να κατακλύζουν μια τεράστια έκταση όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις.
Ήδη σε ορισμένες περιοχές η στάθμη των υδάτων έχει ξεπεράσει τα 10 μέτρα, ενώ εκτιμάται πως στη ζώνη των πλημμυρών θα βρεθούν τουλάχιστον 80 χωριά, στα οποία ζουν περίπου 22.000 άνθρωποι.
Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την ενέργεια αυτή, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια και με το Κίεβο να υποστηρίζει πως πίσω από αυτήν την ενέργεια είναι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και Ρώσοι τρομοκράτες.
Το φράγμα βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχουν οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ από αυτό υδροδοτείται τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας όσο και ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia, ο οποίος πάντως εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.
Η Ρωσία εκτιμά ότι από την καταστροφή του φράγματος θα επηρεαστούν τουλάχιστον 80 οικισμοί και χωριά.
Σημειώνεται πως από την έναρξη του πολέμου, το φράγμα της Nova Kakhovka είχε θεωρηθεί πιθανός στόχος τόσο για τους Ρώσους όσο και για τους Ουκρανούς για τη στρατηγική του σημασία αλλά και για τη ζημιά που θα προκαλούσε η καταστροφή του.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την περιοχή όπου βρίσκεται το φράγμα από τις πρώτες ημέρες της εισβολής, από τον Φεβρουάριο του 2022.

Soigu: Επί τρεις ημέρες αποκρούστηκαν ουκρανικές επιθέσεις

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποκρούσει επανειλημμένες ουκρανικές επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου τις τελευταίες τρεις ημέρες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Soigu.
Ο Soigu δήλωσε ότι η Ουκρανία προσπάθησε να προελάσει προς επτά κατευθύνσεις στις 5 Ιουνίου, αλλά απωθήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Σαμποτάζ των Ουκρανών

Σε σαμποτάζ των Ουκρανών αποδίδει η Ρωσία την επίθεση στο υδροηλεκτρικό φράγμα της Nova Kakhovka.
«Ο πρόεδρος έχει συνεχή ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας και άλλες υπηρεσίες σχετικά με το τι συμβαίνει με το υδροηλεκτρικό φράγμα της Kakhovka.
Μπορούμε ήδη να πούμε με κατηγορηματικό τρόπο πως πρόκειται για ένα ηθελημένο σαμποτάζ από την πλευρά των Ουκρανών» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, ο οποίος υπογράμμισε πως η Ρωσία δεν έχει καμία εμπλοκή σε αυτό το περιστατικό.
Σύμφωνα με τον Peskov, οι Ουκρανοί κατέστρεψαν το φράγμα προκειμένου αφενός να επηρεάσουν την υδροδότηση της Κριμαίας αφετέρου να αποτρέψουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την αποτυχία της αντεπίθεσης τους.

Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες: Είναι σε πανικό οι Ρώσοι

Από την πλευρά τους οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας υποστηρίζουν πως η καταστροφή του φράγματος από τους Ρώσους, δείχνει ότι είναι σε πανικό λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης.
«Οι εισβολείς ανατίναξαν το φράγμα της Kakhovka γιατί είναι σε πανικό.
Είναι μια προφανής ενέργεια τρομοκρατίας και έγκλημα πολέμου που θα αποδειχθεί σε διεθνές δικαστήριο» αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ενώ και η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας κάνει λόγο για υστερική αντίδραση της Ρωσίας υπό τον φόβο μην τυχόν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν αντεπίθεση μέσω του Δνείπερου ποταμού.

Το σχέδιο Barbarossa 2 κατέρρευσε

Οι Ουκρανοί αποτυγχάνουν στην αντεπίθεση τους, δεν έχουν να επιδείξουν καμία στρατιωτική επιτυχία αλλά αντιθέτως υφίστανται τεράστιες απώλειες υποστηρίζει ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Vyacheslav Volodin.
«Η αντεπίθεση του καθεστώτος του Κιέβου συνεχίζεται για δεύτερη μέρα.
Καμία επιτυχία.
Οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, οι απώλειες είναι τεράστιες.
Το σχέδιο Barbarossa-2 κατέρρευσε» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram ο Volodin, κάνοντας παραλληλισμό με την εισβολή των ναζιστικών στρατευμάτων στη Σοβιετική Ένωση το 1941 που έμεινε στην ιστορία ως επιχείρηση Barbarossa.
Όπως λέει, είναι προφανές σε όλους ότι «το ΝΑΤΟ πολεμά εναντίον της Ρωσίας» και ότι «οι Ουκρανοί είναι απλώς αναλώσιμο υλικό».

Αποτυγχάνει η ουκρανική αντεπίθεση

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις Vostok έβαλαν τέλος στην αντεπίθεση των Ουκρανών στην κατεύθυνση Yuzhno-Donetsk ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν και χθες 5 Ιουνίου τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.
«Κατά τη διάρκεια της 5ης Ιουνίου, ο εχθρός συνέχισε να διεξάγει την επίθεση, επικεντρώνοντας τις κύριες προσπάθειες στο Vremevsky, στην κατεύθυνση του Yuzhno-Donetsk.
Έχοντας υποστεί μεγάλες απώλειες την προηγούμενη μέρα, το καθεστώς του Κιέβου αναδιοργάνωσε τα υπολείμματα της 23ης και 31ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας σε ξεχωριστές ενοποιημένες μονάδες, οι οποίες συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις στις περιοχές των οικισμών Novodarovka και Levadnoye.
Επιπλέον, μια νέα ταξιαρχία τέθηκε σε μάχη στην περιοχή αυτή» επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Σημειώνεται πως το πρωί της 4ης Ιουνίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν επίθεση μεγάλης κλίμακας σε πέντε τομείς του μετώπου προς την κατεύθυνση Yuzhno Donetsk.
«Το πρωί της 4ης Ιουνίου, η Ουκρανία εξαπέλυσε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση σε πέντε τομείς του μετώπου στην κατεύθυνση του Yuzhno Donetsk, με την συμμετοχή της 23ης και 31ης μηχανοκίνητων ταξιαρχιών από τις στρατηγικές εφεδρείες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με την υποστήριξη άλλων στρατιωτικών μονάδων και υπομονάδων» είχε αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, επισημαίνοντας πως στην επίθεση συμμετείχαν έξι μηχανοκίνητα και δύο τάγματα αρμάτων μάχης.
Ο σκοπός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ήταν να σπάσουν τη ρωσική άμυνα στον πιο ευάλωτο, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, τομέα του μετώπου.
Οι Ουκρανοί απέτυχαν…

Νέα αντεπίθεση

Επιπλέον, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν επίσης επίθεση στην κατεύθυνση του κρατικού αγροκτήματος Oktyabrsky και του Novodonetsk με τις δυνάμεις της 37ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με ενισχύσεις, η βάση της οποίας ήταν μονάδες της 68ης Ορεινής Ταξιαρχίας Jaeger των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Ο εχθρός υπέστη ήττα από τα πυρά των δυνάμεων του στρατού, από επιθέσεις της επιχειρησιακής - τακτικής αεροπορίας, από τις δυνάμεις πυραύλων και πυροβολικού, καθώς επίσης και από βαρέα συστήματα φλογοβόλων.
Ως αποτέλεσμα των ενεργειών των στρατιωτικών μονάδων της ομάδας Vostok, που έδειξαν θάρρος και ηρωισμό, ο εχθρός ανακόπηκε και δεν πέτυχε τους στόχους του είχαν ανατεθεί» επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Στις 1.500 οι απώλειες των Ουκρανών

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως οι δυνάμεις του κατέστρεψαν 28 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 8 Leopard καθώς και 109 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ).
Μάλιστα υποστηρίζει πως οι ουκρανικές απώλειες ανήλθαν τα δύο αυτά 24ωρα σε 1.500 στρατιωτικούς, χωρίς να διευκρινίσει αν ο αριθμός αυτός αφορά μόνο νεκρούς ή και τραυματίες.

Τα Su -25 κατέστρεψαν τρεις μονάδες της 81ης αεροπορικής ταξιαρχίας

Την ίδια στιγμή, τα ρωσικά μαχητικά Su – 25 εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις σε τρεις μονάδες της 81ης αεροπορικής ταξιαρχίας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες προσπάθησαν να αντεπιτεθούν στην κατεύθυνση της Krasno Limansky.
Επιπλέον, ρωσικά βομβαρδιστικά Su – 34 βομβάρδισαν μια αποθήκη πυρομαχικών, μια θέση διοίκησης και παρατήρησης και έξι οχυρά στις περιοχές Petrovskoye, Nevskoye και Torskoye, ενώ πυρά πυροβολικού έπληξαν θέσεις της 66ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των ουκρανικών δυνάμεων.

Ανησυχητική αλλά υπό έλεγχο η κατάσταση στη Zaporizhia

Όσον αφορά το μέτωπο στη Zaporizhia, οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν πως η κατάσταση είναι ανησυχητική αλλά παραμένει υπό έλεγχο.
Αυτό υποστηρίζει ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία», ο οποίος υποστηρίζει ότι μετά τις πρώτες του αποτυχίες, ο ουκρανικός στρατός ανασυντάσσεται.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτή η επίθεση μεγάλης κλίμακας είναι απλώς μια προθέρμανση πριν από τα κύρια γεγονότα στο θέατρο επιχειρήσεων στη Zaporizhia» είπε ο Rogov.
Σημειώνεται πως ουκρανικά στρατεύματα και Πολωνοί μισθοφόροι προσπάθησαν να διαπεράσουν την πρώτη γραμμή στην περιοχή Zaporozhia, αλλά απωθήθηκαν.
«Το μεσημέρι της 4ης Ιουνίου 2023, μαχητές του ουκρανικού στρατού πραγματοποίησαν μια διερευνητική επίθεση για να σπάσουν το μέτωπο της Zaporozhia κοντά στην περιοχή Veremevsky.
Μαζί με μονάδες τακτικού στρατού, στην επίθεση συμμετείχαν Πολωνοί μισθοφόροι από την τρίτη ομάδα επίθεσης του πολωνικού σώματος.
Χάρη στην ισχυρή άμυνα του 5ου στρατού της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και τα ακριβή χτυπήματα των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων, του πυροβολικού και των στοχευμένων όλμων, οι Ουκρανού υπέστησαν απώλειες (τουλάχιστον δέκα τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 50 στρατιώτες) και υποχώρησαν.
Στην επίθεση συμμετείχαν περίπου δύο μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού και περισσότερα από 15 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τανκς T-72, οχημάτων M113 αμερικανικής κατασκευής, τεθωρακισμένων αυτοκινήτων M1224 MaxxProo και HMMWV M1151A1.

Δύσκολη η κατάσταση στα πλάγια του Bakhmut

Για μια σταθερά δύσκολη κατάσταση στα πλάγια του Bakhmut κάνει λόγο και ο Denis Pushilin, αναπληρωτής επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
«Η κατάσταση στα πλάγια του Bakhmut είναι σταθερά περίπλοκη.
Οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν το Bakhmut με drones, ενώ δεν είναι ασφαλές να σταλούν εκεί περισσότεροι ειδικοί από το υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης και από το υπουργείο Εσωτερικών.
Δεν είναι δυνατό να στείλουμε ακόμα εκεί δημόσιους υπαλλήλους» υπογράμμισε ο Pushilin.

Οι Ουκρανοί δεν ανακοινώνουν την ημέρα της αντεπίθεσης ούτε στους Αμερικάνους

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως η Ουκρανία δεν ανακοίνωσε στους Αμερικάνους την ακριβή ημερομηνίας της αντεπίθεσης τους, αν και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτή έχει ήδη ξεκινήσει.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως το Κίεβο έδωσε μόνο ένα χρονικό πλαίσιο, στο οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) σχεδιάζουν να ξεκινήσουν την αντεπίθεση τους με τους New York Times να λένε πως σε αυτό το χρονικό διάστημα εντάσσεται και η περασμένη Κυριακή 4 Ιουνίου.
Αμερικανικοί στρατιωτικοί δορυφόροι κατέγραψαν την ενεργοποίηση ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας άρχισαν να μάχονται για να καθορίσουν τη θέση και τον αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων, επισημαίνοντας ότι η «αναγνώριση σε ισχύ» θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.
Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει πως η αναπληρώτρια επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Anna Malyar υποστήριξε πως οι επιθετικές ενέργειες γίνονται σε διάφορες κατευθύνσεις και ότι το επίκεντρο των εχθροπραξιών παραμένει η περιοχή του Bakhmut.
9_15.JPG
11_13.jpg
10_9.jpg



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης