Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα νομισματική τάξη: Το ευρώ, το γιουάν και τα ψηφιακά νομίσματα μετά την παρακμή του δολαρίου

Νέα νομισματική τάξη: Το ευρώ, το γιουάν και τα ψηφιακά νομίσματα μετά την παρακμή του δολαρίου
Η διαδικασία κερματισμού της παγκόσμιας νομισματικής τάξης θα μπορούσε να επιταχυνθεί με την εισαγωγή των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας
Σχετικά Άρθρα
Η σημερινή κυριαρχία του δολαρίου θα μπορούσε να δώσει τη θέση της σε ένα νέο καθεστώς που περιλαμβάνει το ευρώ, το γιουαν και τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών CBDC.
Το νομισματικό καθεστώς στο μέλλον υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι.. πολυπολικό και σε αυτό να δραστηριοποιούνται πολλοί παίκτες χωρίς να υπάρχει ένας κυρίαρχος, επισήμανε ο οικονομολόγος της TD Vikram Rai, σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider.
Το ευρώ και το γιουάν είναι οι μεγαλύτεροι διεκδικητές της διαδοχής του δολαρίου, αν και θα χρειαστούν χρόνια για να το αντικαταστήσουν και μάλλον δεν πρόκειται να αναλάβουν κάποια ηγετική θέση στην στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, με την έννοια τουλάχιστον που γνωρίσαμε της ηγεμονίας του δολαρίου.
Η διαδικασία κερματισμού της νομισματικής τάξης θα μπορούσε να επιταχυνθεί με την εισαγωγή των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας.

Ο κερματισμός του νομισματικού καθεστώτος

Αν και δεν υπάρχει άμεση απειλή που να τερματίζει την κυριαρχία του δολαρίου στο εγγύς μέλλον με βάση  το γεγονός ότι έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα η ισχύς του, η ηγεμονία του δολαρίου κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο, δήλωσε ο Vikram Rai, ανώτερος οικονομολόγος στην TD Bank.
Αν και ακόμη εκκολαπτόμενες, αναδεικνύονται εναλλακτικές λύσεις που μπορεί μια μέρα να αφαιρέσουν την ισχύ του δολαρίου, καθιερώνοντας ένα λιγότερο συγκεντρωμένο νομισματικό καθεστώς.
«Μέσα στην επόμενη ή δύο δεκαετίες, υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για περιφερειακά κυρίαρχα νομίσματα και ένα πολυπολικό διεθνές καθεστώς να αναδυθεί, με τους ρόλους που αναλαμβάνουν τώρα το δολάριο να μοιράζεται με το ευρώ, ένα πιο ‘’ανοιχτό’’ γιουάν, μελλοντικά ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας και πιθανώς άλλες επιλογές που δεν έχουμε ακόμη να δούμε», έγραψε σε σημείωμα την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023.
Αυξανόμενη απογοήτευση από το δολάριο
Προς το παρόν, το δολάριο συνεχίζει να «βασιλεύει» ως το πιο διαδεδομένο αποθεματικό νόμισμα, δήλωσε ο Rai, μια τάση που έχει παραμείνει αμετάβλητη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αντιπροσωπεύει επίσης το 50% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών και αποτελεί βασικό περιουσιακό στοιχείο στην έκδοση ομολόγων και στις διασυνοριακές τραπεζικές συναλλαγές.
Όμως, ενώ οι ΗΠΑ επωφελούνται από αυτά τα χαρακτηριστικά, υπάρχει αυξανόμενη απογοήτευση με την υπεροχή του δολαρίου, σημείωσε.
Μαζί με άλλους αναλυτές, ο Rai το απέδωσε στην απόφαση της Δύσης να παγώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία πέρυσι.
Έκτοτε, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αυξάνουν ταχέως τα αποθέματά τους με χρυσό για να μειώσουν την έκθεσή τους στο δολάριο.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα ώθησε τη χρήση του γιουάν σε μια σειρά παγκόσμιων συμφωνιών συναλλαγών, όπως με τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Ρωσία.

O θάνατος του πετροδολαρίου

Ο Rai σημείωσε επίσης τις προσπάθειες της Κίνας να χρησιμοποιήσει το γιουάν στο εμπόριο αργού πετρελαίου, εξαλείφοντας τη μακροχρόνια εξάρτηση από το δολάριο στις αγορές εμπορευμάτων
«Η πρόκληση για το πετροδολάριο είναι σημαντική, τόσο οικονομικά όσο και συμβολικά – η σύμβαση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων εξαγωγέων του OPEC για την τιμολόγηση των εξαγωγών αργού πετρελαίου τους έχει στηρίξει τη ζήτηση για δολάρια, καθώς κάθε χώρα εμπορεύεται στις αγορές αργού πετρελαίου και ως εκ τούτου πρέπει να τα διατηρήσει», επισήμανε.
Αλλά μια πλήρης εκθρόνιση θα απαιτούσε χρόνο.
Αν και το ευρώ είναι ένας άλλος σοβαρός ανταγωνιστής έναντι του δολαρίου, τόσο αυτό όσο και το γιουάν ανταγωνίζονται ελάχιστα την αξιοπιστία του δολαρίου, είπε.
Σε σύγκριση με το χαρακτηριστικό του ασφαλούς καταφυγίου των αμερικανικών ομολόγων, τα ομόλογα σε ευρώ συχνά δεν προέρχονται από την ίδια κυβέρνηση, μειώνοντας την αξιοπιστία τους.
Εν τω μεταξύ, το γιουάν δεν είναι ούτε ελεύθερα μετατρέψιμο ούτε ευρέως διαθέσιμο, πρόσθεσε ο Rai.
Άλλοι αναλυτές έχουν επίσης σημειώσει ότι έχει υποβαθμιστεί εξαιτίας του ασφυκτικού ελέγχου της κινεζικής κυβέρνησης σε σχέση με τη νομισματική κυκλοφορία, καθιστώντας το ελάχιστα προσαρμοσμένο στις ροές της ελεύθερης αγοράς.
China Takes the Yuan Global in Bid to Repel a Weaponized Dollar | Financial  Post
Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη έναντι του δολαρίου

Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διαδικασία αποδολαριοποίησης.
Τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας αποτελούν μια τέτοια απειλή, με ορισμένες χώρες να εργάζονται ήδη πάνω στην τεχνολογία.
Εάν υιοθετηθούν ευρέως θα μπορούσαν να άρουν την ανάγκη χρήσης του δολαρίου για διακανονισμό πληρωμών.
Εν τω μεταξύ, τα ανατρεπτικά γεγονότα αποτελούν επίσης κίνδυνο για το δολάριο, είπε ο Rai.
Ενώ αποτράπηκε το σενάριο χρεοκοπίας της αμερικανικής οικονομίας, παρόμοια επεισόδια στο μέλλον θα μπορούσαν να κλονίσουν τη διεθνή εμπιστοσύνη στο νόμισμα και να επιταχύνουν την αποδυνάμωσή του, έγραψε.
Άλλες προκλήσεις θα μπορούσαν επίσης να εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια, όπως η ιδέα για ένα κοινό νόμισμα μεταξύ των χωρών BRICS.
«Μια πλήρης νομισματική ένωση μεταξύ τέτοιων ανόμοιων οικονομιών είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί τουλάχοστον με την έννοια που αυτό συνέβη στη Ευρωζώνη, αλλά η πρόθεση σηματοδοτεί τη δέσμευση να αναπτύξουν το διμερές εμπόριο και ένα σύστημα συναλαλγών εκτός δολαρίου», επισήμανε ο Rai.

Το μέλλον του ψηφιακού γιουάν 

Από το 2014, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αναπτύσσει ένα ψηφιακό νόμισμα που ονομάζεται ψηφιακό γουάν—γνωστό και ως e-yuan, e-CNY, ψηφιακό renminbi ή ψηφιακό RMB.
Αυτή η νέα τεχνολογία παρέχει μια σειρά επιλογών για τη βέλτιστη διαχείριση του κολοσσιαίου και εύθραυστου χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κίνας, καθώς και ευκαιρίες για οικονομική επιρροή στο εξωτερικό.
Σήμερα, η PBOC είναι μία από τις δώδεκα κεντρικές τράπεζες που εφαρμόζουν πιλοτικά ένα CBDC και κατέχει ηγετική θέση όσον αφορά τις εφαρμογές και το πεδίο εφαρμογής.
Στην πραγματικότητα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου 2022, η αξία όλων των συναλλαγών με ψηφιακό γιουάν είχε φτάσει τα 100,04 δισεκατομμύρια (15,06 δισεκατομμύρια δολάρια).
Αυτό φαίνεται ακόμα να είναι χαμηλότερο από τις προσδοκίες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, επειδή ανώτεροι αξιωματούχοι έθεσαν νέους βασικούς δείκτες απόδοσης για τους αξιωματούχους της πόλης Suzhou που πρέπει να επιτύχουν μέχρι το τέλος του 2023, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης των συναλλαγών ψηφιακών γουάν ύψους 2 τρισεκατομμυρίων γιουάν (300 δισεκατομμύρια δολάρια) μόνο στο Suzhou— η οποία είναι είκοσι φορές μεγαλύτερη από τη συνολική αξία των συναλλαγών με ψηφιακό γιουάν σε ολόκληρη την Κίνα μόλις έξι μήνες πριν.
China's Commodities May Find Weaker Yuan a Price Worth Paying | Financial  Post
Η υστέρηση των ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα CBDC και αντιμετωπίζουν πολλές εσωτερικές αντιδράσεις.
Το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve Michelle Bowman εκφώνησε πρόσφατα μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο Georgetown διστάζοντας να δεσμευτεί για την ανάπτυξη του CBDC. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν λάβει νομοθετικά μέτρα επικαλούμενοι ανησυχίες για επιτήρηση και κυβερνητικές υπερβολές.
Ο Ted Cruz έχει εισαγάγει δύο νομοσχέδια που απαγορεύουν τα CBDC και Ron DeSantis μόλις υπέγραψε ένα νομοσχέδιο τον Μάιο του 2023 που απαγορεύει ορισμένες χρήσεις πληρωμών CBDC στη Φλόριντα.
Παρά τις αντιδράσεις του κοινού, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες ερευνητικές πρωτοβουλίες που διερευνούν τις δυνατότητες για ένα ψηφιακό δολάριο.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Πρωτοβουλία Ψηφιακών Νομισμάτων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης συνεργάστηκαν στο πλαίσιο του έργου Hamilton για να δοκιμάσουν τη σκοπιμότητα μιας πλατφόρμας ψηφιακών δολαρίων. Τ
ον Μάρτιο του 2022, ο Πρόεδρος Joe Biden  υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα το οποίο διατύπωσε την «επείγουσα ανάγκη για έρευνα και ανάπτυξη ενός πιθανού CBDC των Ηνωμένων Πολιτειών, εάν η έκδοση κριθεί προς το εθνικό συμφέρον» σε μια προσπάθεια να «[διασφαλιστεί] η ηγεσία των ΗΠΑ διεθνώς για την προώθηση του CBDC ανάπτυξη που συνάδει με τις προτεραιότητες και τις δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ».
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει ότι άλλοι παράγοντες υπαγορεύουν την ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής, αλλά εξακολουθεί να μην εμπλέκεται ενεργα, να προωθεί ή να εγκρίνει την έκδοση ενός CBDC.
Η Κίνα ποντάρει στο ψηφιακό γουάν της για το άμεσο μέλλον και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αποφασιστική φωνή στα πρότυπα CBDC σε όλο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης