Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλα εμπόδια στην έξοδο δυτικών εταιριών που έχουν.. ξεμείνει στη Ρωσία

Μεγάλα εμπόδια στην έξοδο δυτικών εταιριών που έχουν.. ξεμείνει στη Ρωσία
Διαρκής απειλή η εθνικοποίηση περιουσιακών στοιχείων ξένων εταιρειών
Μεγάλα εμπόδια συναντούν οι τελευταίες δυτικές εταιρείες που έχουν απομείνει στη Ρωσία.
Όπως μεταδίδει το Reuters, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η φινλανδική Nokian Tyres ήταν στα τέλη του περασμένου έτους στο κατώφλι της ολοκλήρωσης της πώλησης της ρωσικής της επιχείρησης αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ (440,32 εκατ. δολάρια). Στη συνέχεια, η Μόσχα άλλαξε και πάλι τους κανόνες.
Η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο απαίτησε από τις εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Ρωσία να πουλήσουν τις δραστηριότητές τους τουλάχιστον στη μισή τιμή και απαίτησε το 10% της πώλησης για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, που αποκαλείται "φόρος εξόδου" από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Η Nokian Tyres έριξε τη συμφωνημένη τιμή πώλησης στη ρωσική πετρελαϊκή Tatneft στα 286 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζοντας τελικά την έγκριση της κυβερνητικής επιτροπής που παρακολουθεί τις ξένες επενδύσεις τον Μάρτιο, εννέα μήνες μετά την έναρξη της "ελεγχόμενης εξόδου" της.

Εμπόδια για τις εταιρείες της Δύσης

Η παρατεταμένη αποχώρηση της Nokian Tyres καταδεικνύει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δυτικές εταιρείες που δεν έχουν ακόμη αποχωρήσει πλήρως από τη χώρα. Δεκαπέντε μήνες αφότου η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία προκάλεσε μαζική έξοδο, οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί αντιμετωπίζουν αυξανόμενη αβεβαιότητα.
"Ο πόλεμος άλλαξε το επιχειρησιακό περιβάλλον με γρήγορο και απρόβλεπτο τρόπο", δήλωσε στο Reuters η Johanna Horsma, Chief Transformation Officer της Nokian Tyres.
"Οι νέες αλλαγές στους κανονισμούς στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο είχαν σημαντικό αντίκτυπο".
Από εταιρείες τηλεπικοινωνιών έως εταιρείες λιανικής πώλησης μόδας, χιλιάδες επιχειρήσεις διέκοψαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία πέρυσι, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις.
Ορισμένες κατάφεραν να διαπραγματευτούν ταχεία έξοδο, συχνά πουλώντας με τεράστιες εκπτώσεις ή παραδίδοντας τα κλειδιά σε τοπική διοίκηση.
Ο ρυθμός των εταιρικών αποχωρήσεων έχει πλέον επιβραδυνθεί σημαντικά, αλλά οι κανόνες είναι ακόμη πιο δύσκολοι για όσους παραμένουν.
Η εθνικοποίηση περιουσιακών στοιχείων με προεδρικό διάταγμα - μια συνεχής απειλή - αξιοποιήθηκε τον Απρίλιο με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στη φινλανδική Fortum και τη γερμανική Uniper.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης