Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 3 λόγοι που η Κίνα δεν μπορεί και δεν θέλει να απειλήσει την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου

Οι 3 λόγοι που η Κίνα δεν μπορεί και δεν θέλει να απειλήσει την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου
Το κινεζικό νόμισμα έχει θεωρηθεί ότι μπορεί να είναι αυτό που πιθανόν να αμφισβητήσει το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, το οποίο κυριαρχείται από το δολάριο των ΗΠΑ
Η συζήτηση για την απο-δολαριοποίηση του κόσμου μαίνεται εδώ και ένα χρόνο, πυροδοτούμενη από τους φόβους ότι η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί ως όπλο το νόμισμά της εναντίον της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ακόμη και επενδυτές υψηλού προφίλ έχουν πάρει θέση.
Τον Απρίλιο, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ray Dalio προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις που συμπίεσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας σε δολάρια "αύξησαν τον αντιληπτό κίνδυνο ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία χρέους μπορούν να παγώσουν με τον τρόπο που έχουν παγώσει για τη Ρωσία".
Κατά συνέπεια, διάφορες χώρες άρχισαν να βάζουν στη σειρά νομίσματα εκτός δολαρίου και εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία για να τα χρησιμοποιήσουν στο εμπόριο και να τα κρύψουν στα αποθεματικά τους.

Το κινεζικό γουάν

Το κινεζικό νόμισμα έχει θεωρηθεί ότι μπορεί να είναι αυτό που πιθανόν να αμφισβητήσει το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών, το οποίο κυριαρχείται από το δολάριο των ΗΠΑ.
Καθώς επιδιώκει να διευρύνει τη χρήση του νομίσματός της διεθνώς, η Κίνα έχει συνάψει συμφωνίες με χώρες όπως η Ρωσία.
Και ενώ το νόμισμα δεν είναι ο μόνος αμφισβητίας του δολαρίου, είναι ο πιο προβεβλημένος διεκδικητής, με φόντο τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τη συμμαχία του Πεκίνου με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου.
Ωστόσο, θα ήταν δύσκολο για οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο ή νόμισμα να εκτοπίσει το δολάριο ΗΠΑ, συμφωνούν αρκετοί αναλυτές.
Όπως και να έχει, ακόμη και η χρήση του ευρώ βρίσκεται πολύ πίσω από το δολάριο.
Και το πιο σημαντικό, το Πεκίνο δεν θα ήθελε καν το γουάν να είναι το σημαντικότερο αποθεματικό νόμισμα για τον κόσμο, σχολίασε στο Insider ειδικός στην οικονομία της Κίνας.

Ακολουθούν τρεις λόγοι για τους οποίους ακόμη και η Κίνα δεν είναι τόσο πρόθυμη να αποδολαριοποιήσει την παγκόσμια οικονομία.

1. Η Κίνα δεν θέλει να απελευθερώσει το νόμισμά της και να επιτρέψει στο χρήμα να κινείται ελεύθερα μέσα και έξω από την οικονομία της

Παρόλο που η Κίνα εμφανίζεται πρόθυμη να ανατρέψει την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ, θέλει να το κάνει μόνο με τους όρους του Πεκίνου, λέει ο Rory Green, επικεφαλής οικονομολόγος της Κίνας στην εταιρεία συμβούλων TS Lombard με έδρα το Λονδίνο.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας κινήθηκε προσεκτικά την τελευταία δεκαετία για να προωθήσει τη μεγαλύτερη χρήση του γουάν χωρίς να διαταράξει την οικονομική ασφάλεια και είναι απίθανο να ανατρέψει αυτή τη δυναμική τώρα, έγραψε ο Green.
Αυτή η σταθερότητα διατηρείται μέσω της χρήσης των ελέγχων κεφαλαίου - μια λαβή για το πόσο ξένο χρήμα μπορεί να κινείται μέσα και έξω από την οικονομία της Κίνας, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την ισοτιμία του ξένου νομίσματος.
Η πολιτική του Πεκίνου κλίνει συνήθως προς την ύπαρξη τέτοιων ελέγχων, καθώς τους θεωρεί προαπαιτούμενους για μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη νομισματική πολιτική, έγραψε ο Green.
Εξαιτίας αυτών των ελέγχων, "το Πεκίνο δεν μπορεί ποτέ να απελευθερώσει πλήρως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του, αλλά μπορεί ακόμη να επιδιώξει τη διεθνοποίηση του RMB", πρόσθεσε ο Green, αναφερόμενος στο γιουάν με την επίσημη ονομασία του, το ρενμίνμπι.
Αντί να πιέζει για να γίνει το γουάν το κυρίαρχο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, το Πεκίνο είναι πιθανό να επιδιώξει τη σφαίρα νομισματικής επιρροής του μεταξύ των χωρών με τις οποίες συναλλάσσεται ενεργά.
Αντ' αυτού, είναι πιθανό να επικεντρωθεί στη διάσπαση της κυριαρχίας του δολαρίου ΗΠΑ σε μέρη του κόσμου, δήλωσε ο Green στο Insider.
Βέβαια, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιο περιθώριο για τη θέση του Πεκίνου.
"Υπήρχε πάντα η δυνατότητα στην Κίνα να αλλάξει τους ελέγχους κεφαλαίων.
Μόνο που, για το Πεκίνο, το ερώτημα ήταν αν το παγκόσμιο περιβάλλον θα το υποστήριζε αυτό - υπάρχουν αρκετά έθνη που θα υιοθετήσουν το γουάν;" αναρωτήθηκε στο Insider ο Abishur Prakash, διευθύνων σύμβουλος της The Geopolitical Business, μιας συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα το Τορόντο.
"Σήμερα, η απάντηση είναι ναι, καθώς πολλά έθνη έχουν ήδη υπογράψει για τη χρήση του γουάν, δίνοντας στην Κίνα το σήμα που χρειάζεται για να αλλάξει ταχύτητα", πρόσθεσε.

2. Η Κίνα δεν θέλει και δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να έχει μόνιμο έλλειμμα όπως οι ΗΠΑ

Η θέση και η επιρροή του δολαρίου ΗΠΑ ως αποθεματικό νόμισμα έχει ένα κόστος - ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών για την Αμερική.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη παγκόσμια ζήτηση για δολάρια ΗΠΑ από ό,τι η αμερικανική ζήτηση για εισαγωγές, οι οποίες επίσης πληρώνονται με το δολάριο.
Έτσι, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν όλο και μεγαλύτερα ποσά ελλείμματος προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση του αποθεματικού τους νομίσματος.
Αυτό το παράδοξο διατυπώθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο από τον οικονομολόγο του Γέιλ, Robert Triffin το 1960.
Το μειονέκτημα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών είναι ότι αφήνει μια χώρα ευάλωτη σε απροσδόκητες μεταβολές στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως εξήγησε ο John Kemp του Reuters το 2009, οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από τις περισσότερες άλλες χώρες, απλώς και μόνο επειδή είναι ο εκδότης του κύριου αποθεματικού νομίσματος του κόσμου.
"Καθώς η παγκόσμια οικονομία επεκτάθηκε, η ζήτηση για αποθεματικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκε.
Αυτά θα μπορούσαν να παρέχονται στους ξένους μόνο με την Αμερική να εμφανίζει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να εκδίδει υποχρεώσεις σε δολάρια για τη χρηματοδότησή του", έγραψε ο Kemp.
Ενώ η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυτή τη στιγμή, απλά δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να έχει ένα διαρκές έλλειμμα όπως οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Green.
"Η Κίνα είναι πολιτικά απρόθυμη και οικονομικά ανίκανη -εκτός από σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις- να έχει ένα διαρκές έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να παρέχει επαρκή προσφορά περιουσιακών στοιχείων RMB σε παγκόσμιο επίπεδο", έγραψε ο Green.

3. Το Πεκίνο αντιμετωπίζει πολλούς γεωπολιτικούς κινδύνους, οπότε η Κίνα χρειάζεται εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία

Μια βασική πρόκληση για κάθε νόμισμα που αναμετράται με το αμερικανικό δολάριο ως το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο είναι η κυριαρχία του δολαρίου.
Αυτή τη στιγμή, ακόμη και ο ρόλος του ευρώ είναι μεγαλύτερος από το γουάν.
Τον Απρίλιο, το 43% όλων των παγκόσμιων πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν μέσω του SWIFT έγιναν σε δολάριο ΗΠΑ, ενώ το 32% σε ευρώ.
Μόλις το 2,3% των συναλλαγών SWIFT πραγματοποιήθηκαν στο γουάν.
Εν τω μεταξύ, το δολάριο ΗΠΑ αντιπροσώπευε τη μερίδα του λέοντος, ήτοι το 54%, των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Το ευρώ αντιπροσώπευε το 20% των αποθεμάτων, ενώ το γουάν αποτελούσε μόλις το 2,5% αυτής της "αποθήκης".
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευρείες επιλογές όσον αφορά τα αποθεματικά περιουσιακά στοιχεία - κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την κινεζική κεντρική τράπεζα, έγραψε ο Green της TS Lombard.
Αυτό συμβαίνει επειδή το ίδρυμα θα πρέπει να κατέχει ομόλογα σε γιουάν σε τεράστια ποσά - παρόμοια με τη Fed των ΗΠΑ, η οποία κατέχει τώρα ένα τεράστιο ποσό των περιουσιακών της στοιχείων σε τίτλους του Δημοσίου.
Δεδομένων αυτών των ζητημάτων, είναι απίθανο το γουάν να ξεπεράσει το δολάριο, δήλωσε ο Green.
Αυτά τα εμπόδια έρχονται να προστεθούν σε άλλες προκλήσεις εκτός του ελέγχου της Κίνας, συμπεριλαμβανομένης της αδράνειας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε ο ιστορικός του Στάνφορντ, Niall Ferguson, στο CNBC.
"Η γεωπολιτική και το οικονομικό βάρος της Κίνας οδηγούν - και θα συνεχίσουν να οδηγούν - την υιοθέτηση του RMB για το εμπόριο και τα αποθεματικά.
Η ευρύτερη διεθνής χρήση του RMB θα παρέχει κανάλια για τη διάσπαση των κυρώσεων, αλλά το δολάριο δεν απειλείται", έγραψε ο Green.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης