Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, σοβαρές απώλειες στην ουκρανική άμυνα - Wagner: Σκοτώσαμε 72.000 Ουκρανούς

Μπαράζ ρωσικών επιθέσεων στο Κίεβο, σοβαρές απώλειες στην ουκρανική άμυνα - Wagner: Σκοτώσαμε 72.000 Ουκρανούς
Σφυροκοπούν αδιάκοπα το Κίεβο αλλά και μεγάλες ουκρανικές πόλεις, όπως την Οδησσό, οι ρωσικές δυνάμεις
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων καταγράφονται και σήμερα Δευτέρα 29 Μαΐου και για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να πλήττουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα θέσεις της ουκρανικής άμυνας και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και στην Οδησσό, όπως και σε άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις, καταστρέφοντας σημαντικό αριθμό όπλων της δυτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Η πυραυλική επίθεση που έγινε χθες Κυριακή 28 Μαΐου, υπήρξε η μεγαλύτερη νυχτερινή επίθεση με drones της Ρωσίας, την ώρα που ο βαθμός της εμπλοκής της Δύσης στη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας αυξάνεται, παρά τις προειδοποιήσεις ακόμη και δυτικών αξιωματούχων και διπλωματών που κρούουν καμπανάκι επιφυλακής για την όξυνση του κινδύνου μιας υπεροπλισμένης Ουκρανίας που δεν έχει προδιαγραφές να νικήσει, ενώ αιμορραγεί συνεχώς από τις απώλειες.

Η 15η επίθεση στο Κίεβο

Η σημερινή επίθεση με πυραύλους cruise και drones στο Κίεβο ήταν η 15η μέσα στο Μάιο.
Η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει πως οι Ρώσοι εκτόξευσαν 40 πυραύλους cruise και 20 drones Sahed, και ότι η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε 37 πυραύλους και 29 drones μόνο στο Κίεβο.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, από αυτήν την πυραυλική επίθεση δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή μεγάλες καταστροφές στην πόλη του Κιέβου.
Πάντως, μετά τη νυχτερινή επιδρομή, τουλάχιστον 11 εκρήξεις καταγράφηκαν στο κέντρο του Κιέβου και κατά τη διάρκεια της ημέρας με τις τοπικές αρχές να αναφέρουν πως ένα άτομο με τραύματα οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.
Σε δηλώσεις του εκπρόσωπος της αεράμυνας του Κιέβου υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυραύλους βαλλιστικής τροχιάς, κυρίως Iskander ενώ δεν αποκλείεται να εκτόξευσαν και πυραύλους S -300 και S - 400.

Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία

Πέρα όμως από το Κίεβο οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν επίσης στις περιοχές της Vinnitsa, Zhytomyr, Kirovograd, Lvov, Poltava, Khmelnytsky και Οδησσού.
Μάλιστα στην Οδησσό, οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως λόγω των επιθέσεων ξέσπασε πυρκαγιά σε υποδομές του λιμανιού.
Σημειώνεται πως ο ρωσικός στρατός πλήττει με σφοδρότητα στρατιωτικούς στόχους και υποδομές των Ουκρανών.
Εκτιμάται μάλιστα πως από τα χτυπήματα αυτά, έχει πληγεί ιδιαίτερα η ικανότητα των Ουκρανών να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο στρατιωτικό εξοπλισμό για την επικείμενη αντεπίθεση τους.
Μάλιστα σε μια σπάνια παραδοχή τους οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν πως επλήγη ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή Khmelnytskyi, στη δυτική Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο.
Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν πως από την επίθεση αυτή καταστράφηκαν και 5 μαχητικά αεροσκάφη.

Ρωσία: Πλήξαμε ουκρανικές αεροπορικές βάσεις – Τις καταστρέψαμε όλες

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ουκρανικές αεροπορικές βάσεις, τις οποίες κατέστρεψε όλες αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Τη νύχτα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξαπέλυσαν ομαδικό χτύπημα με όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας στοχεύοντας εχθρικά αεροδρόμια.
Ο σκοπός της επίθεσης επιτεύχθηκε.
Όλες οι εγκαταστάσεις - στόχοι καταστράφηκαν» αναφέρει ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konansenkov, τονίζοντας ότι καταστράφηκαν θέσεις διοίκησης, ραντάρ, εξοπλισμός αεροπορίας καθώς και εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αναχαιτίσαμε 3 Storm Shadow

Επίσης, τόνισε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν τρεις πυραύλους Storm Shadow, 13 HIMARS (MLRS) ενώ κατέρριψαν 14 drones των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας (APU).
Όπως είπε, από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έχουν καταστραφεί: 429 αεροσκάφη, 235 ελικόπτερα, 4.371 drones, 424 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 9.324 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 1.100 οχήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων, 4.934 πυροβόλα και όλμους πεδίου, καθώς και 10.527 μονάδες ειδικών στρατιωτικών οχημάτων.

Ο Putin υπέγραψε… το τέλος της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη

Το νόμο για την καταγγελία της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) υπέγραψε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Όπως είχαν αναφέρει πρόσφατα πολλοί Ρώσοι πολιτικοί και αξιωματούχοι, η συγκεκριμένη Συνθήκη έβλαπτε τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ρωσίας.
Η Συνθήκη, η οποία είχε υπογραφεί στο Παρίσι στις 19 Νοεμβρίου 1990 και τέθηκε σε ισχύ στις 9 Νοεμβρίου 1992, καθιέρωσε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κρατών που ήταν μέλη δύο στρατιωτικών-πολιτικών συμμαχιών, του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, σε χαμηλότερα επίπεδα, περιορίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα ανάπτυξης των συμβατικών όπλων τους κατά μήκος της γραμμής επαφής.
Ωστόσο, η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, κατέστησε – όπως υποστηρίζει η Ρωσία – τη Συνθήκη ξεπερασμένη.
Το 2015 η Ρωσία είχε ανακοινώσει πως αναστέλλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη.

Η λίστα της Wagner

Και ενώ οι σειρήνες της αεράμυνας ηχούν αδιάκοπα, η ηγεσία των μισθοφόρων της Wagner έδινε λίστα με τις βαριές απώλειες που κόστιζαν στον ουκρανικό Στρατό, λίγο αφότου ο Dmitry Peskov, γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επιβεβαίωνε για μια ακόμη φορά πως η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας θα συνεχιστεί, γιατί η χώρα θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της.
Την ίδια στιγμή,
ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία προειδοποίησε για σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου καθώς η Βρετανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της δεσμεύονται για περισσότερα όπλα στην ήδη υπεροπλισμένη Ουκρανία, ενώ Βρετανοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν την κυβέρνηση Sunak να σταματήσει να είναι χορηγός του πολέμου, γιατί έχει δημιουργήσει το έδαφος για ρωσικά αντίποινα μόλις τελειώσει η σύρραξη.
Μάλιστα το πρωί της Κυριακής, 28/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov επαίνεσε σε συνέντευξή του τον στρατηγό των ΗΠΑ Mark Milley για την ρεαλιστική του δήλωση πως, «η Ουκρανία φαινομενικά δεν μπορεί να περιμένει να ανακαταλάβει όλη την επικράτειά της <…> στο εγγύς μέλλον· αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός προς την κατανόηση πώς έχουν τα πράγματα στη Γη τώρα», επικρίνοντας τα σχέδια της Δύσης να στείλει F-16 στο Κίεβο ως απαράδεκτη κλιμάκωση, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin τόνιζε την ανάγκη προστασία των συνόρων, της γρήγορης παράδοσης υλικών για την ανοικοδόμηση των νέων περιοχών.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο...

Η ρωσική αεροπορία και το πυροβολικό επιτέθηκαν στις θέσεις δύο ταξιαρχιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που προσπάθησαν να ανακτήσουν τις χαμένες θέσεις στην περιοχή του Nevsky και στο δασαρχείο Serebriansky, δήλωσε στο TASS την Κυριακή ο εκπρόσωπος του Κέντρου Μάχης της Ρωσίας Alexander Savtsuk.
Επιπλέον, τα μαχητικά-βομβαρδιστικά Su-34 του Battlegroup Center πραγματοποίησαν βομβαρδισμό στα κέντρα άμυνας του εχθρού κοντά στη Serebryanka, ενώ βαριά συστήματα φλογοβόλων Solntsepyok έπληξαν τον εξοπλισμό και τα αμυντικά κέντρα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, πρόσθεσε ο Savchuk.
Eπιθέσεις συνεχίστηκαν σε Krasny Liman, και Kherson, όπου υπήρξε ακόμη ένας νεκρός, ενώ...

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν σε απόπειρα επίθεσης σε διυλιστήριο πετρελαίου στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας
Αρκετά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα επιχείρησαν να επιτεθούν σε διυλιστήριο πετρελαίου στην περιοχή Krasnodar στη νοτιοδυτική Ρωσία την νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή και εξουδετερώθηκαν, χωρίς ζημιές στο εργοστάσιο και χωρίς να έχουν αναφερθεί θύματα, από το περιφερειακό αρχηγείο επιχειρήσεων, στο Telegram την Κυριακή.
Η υποδομή του διυλιστηρίου δεν υπέστη ζημιές, ενώ ο καπνός που προέκυψε εξαλείφθηκε αμέσως από την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του εργοστασίου, ενώ εκρήξεις έπληξαν την πόλη Zhitomir στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας.
Λίγο αργότερα ένα μη ταυτοποιημένο drone έπεσε στα χωράφια στην ίδια περιοχή.

Οι αποτυχίες των Ουκρανών συνεχίζονται…

Νωρίτερα, οι δυνάμεις της Ουκρανίας πραγματοποίησαν μια επιδρομή με στόχο την συνοριακή περιοχή στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας, αφού, μετά την ήττα στο «προπύργιο του Bakhmut» το καθεστώς της Ουκρανίας θέλει μια… νίκη δημοσίων σχέσεων για να δείξει… ότι η Ουκρανία συνεχίζει τον αγώνα κατά της Ρωσίας…
Ωστόσο, η Ουκρανική επιδρομή μετατράπηκε γρήγορα σε άλλη μια στρατιωτική αποτυχία και οι ουκρανικές μονάδες υποχώρησαν με αξιοσημείωτες απώλειες, πάνω από 70 Ουκρανοί σκοτώθηκαν σε σύνολο περίπου 150 στρατιωτών που επιχείρησαν…
Στη συνέχεια, το πλοίο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Ivan Churs» δέχτηκε επίθεση από τρία μη επανδρωμένα ταχύπλοα σκάφη με εκρηκτικά περίπου 140 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του στενού του Βοσπόρου.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το πλοίο κατέστρεψε όλα τα εχθρικά σκάφη χρησιμοποιώντας τακτικά όπλα.
Συν τοις άλλοις, οι ουκρανικές μονάδες πυροβολικού και πυραύλων ενέτειναν τα χτυπήματα σε μη στρατιωτικούς στόχους εντός της εμβέλειάς τους ειδικά στο Donetsk…

Πανωλεθρία στο Donetsk

Ειδικότερα μέσα σε μία μέρα (27/5/2023) οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 340 Oυκρανούς στρατιώτες στην κατεύθυνση του Donetsk, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα.
«Στην περιοχή του Donetsk, αεροσκάφη και πυροβολικό της ομάδας μάχης «Νότος» πραγματοποίησαν επιδρομές με πυραύλους και βομβαρδισμούς τις τελευταίες 24 ώρες, σκοτώνοντας 340 μέλη της AFU, τρία θωρακισμένα οχήματα μάχης, δύο αυτοκίνητα, καθώς και ένα αυτοκινούμενο σύστημα πυροβολικού Krab πολωνικής κατασκευής» είπε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
Η ομάδα μάχης «Κέντρο» της Ρωσίας, εν τω μεταξύ, σκότωσε περίπου 65 Ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψε ένα σύστημα πυροβολικού Akatsiya στην κατεύθυνση Krasny Liman, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Στην περιοχή Krasny Liman, η επιχειρησιακή/τακτική και στρατιωτική αεροπορία και πυροβολικό της ομάδας μάχης «Κέντρο» έπληξαν εχθρικές μονάδες κοντά στις θέσεις Torskoye και Terny στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR), Nevskoye και Chervonaya Dibrova στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk.
Εξάλλου όπως έγινε γνωστό, τρεις πύραυλοι cruise Storm Shadow και έξι ρουκέτες HIMARS αναχαιτίστηκαν από την ρωσική αεράμυνα στις 27/5 ενώ καταρρίφθηκαν τέσσερα ουκρανικά drones σε Kharkiv, Zaporizhia και Donetsk.

Επλήγη στρατόπεδο μισθοφόρων στο Kharkiv

Ένα προσωρινό στρατόπεδο ξένων μισθοφόρων στην περιοχή του Kharkiv επλήγη από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 28/5 ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
«Ένα προσωρινό στρατόπεδο ξένων μισθοφόρων επλήγη κοντά στην πόλη Bogodukhov στην περιοχή του Kharkiv», είπε η ίδια πηγή.

Σαρώθηκαν τα κέντρα διοίκησης δύο ουκρανικών ταξιαρχιών

Κέντρα διοίκησης και επιτήρησης των δύο ταξιαρχιών ουκρανικού στρατού σαρώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) και στην περιοχή Zaporizhia, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα.
«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μαχητικά αεροσκάφη και μονάδες πυροβολικού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έπληξαν 89 μονάδες πυροβολικού του ουκρανικού στρατού στις θέσεις βολής τους και κατέστρεψαν όπλα και ανθρώπινο δυναμικό σε 156 περιοχές.
Επίσης επλήγησαν κέντρα διοίκησης και επιτήρησης της 24ης και 65ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού», ανέφερε η Μόσχα

Η λίστα Wagner

Η ηγεσία της μισθοφορικής ομάδας έδωσε στη δημοσιότητα την λίστα με τις ουκρανικές απώλειες σε αριθμούς:
Λιστα.JPG
λίστα_δ.JPG
Η Δύση παρακινεί την Ουκρανία να εξαπολύσει αντεπίθεση….

Οι δυτικές χώρες παρακινούν ενεργά την Ουκρανία να ξεκινήσει μια «αντεπίθεση», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Galuzin.
«Το γεγονός ότι η Δύση πιέζει ενεργά την Ουκρανία να εξαπολύσει αυτήν την «αντεπίθεση» παρά όλους τους κινδύνους των καταστροφικών συνεπειών της για τη χώρα και τους κατοίκους της, δείχνει για άλλη μια φορά ότι ο Zelensky είναι απολύτως αδιάφορος για τη μοίρα των Ουκρανών… στόχος είναι πόλεμος με τη Ρωσία «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό»»…

«Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν επεκτείνει αισθητά τη γκάμα προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων βαρέων αρμάτων μάχης, πυροβολικού και πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς.
Γίνονται συνομιλίες για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με αεροσκάφη F-16», σημείωσε ο ρώσος αναπληρωτής εξωτερικών. «Η φιλοδοξία ΗΠΑ και Βρετανίας για το ποια χώρα θα κλιμακώσει την σύγκρουση, καθιστούν όλο και πιο αιματηρό τον πόλεμο»
Σύμφωνα με τον Galuzin, «οι ηχηρές δηλώσεις της ουκρανικής ηγεσίας και τα τακτικά σχόλια δυτικών πολιτικών για την επερχόμενη «αντεπίθεση» αντικατοπτρίζουν την αγγλοσαξονική πολιτική που αποσκοπεί στη στρατηγική ήττα της Ρωσίας».

Lavrov επαινεί τον Milley και επικρίνει τη Δύση για F-16 στο Κίεβο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov επαίνεσε το γεγονός ότι ένας Αμερικανός στρατηγός αμφισβήτησε τον στόχο του Κιέβου να ανακτήσει όλη την επικράτειά του ήταν το πρώτο βήμα προς την κατανόηση της κατάστασης στη Γη σήμερα.
«Σήμερα, άκουσα μια δήλωση από τον Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγό Mark Milley, ο οποίος είπε ότι <…> η Ουκρανία φαινομενικά δεν μπορεί να περιμένει να ανακαταλάβει όλη την επικράτειά της <…> στο εγγύς μέλλον· αυτό είναι ένα βήμα προς τα εμπρός προς την κατανόηση πώς έχουν τα πράγματα στη Γη τώρα», είπε ο Lavrov σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Μόσχα. Κρεμλίνο. Putin».
Ο στρατηγός των ΗΠΑ Mark Milley έχει αμφισβητήσει στο παρελθόν τον στόχο του Κιέβου να ανακτήσει όλα τα εδάφη του.

Ο Lavrov επικρίνει τα σχέδια της Δύσης να στείλει F-16 στο Κίεβο ως απαράδεκτη κλιμάκωση

Ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι «στους πολιτικοεπιστημονικούς κύκλους της Δύσης γίνεται ήδη λόγος για αποαποικιοποίηση της Ρωσίας»
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov επέκρινε τα σχέδια των δυτικών χωρών να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία ως απαράδεκτη κλιμάκωση.
"Σίγουρα, αυτή είναι μια απαράδεκτη κλιμάκωση.
Ελπίζω ότι υπάρχουν λογικοί άνθρωποι στη Δύση που το καταλαβαίνουν αυτό", είπε ο Lavrov στην εκπομπή, απόσπασμα της οποίας αναρτήθηκε από τον δημοσιογράφο Pavel Zarubyn στο Telegram την Κυριακή.

Ρώσος πρέσβης στη Βρετανία: Είμαστε έτοιμοι για ειρήνη... αύριο υπό δύο όρους! - Προειδοποίηση για κλιμάκωση και αντίποινα

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βρετανία προειδοποίησε για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία καθώς η Βρετανία κι άλλοι δυτικοί σύμμαχοί της δεσμεύονται για περισσότερα όπλα για να βοηθήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky.
Μιλώντας στην Laura Kuenssberg του BBC, ο Adrey Kelin σημείωσε ότι οι ενέργειες των χωρών του NATO, "ιδιαίτερα" της Βρετανίας, δημιουργούν τον κίνδυνο να παραταθεί και να δοθεί μια "νέα διάσταση" στον πόλεμο.
Η Ρωσία έχει "τεράστιους πόρους", σημείωσε, και, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος μαίνεται ήδη για πάνω από έναν χρόνο, η χώρα του δεν έχει ακόμη αρχίσει να "δρα πολύ σοβαρά".
"Η Ρωσία είναι 16 φορές μεγαλύτερη από την Ουκρανία.
Έχουμε τεράστιους πόρους", πρόσθεσε ο Kelin.
"Αργά ή γρήγορα βεβαίως η κλιμάκωση αυτή μπορεί να λάβει μια νέα διάσταση, την οποία δεν χρειαζόμαστε και δεν θέλουμε.

"Μπορούμε να συνάψουμε ειρήνη αύριο", τόνισε.

Ειδικότερα, η Ρωσία είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά δεν θα παραιτηθεί από τους όρους της, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Μεγάλη Βρετανία Andrey Kelin σε συνέντευξή του στο BBC την Κυριακή.
"Θέλουμε ειρήνη, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις, φυσικά.
Για εμάς, δύο πράγματα είναι σημαντικά.
Πρώτον: Να πάξει η Ουκρανία να αποτελεί απειλή για την Ρωσία, αυτό είναι το πρώτο σημαντικό πράγμα, και
Δεύτερον: Οι Ρώσοι στην Ουκρανία θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι άλλοι έθνη στον κόσμο.
Όπως οι Γάλλοι αντιμετωπίζονται στο Βέλγιο, ή όπως οι Ιταλοί και οι Γερμανοί αντιμετωπίζονται στην Ελβετία, όχι διαφορετικά,

Ακραίος εθνικισμός

Χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια ως «ακραίο εθνικισμό».
Σύμφωνα με τον Kelin, ο τρέχων στρατιωτικός σκοπός της Ρωσίας είναι να απελευθερώσει το Donbass από την κατοχή.
Απέρριψε τη σκέψη ότι η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει ως «ένα μεγάλο ιδεαλιστικό λάθος».
«Μπορούμε να κάνουμε ειρήνη αύριο, εάν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις γι' αυτό, φοβάμαι, γιατί ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση», υποστήριξε ο Ρώσος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι δεν πίστευε ότι απλώς το πάγωμα της σύγκρουσης ήταν καλή ιδέα.
«Δεν θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα για μια σταθερή και μακροπρόθεσμη ειρήνη στην Ευρώπη», εξήγησε ο Kelin.
Ο απεσταλμένος επανέλαβε ότι το ρωσικό πυρηνικό δόγμα δεν προβλέπει τη χρήση πυρηνικών στη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ανησυχεί για μια συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης καθώς αναφέρθηκε στις προμήθειες όπλων στο Κίεβο που επί του παρόντος.

Peskov: «ο βαθμός εμπλοκής - άμεσης και έμμεσης - των κρατών,

Οι δηλώσεις του έρχονται σε συνέχειες εκείνων του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, πως, «ο βαθμός εμπλοκής - άμεσης και έμμεσης - των κρατών, όπως λέμε, της συλλογικής Δύσης σε αυτή τη σύγκρουση αυξάνεται καθημερινά», επισήμανε ο Peskov σε συνέντευξή του που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram το Σάββατο 27 Μαΐου 2023.
Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να παρατείνει τη σύγκρουση με την πάροδο του χρόνου, αλλά «δεν μπορεί να αλλάξει ριζικά την κατάσταση».
«Η Ρωσία θα συνεχίσει την επιχείρηση και η Ρωσία θα εξασφαλίσει τα συμφέροντά της με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και θα επιτύχει την εκπλήρωση των δηλωθέντων καθηκόντων», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στα όρια της κλιμάκωσης της σύγκρουσης  εκ μέρους της Δύσης στην Ουκρανία ο Peskov είπε ότι το όριο θα έπρεπε, θεωρητικά, να το υπαγορεύει η λογική των χωρών της συλλογικής Δύσης, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει.

Kissinger: Λάθος η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ – Η Ουκρανία έχει χάσει την Κριμαία

Η επιθυμία των ΗΠΑ να κάνουν την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ ήταν ένα σοβαρό λάθος και οδήγησε στην τρέχουσα σύγκρουση, δήλωσε ο 100χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τον Henry Kissinger, η Ρωσία για εκατοντάδες χρόνια είχε σημαντική επιρροή στις χώρες της περιοχής της, αλλά η ίδια κατείχε συνεχώς μια αμφίθυμη θέση σε σχέση με την Ευρώπη.
Αυτή η δυαδικότητα, πιστεύει ο Henry Kissinger, οδήγησε επίσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Πιστεύω ότι η πρόταση για αποδοχή της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ήταν ένα σοβαρό λάθος και οδήγησε σε πόλεμο».
Την ίδια στιγμή, ο Henry Kissinger πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον «απόλυτο δίκιο που αντιτίθενται» στη Ρωσία και ότι υποστηρίζει την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Biden.
«Από την άποψή μου, ο πόλεμος της Ουκρανίας κερδήθηκε με την έννοια ότι απέτρεψε μια ρωσική επίθεση σε συμμαχικές χώρες στην Ευρώπη», υποστήριξε o Henry Kissinger.
Ωστόσο, κατά τη γνώμη του, «μπορεί να εμφανιστούν και άλλοι κίνδυνοι που συνδέονται με τη Ρωσία».

Η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί την απώλεια της Κριμαίας

Η Ουκρανία δεν πρέπει να επιχειρήσει να καταλάβει την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Henry Kissinger.
«Για τη Ρωσία, η απώλεια της Σεβαστούπολης, η οποία δεν ήταν πάντα ουκρανική στην ιστορία, θα προκαλούσε τριγμούς στην συνοχή του ρωσικού κράτους.
Και νομίζω ότι αυτό δεν είναι επιθυμητό για τον κόσμο μετά την Ουκρανία».
Μετά τη σύγκρουση, η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Είμαι στην ειρωνική θέση ότι ήμουν μόνος όταν αντιτάχθηκα στην ένταξη και είμαι σχεδόν μόνος τώρα που υποστηρίζω την ένταξη στο ΝΑΤΟ», σημείωσε Henry Kissinger.
Μετά το υποστηριζόμενο από τη Δύση πραξικόπημα του Φεβρουαρίου 2014 στην Ουκρανία, η Κριμαία και η Σεβαστούπολη διεξήγαγαν δημοψήφισμα, στο οποίο το 96,7% των πολιτών και το 95,6% των ψηφοφόρων της Σεβαστούπολης επέλεξαν να αποσχιστούν από την Ουκρανία και να ενταχθούν στη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin υπέγραψε τη συμφωνία επανένωσης στις 18 Μαρτίου 2014, την οποία επικύρωσε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) στις 21 Μαρτίου 2014.

Προστασία των συνόρων και γρήγορη ανοικοδόμηση των νέων περιοχών

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin σημείωσε τη σημασία της ασφάλειας των συνόρων κοντά στα πεδία επιχειρήσεων και της διασφάλισης της γρήγορης μετακίνησης όλων των απαραίτητων σε νέες περιοχές στον χαιρετισμό του με την ευκαιρία της Ημέρας των Συνοριοφυλάκων.
"Η ασφάλεια των συνόρων κοντά στο πεδίο των επιχειρήσεων είναι ένα ξεχωριστό και πολύ σημαντικό καθήκον.
Ταυτόχρονα, είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί η γρήγορη μετακίνηση στρατιωτικών και πολιτικών οχημάτων και φορτίων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, της ανθρωπιστικής βοήθειας και των κατασκευών υλικά στο δρόμο τους προς τις νέες συνιστώσες οντότητες της Ρωσικής Ομοσπονδίας - τις λαϊκές δημοκρατίες του Donetsk και του Lugansk και τις περιοχές Zaporizhie και Kherson», είπε.
Ο πρόεδρος σημείωσε επίσης την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ των συνοριοφυλάκων και άλλων μονάδων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνοφρουράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και των περιφερειακών κυβερνητικών φορέων.
«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε εσάς, τον επαγγελματισμό και τη γενναιότητά σας και να ξέρετε ότι θα κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να προστατέψετε με ασφάλεια τα σύνορα της πατρίδας μας από οποιαδήποτε απειλή», τόνισε ο Putin.

Η ρωσική αεράμυνα απέτρεψε επίθεση στη Krasnodar

Η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε ουκρανικά drones την ώρα που προσέγγιζαν το διυλιστήριο πετρελαίου Ilsky στην περιφέρεια της Krasnodar κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.
«Ορισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσπάθησαν να προσεγγίσουν την περιοχή του διυλιστηρίου Ilsky στην Krasnodar» ανέφεραν αξιωματούχοι των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε ανάρτησή τους στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.
«Όλα τα drones εξουδετερώθηκαν, η υποδομή των εγκαταστάσεων δεν υπέστη ζημιές», πρόσθεσαν.
Οι αξιωματούχοι δεν διευκρινίζουν ποιος εξαπέλυσε την επίθεση.
Το Σάββατο (27/5/2023) η Μόσχα ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έπληξε εγκαταστάσεις πετρελαιαγωγού της στο έδαφος της Ρωσίας.
Το Κίεβο δεν αναλαμβάνει σχεδόν ποτέ δημοσίως την ευθύνη για επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους και των εδαφών που ελέγχουν οι Ρώσοι στην επικράτειά της.
Το διυλιστήριο Ilsky , με δυνατότητα επεξεργασίας περίπου 6,6 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, έχει δεχθεί επίθεση αρκετές φορές αυτόν τον μήνα.

Επί του πολεμικού πεδίου:

- Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε αποθήκες πυρομαχικών σε Zaporozhye, Novomikhailovka, Avdeevka, Stelmakhovka.
- Σύμφωνα με πληροφορίες, η AFU (Ουκρανικός Στρατός) έπληξε 3 σημεία ελέγχου, 1 αποθήκη πυρομαχικών, 2 μονάδες πυροβολικού, 1 θέση αεράμυνας τις τελευταίες 24 ώρες.
- Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν:
-- 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 4 μηχανοκίνητα οχήματα, 1 αεροσκάφος στην περιοχή Kupyansk.
-- 3 τεθωρακισμένα οχήματα, 3 μηχανοκίνητα οχήματα, 2 οβίδες στην περιοχή Krasny Liman.
-- 2 τεθωρακισμένα οχήματα, 5 μηχανοκίνητα οχήματα, 3 οβίδες στην περιοχή του Ντόνετσκ.
-- 3 μηχανοκίνητα οχήματα, 1 οβιδοβόλο D-30, 2 οβίδες Gvozdika στην περιοχή Kherson.
- Οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και της AFU συνεχίζονται στη Μαριίνκα και κοντά στο Kupyansk.
- Τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν:
-- 12 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κοντά στο Zatishnoye, Kremennaya και Chernopopovka στο LPR, Kremenets, Yasnoye στην DPR, Pologi, Removka στην περιοχή Zaporozhye.
-- ένα ελικόπτερο Mi-8 κοντά στο Lozovoye.
Ρωσικά UAV έπληξαν το διυλιστήριο στο Meref, στην περιοχή Kharkiv.
Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν στρατιωτικούς στόχους στο Izyum.
Capture_27.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης