Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Έκλεισε η συμφωνία για το χρέος - Αποφεύγεται η καταστροφική χρεοκοπία - Αγωνία αν θα ψηφιστεί στο Κογκρέσο

ΗΠΑ: Έκλεισε η συμφωνία για το χρέος - Αποφεύγεται η καταστροφική χρεοκοπία - Αγωνία αν θα ψηφιστεί στο Κογκρέσο
Ποιοι είναι οι βασικοί όροι της συμφωνίας
Σχετικά Άρθρα
Οι επικεφαλής Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων σε ανώτατο πολιτικό ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τo χρέος.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy ανακοίνωσε το βράδυ της 27ης Μαΐου (σ.σ. πρώτες πρωινές ώρες ώρα Ελλάδας 28/5 ) ότι έκλεισε καταρχήν συμφωνία με τον πρόεδρο Joe BIden για την αύξηση του ορίου δανεισμού του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους, προσθέτοντας πως οι απαιτούμενες ψηφοφορίες αναμένεται να διεξαχθούν την Τετάρτη 31η Μαΐου.
«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον πρόεδρο (...) Αφού σπατάλησε χρόνο αρνούμενος να διαπραγματευτεί για μήνες, καταλήξαμε σε καταρχήν συμφωνία αντάξια του αμερικανικού λαού», ανέφερε ο κ. Kevin McCarthy μέσω Twitter.
Ανακοινώσεις έκανε και ο πρόεδρος Biden, εκφράζοντας την κανοποίησή του για την επίτευξη «συμβιβασμού» με τους Ρεπουμπλικάνους που θα επιτρέψει να αυξηθεί το όριο χρέους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ και να «αποφευχθεί η καταστροφική κήρυξη στάσης πληρωμών».
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα μπροστά», ενώ επισήμανε πως η σύναψη της συμφωνίας υπαγορεύθηκε από την «ευθύνη» του «να κυβερνά».

Φόβοι ότι μπορεί να μην ψηφιστεί εγκαίρως

O Biden πρόσθεσε ότι οι ομάδες των διαπραγματευτών θα οριστικοποιήσουν σήμερα Κυριακή 28/5 το κείμενο και θα το στείλουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, καλώντας να το εγκρίνουν «αμέσως».
Επισήμανε πως η καταρχήν συμφωνία που κλείστηκε «είναι συμβιβασμός, που πάει να πει ότι κάθε μέρος δεν εξασφαλίζει όλα όσα ήθελε».
Πρόσθεσε πως το κείμενο –το ακριβές περιεχόμενο του οποίου δεν είναι γνωστό ακόμη, μόνο οι αδρές γραμμές του– θα «μειώσει τις [δημόσιες] δαπάνες» αλλά «προστατεύοντας απαραίτητα δημόσια προγράμματα».
Η συμφωνία για το όριο του χρέους τερματίζει το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών.
Ωστόσο περιγράφεται με όρους που δεν μοιάζουν απόλυτοι, και δίχως πανηγυρισμούς, αντανάκλαση του εξαιρετικά πικρού τόνου των διαπραγματεύσεων καθώς και των δυσκολιών που ενδέχεται να συναντήσει η έγκρισή της στο Κογκρέσο, ειδικά από ορισμένους σκληροπυρηνικούς  Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, παρά το γεγονός ότι η ψήφισή της είναι άκρως απαραίτητη για να αποτραπεί έγκαιρα το σενάριο καταστρφής της κήρυξης μιας στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Κατά πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, η συμφωνία θα αυξήσει το όριο του χρέους (31,4 τρισ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) για δύο χρόνια, ως τον Ιανουάριο 2025,  ενώ ταυτόχρονα προβλέπει περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες, εξαιρουμένων αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους.
Παράλληλα ικανοποιεί κάποιες απαιτήσεις που πρόβαλαν οι Ρεπουμπλικάνοι,
όπως το να γυρίσουν πίσω στο κράτος τα κονδύλια για την πανδημία covid που δεν χρησιμοποιήθηκαν, να εργάζονται σε αντάλλαγμα για αυτή όσοι λαμβάνουν προνοιακή βοήθεια από το αμερικανικό κράτος, ιδίως βοήθεια σε τρόφιμακαι δεν προβλέπει καμξία αύξκηση της φορολογίας - όπως επιδίωκαν οι Δημοκρατικοί αλλά αρνούνταν οι Ρεπουπλικάνοι.
Οι κ.κ. Biden και McCarthy είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη μιάμισης ώρας το Σάββατο 27/5 το απόγευμα για τη συμφωνία.
«Έχουμε ακόμα δουλειά απόψε για να τελειώσουμε τη σύνταξή της», ανέφερε ο κ. Kevin McCarthy σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο.
Πρόσθεσε πως η συγγραφή του κειμένου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της ημέρας (28/5) Κυριακή, κατόπιν να ξανασυζητηθεί και να ψηφιστεί στο Κογκρέσο την Τετάρτη 31/5.

Τρόμαξαν οι αγορές

Η μακροχρόνια αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους τρόμαξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, επιβαρύνοντας τις μετοχές και αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να πληρώσουν υψηλά επιτόκια σε ορισμένες πωλήσεις ομολόγων.
Μια χρεοκοπία, ακόμη και τεχνική ή μικρής διάρκειας  θα είχε ωστόσο ακόμη μεγαλύτερο τίμημα, λένε οι οικονομολόγοι, καθώς θα μπορούσε να παρασύρει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση και να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και να οδηγήσει σε έξαρση της ανεργίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Biden αρνούνταν επί μήνες να διαπραγματευτεί με τον McCarthy τις περικοπές δαπανών, απαιτώντας από το Κογκρέσο να περάσει πρώτα μια «καθαρή» αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους χωρίς άλλους όρους και κατόπιν να παρουσιάσουν οι Ρεπουμπλικάνοι μια πρόταση προϋπολογισμού για το 2024.
Οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Biden και McCarthy ξεκίνησαν στις 16 Μαΐου.
Το έργο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους δεν έχει πάντως ολοκληρωθεί.

Τι απομένει να γίνει

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία έχει δεσμευτεί να δώσει στους βουλευτές 72 ώρες για να διαβάσουν το νομοθετικό κείμενο που περιλαμβάνει τους όρους της συμφωνίας πριν τη φέρουν προς ψήφιση.
Εφόσον το κείμενο εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων - όπως ελπίζεται ότι θα γίνει, καθώς έχει την υποστήριξη αρκετών μετριοπαθών και από τα δύο κόμματα  γιατί υπάρχουν πολλοί σκληροπυρηνικοί  Ρεπουμπλικάνοι όπως και ασυμβίβαστοι Δημοκρατικοί που έχουν πει ότι δεν θα το ψηφίσουν - θα πάει στη Γερουσία για να εγκριθεί κι εκεί.
Αν εγκριθεί έγκαιρα, η συμφωνία θα αποτρέψει τη –δυνητικά καταστροφική για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία– στάση πληρωμών, που η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen έχει προειδοποιήσει ότι θα ενσκήψει περί την 5η Ιουνίου στην περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει ή αναστείλει το όριο του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης