Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασιατικός «βρόχος» 3,2 τρισ. δολ. στην οικονομία των ΗΠΑ – Το χαοτικό σενάριο μαζικής φυγής από το αμερικανικό χρέος

Ασιατικός «βρόχος» 3,2 τρισ. δολ. στην οικονομία των ΗΠΑ – Το χαοτικό σενάριο μαζικής φυγής από το αμερικανικό χρέος
Η γιγάντια συμμετοχή στο αμερικανικό χρέος, επάγεται ότι οι Ασιάτες τραπεζίτες κινούν τα νήματα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου
Σχετικά Άρθρα
Η επιβολή των κυρώσεων στη Ρωσία (και όχι μόνον, εάν σκεφτούμε τη περίπτωση του Ιράν) απομείωσε τη διεθνή αξιοπιστία του δολαρίου καθώς όλα τα κράτη κατάλαβαν στην πράξη πως έχει καταστεί όπλο για τη γεωπολιτική ηγεμονία των ΗΠΑ.
Η ισχύς άλλωστε του δολαρίου στην εποχή της υπερπαγκοσμιοποίησης όπως έχει αποκληθεί δεν στηρίζεται τόσο στην οικονομία των ΗΠΑ με το τεράστιο χρέος πάνω από 31 τρισ. δολάρια και το τυπωμα πληθωριστικών δολαρίων απο τη Fed αλλά στο γεγονός ότι αυτές κατέστησαν ηγεμονική γεωπολιτική δύναμη στο κόσμο που διαμορφώθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1989.
Τη περίοδο που διανύουμε όλη η προσοχή των ηγετών του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι στραμμένη στην επαπειλούμενη κρίση χρέους καθώς ο χρόνοα μετρά αντίστροφή μέχρι τις 5 Ιουνίου 2023 και τις δηλώσεις του Kevin McCarthy, όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για απόφαση ανόδου του ορίου του χρέους στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα : Η Ασία έχει πλέον τον καθοριστικό ρόλο στις παγκόσμιες αγορές χρέους - και δη στη αμερικανική .
Τα 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια των ομολόγων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ που κατέχονται από κορυφαίες ασιατικές οικονομίες πιστεύεται από όλες τις πλευρές ότι δίνουν σε αυτή την περιοχή μεγάλη μόχλευση έναντι της Ουάσιγκτον, η οποία αναμένεται να μετατραπεί σύντομα σε γεωπολιτική.
Η γιγάντια συμμετοχή στο αμερικανικό χρέος, επάγεται ότι οι Ασιάτες τραπεζίτες κινούν τα νήματα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπως επισημαίνεται σε άρθρο του Forbes την Παρασκευή 16 Μαΐου 2023.
Την ίδια ώρα που η πολιτική και οικονομική ηγεσία των ΗΠΑ επιδίδεται σε αδιέξοδους διαξιφισμούς, οι Ασιάτες κρατούν τα «κλειδιά» του αμερικανικού χρέους.

Η μόχλευση για την Ασία 

 Την ίδια ώρα την προηγούμενη εβδομάδα ο οίκος αξιολόγοσης Fitch άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να έρθει μια υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ, οδηγώντας τις ΗΠΑ σε «αρνητική αξιολόγηση» λόγω της πολιτικής αντιπαράθεσης για το όριο του χρέους.
Η αντιπαράθεση που προκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής McCarthy και άλλους Ρεπουμπλικάνους δίνει τη δυνατότητα στην Ασία να πραγματοποιήσει μια επίδειξη οικονομικής ισχύος έναντι της παρακμάζουσας υπερδύναμης .
Το ίδιο συνέβη και με τη συνειδητοποίηση ότι αν η Ιαπωνία προσπαθούσε να μειώσει την έκθεσή της κατά 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενδέχεται να προκληθούν σημαντικές αναταράξεις στο παγκίσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το ίδιο με τα αμερικανικά ομόλογα ύψους 860 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διακρατά η Κίνα .
Ακόμη και σε… υποψία είδησης ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έκανε ντάμπινγκ δολάρια σίγουρα θα εκτοξεύονταν οι αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων στα ύψη και θα αυξανόταν σε δυσθεώρητα ύψη του παγκόσμιο χρέος.
Βεβαίως αυτό δεν αποτελεί μια.. εύκολη επιλογή για την Κίνα, καθώς πρόκειται για μια τεράστια οικονομία εξαρτώμενη από το εμπόριο που ταλαιπωρείται ταυτόχρονα σε έναν εύθραυστο τομέα ακινήτων.
Θα έκανε τον στόχο ανάπτυξης 5% της Κίνας πολύ λιγότερο εφικτό.
Δεδομένου του σεναρίου για ένα φαίνόμενο ντόμινο, ακόμη και μόνο η Ταϊβάν με αμερικανικά ομόλογα 235 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.
Ή η Ινδία με τα 232 δισεκατομμύρια δολάρια, το Χονγκ Κονγκ με τα 227 δισεκατομμύρια δολάρια ή η Σιγκαπούρη με τα 188 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το γιουάν και το νόμισμα των BRICS

Τα σενάριο για την αναδυόμενη διεθνοποίηση του γιουάν το οποίο υποκαθιστά το δολάριο, αρχίζουν να λαμβάνουν σάρκα και οστά.
Οι ιδέες για ένα κοινό νόμισμα για την ομάδα των BRICS - Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και άλλες όπως η Σαουδική Αραβία- σταδιακά ενργοποιούνται.
Το νόμισμα που θα απειλείσει το δολάριο θα πρέπει να έχει τεράστια διεθνοποίηση στον τομέα των διαθνώ συναλλαγών και ρευστότητα, υψηλό βαθμό διαφάνειας, να διαπραγματεύεται ελεύθερα και να εποπτεύεται από μια πραγματικά ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα.
Αυτές τις δυσκολίες τις αναγνωρίζουν οι BRICS και η Κίνα και γι΄αυτό σχεδιάζουν με προσεκτικά βήματα τις επόμενες κινήσεις.
Ούτε το ευρώ ούτε το γιεν είναι έτοιμο να αντικαταστήσει το δολάριο.
Traders Brace for Volatility With US Debt Deal Still Elusive - BNN Bloomberg
Τα ιστορικά προηγουμενα

Η προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Fitch επαναφέρει την ανάμνηση από τα γεγονότα του 2011.
Αυτή ήταν η τελευταία φορά που οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων «έπαιξαν» με την αύξηση του ορίου χρέους της Ουάσιγκτον.
Εκείνη την εποχή, η Standard & Poor’s απάντησε με υποβάθμιση.
Τώρα, καθώς ο Fitch προειδοποιεί ότι μπορεί επίσης να ρίξει την πιστοληπτική αξιολόγηση AAA της Αμερικής, τα αποθέματα τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ασία έχουν καταστεί ένα σημαντικό γεωπολιτικό όπλο.
Το ίδιο και η αξιοπιστία των ΗΠΑ.
Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, οι τραπεζίτες της Ουάσιγκτον πρέπει να λάβουν υπόψη τους ένα πιθανό αποτέλεσμα: έναν πρόεδρο υπέρ της χρεοκοπίας και γερουσιαστές που υποστηρίζουν τον Trump να ελέγχουν τη Βουλή
Δεκαπέντε χρόνια μετά, η Ασία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια άλλη πηγή ανησυχία για την έκθεσή  της στο αμερικανικό χρέος: το «σοκ της Lehman» του 2008 που κατέστρεψε τα χρηματιστήρια της περιοχής.
Το 2013 to «taper tantrum»* της Federal Reserve ήταν μια άλλη πρόκληση τραύματος για τους ασιάτες επενδυτές στο αμερικανικό χρέος.
Στη συνέχεια ήρθε η προεδρία Trump, με τους εμπορικούς της πολέμους, την κακή διαχείριση της κρίσης του Covid-19 και το νέο δημόσιο χρέος 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο πιο επιθετικός κύκλος σύσφιξης της Fed από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 δεν βοήθησε.
Το ράλι του δολαρίου που προέκυψε επιτάχυνε την οικονομική κρίση της Ασίας το 1997.
Φυσικά, η άνοδος του δολαρίου το 2022 σήμανε συναγερμό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στη Μπανγκόκ, την Τζακάρτα, τη Σεούλ και πέρα από αυτήν.
Στη συνέχεια ήρθαν οι επικές χρεοκοπίες των περιφαρειακών τραπεζών του τρέχοντος έτους, ξεκινώντας από τη Silicon Valley Bank.
Περιττό να πούμε ότι έχουν περάσει περίπου δύο δεκαετίες από την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών μεταξύ Ασίας και ΗΠΑ
A Guide to How Asia Investors Can Trade US Debt Ceiling Tensions - Bloomberg

US debt ceiling talks continue with new 5 June deadline
Το γεωπολιτικό όπλο

Ακόμα κι αν ο Πρόεδρος Joe Bien και οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων αποτρέψουν την χρεοκοπία - το πιο πιθανό σενάριο – η κατοχή αμερικανικού χρέους από τις ασιατικές οικονομίες δεν θα πάψει να αποτελεί ένα «όπλο» για αυτές έναντι της Ουάσιγκτον
Οι ορθολογικοί παράγοντες που διοικούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ασίας, πρέπει να σχεδιάζουν μια έξοδο από το αμερικανικό χρέος.
Ή τουλάχιστον να μειώσει την έκθεση τους από μια ααγορά χρέους από οι αμερικανινοί γερουσιαστές που κρατούν όμηρο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αλλά πως; Μετάβαση σε τι;
Ένα κινεζικό νόμισμα που δεν είναι πλήρως μετατρέψιμο;
Αγορά χρυτού σαν του 1973; Bitcoin;
Το δολάριο μπορεί να χάνει μέρος του μεριδίου του στις χρηματοοικονομικές και εμπορικές συναλλαγές.
Είναι ακόμα, καλώς ή κακώς, το επίκεντρο του χρηματοπιστωτικού συστήματος
Το  δίλημμα της Ασίας ανατρέπει τη συχνά αναφερόμενη παρατήρηση του J. Paul Getty ότι «αν χρωστάς στην τράπεζα 100 δολ., αυτό είναι το πρόβλημά σου.
Αν χρωστάς το 100 εκατομμύρια δολ., αυτό είναι το πρόβλημα της τράπεζας.
Αυτές τις μέρες, το φλερτ της Ουάσιγκτον με το πιστωτικό γεγονός περιπλέκει τη επιλογές της Ασίας όσον αφορά τις νομισματικε΄ς επιλογές με αδιανόητους τρόπους – και την προετοιμάζει για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής λύσης στη ηγεμονία του δολαρίου μεσω της μαζικής φυγής απο το αμερικανικό χρέος.

*Το tamper tamtrum λαμβάνει χώρα οι επενδυτές αντιδρούν στις ειδήσεις ότι η κεντρική τράπεζα επιβραδύνει ή σταματά τις αγορές ομολόγων.
Οι επενδυτές μπορεί να αντιδράσουν πουλώντας ομόλογα, γεγονός που ρίχνει την τιμή των ομολόγων και αυξάνει την απόδοση. .
Ο όρος επινοήθηκε τον Μάιο του 2013.
Ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Ben Bernanke, ανακοίνωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων σε μελλοντική ημερομηνία.

www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης