Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία - Εκλογές 2023: Ακλόνητο φαβορί ο Erdogan, κλίμα ήττας στο στρατόπεδο Kilicdaroglu - Εν αναμονή αποτελεσμάτων

Τουρκία - Εκλογές 2023:  Ακλόνητο φαβορί ο Erdogan, κλίμα ήττας στο στρατόπεδο Kilicdaroglu - Εν αναμονή αποτελεσμάτων
Μείζον διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι οι 8,3 εκατ. ψήφοι των πολιτών οι οποίοι δεν εκφράστηκαν στον πρώτο γύρο — μολονότι η συμμετοχή έφθασε το 87%.
Σχετικά Άρθρα
(συνεχές upd) Η ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία ολοκληρώθηκε στις 17:00 την Κυριακή 28/5/2023.
Περισσότεροι από 64,1 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1,92 εκατομμυρίων που έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα στο εξωτερικό.
Συνολικά στήθηκαν 191.885 κάλπες για τους ψηφοφόρους στη χώρα.
Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί, και του υποψηφίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu.
Κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να δημοσιευθεί πριν από τις 20:00, εκτός εάν επιτραπεί από την κεντρική εκλογική επιτροπή, YSK.
Στον πρώτο γύρο στις 14/5, η YSK έδωσε την άδεια δημοσίευσης των πρώτων αποτελεσμάτων στις 17:30
Ο Erdogan, στην εξουσία για είκοσι χρόνια, θεωρείται ακλόνητο φαβορί σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον οποίο αντιμετωπίζει τον κεμαλικό Kemal Kilicdaroglu, της ενωμένης αντιπολίτευσης.
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν και πάλι μαζική και αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 88% συμμετοχής του πρώτου γύρου των εκλογών.
Στον επαναληπτικό γύρο της αναμέτρησης, ο Erdogan έχει από τον πρώτο γύρο προβάδισμα σχεδόν πέντε μονάδων (49,5%) ή 2,5 εκατ. ψήφων, έναντι του αντιπάλου του Kemal Kilicdaroglu (44,5%), υποψηφίου ετερόκλιτης εξακομματικής συμμαχίας ευρέος φάσματος, από την εθνικιστική δεξιά ως την κεντροαριστερά.

Erdogan: Προστατεύστε τις κάλπες

Στο πρώτο του μήνυμα, αφού έκλεισαν οι κάλπες των προεδρικών εκλογών ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κάλεσε τους οπαδούς του να προστατεύσουν τη βούληση του έθνους μέχρι την τελευταία στιγμή.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε συνάδελφο μου ξεχωριστά που εργάζεται με αφοσίωση στις κάλπες από τις πρώτες πρωινές ώρες.
Καλώ όλα τα αδέρφια μου να προσέχουν τις κάλπες μέχρι να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα.
Τώρα είναι η ώρα να προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μας μέχρι την τελευταία στιγμή!», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι πολίτες να μην εφησυχάζουν

Συνοδευόμενος από τη σύζυγο του, Emine, ο Erdogan ψήφισε σε γυμνάσιο της Κωνσταντινούπολης.
«Η Τουρκία έδωσε τον δημοκρατικό της αγώνα με τον καλύτερο τρόπο, με συμμετοχή έως 90% στον πρώτο γύρο.
Εύχομαι καλή τύχη στη χώρα μας.
Ζητώ από τους πολίτες μου να προσέλθουν στις κάλπες και να μην εφησυχάζουν μέχρι την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
erdogan_1.JPG Kilidcaroglu: Να απαλλαγεί η Τουρκία από ένα αυταρχικό καθεστώς

O Kemal Kilicdaroglu ψήφισε στην Άγκυρα και ζήτησε από τους πολίτες να απαλλάξουν τη χώρα από ένα αυταρχικό καθεστώς, όπως το χαρακτήρισε.
«Στέλνω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου σε όλους τους πολίτες που ψηφίζουν.
Ευχαριστώ που υπάρχετε» δήλωσε ο Kilicdaroglu, ο οποίος κάλεσε τους Τούρκους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για να απαλλαγεί από ένα αυταρχικό καθεστώς.
kilicdaroglu.JPG
Ψήφισε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετέβη, την Κυριακή 28/5/2023, στο εκλογικό κέντρο της περιοχής του Φαναρίου.
Άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, όπως άλλωστε έπραξε και στον πρώτο, πριν από δύο εβδομάδες.


Αουτσάιντερ ο Kilicdaroglu

Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο κ. Erdogan, ο άλλοτε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, πάνω απ’ όλα πιστός μουσουλμάνος, στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου πιστοποίησε αν μη τι άλλο την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει –παρά τον ουρανομήκη πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου– από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.
Συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς και τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους.
Aπέναντί του, ο κ. Kilicdaroglu, ο demokrat dede («δημοκρατικός παππούς»), όπως θέλει να προβάλλεται ο οικονομολόγος με τα γκρίζα μαλλιά και τα λεπτά γυαλιά, δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και τη νεολαία.
Ο πρόεδρος του CHP –του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που ίδρυσε ο Mustafa Kemal, ο ιδρυτής πατέρας της Δημοκρατίας της Τουρκίας– υποσχόταν «την επιστροφή της άνοιξης», την επάνοδο σε κοινοβουλευτικό σύστημα, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της κεντρικής τράπεζας, του Τύπου.
0_1.jpg
«Φτάνει πια η καταπίεση του καθεστώτος και η πολιτική του», έλεγε χθες στην Άγκυρα ο Ugur Barlas, 39χρονος εκπαιδευτικός, που θα ψηφίσει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, διότι θέλει «αλλαγή».
Μολαταύτα ο κ. Kilicdaroglu, που δεν ξεπέρασε το 45% των ψήφων στον πρώτο γύρο, είναι το αουτσάιντερ: παρά την υποστήριξη που συνεχίζει να του προσφέρει το φιλοκουρδικό HDP, αψηφώντας την όψιμη συμμαχία του με μικροσκοπικό ακροδεξιό, εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα, φέρεται κατά τις δημοσκοπήσεις να παραμένει πέντε μονάδες πίσω από τον αρχηγό του κράτους ο οποίος είδε άλλωστε να ανανεώνεται η πλειοψηφία της κυβερνητικής συμμαχίας του στο τουρκικό κοινοβούλιο την 14η Μαΐου.
1_42.jpg

Ένα εκατομμύριο παρατηρητές

Άτονος μετά τον πρώτο γύρο, μοιάζοντας αποσβολωμένος καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη νίκη που η συμμαχία του θεωρούσε δεδομένη, ο Kemal Kilicdaroglu επανεμφανίστηκε τέσσερις ημέρες αργότερα, πολύ περισσότερο επιθετικός, πολύ λιγότερο χαμογελαστός, μεταμορφωμένος σε σύγκριση με την περίοδο που ξεκίναγε την εκστρατεία του.
Ελλείψει συστηματικής πρόσβασης στα μεγάλα ΜΜΕ, πάνω απ’ όλα στα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα, που αφοσιώθηκαν στην προβολή της εκστρατείας του αρχηγού του κράτους, έδινε μάχες στο Twitter, ενώ υποστηρικτές του πήγαιναν πόρτα-πόρτα να δουν ψηφοφόρους, να τους κινητοποιήσουν.
Τα παράξενα των εκλογών στην Τουρκία: Η κινητή κάλπη, τα αρνάκια και τα νυφικά

Μείζον διακύβευμα του δεύτερου γύρου είναι οι 8,3 εκατ. ψήφοι των πολιτών οι οποίοι δεν εκφράστηκαν στον πρώτο γύρο — μολονότι η συμμετοχή έφθασε το 87%.
Η αντιπολίτευση ανήγγειλε πως θα έστελνε «πέντε παρατηρητές σε κάθε κάλπη», με άλλα λόγια ένα εκατομμύριο ανθρώπους συνολικά, για τον έλεγχο της ομαλής διεξαγωγής της διαδικασίας.
Αντιμέτωπος με τον διακριτικό αλεβίτη –μέλος κοινότητας που σκληροπυρηνικοί σουνίτες χαρακτηρίζουν αιρετική–, ο κ. Erdogan έκανε την μια προεκλογική ομιλία μετά την άλλη, διαλαλώντας τη μεταμόρφωση της χώρας αφότου ανέλαβε την εξουσία, όταν έγινε αρχικά πρωθυπουργός το 2003, κατόπιν πρόεδρος το 2014.
Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, που ήδη αύξησε τρεις φορές τον κατώτερο μισθό σε έναν χρόνο, πολλαπλασίασε εξάλλου τις γαλαντομίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, υποσχόμενος, μεταξύ άλλων, δωρεάν σπουδές στους φοιτητές που είναι παιδιά σεισμόπληκτων οικογενειών.
Σήμερα είναι «ιδιαίτερη ημέρα για όλους μας», είπε χθες, προσθέτοντας πως «η εποχή που είχαμε πραξικοπήματα και στρατιωτικές χούντες παρήλθε».
Ολοκληρώνοντας την εκστρατεία του έκανε μια επίσκεψη με άφθονο συμβολισμό: πήγε στον τάφο του πολιτικού του ινδάλματος, του εθνικιστή-ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, που ανατράπηκε και κατόπιν απαγχονίστηκε από τους στρατηγούς το 1961.

Η επέτειος του Γκεζί

Όχι ακριβώς ευχάριστη σύμπτωση για τον πρόεδρο είναι το γεγονός πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών διεξάγεται ακριβώς δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων του Γκεζί, που εξαπλώθηκαν από το φερώνυμο παρκάκι της Κωνσταντινούπολης σε όλη τη χώρα.
Ήταν το πρώτο κύμα αμφισβήτησης του κ. Erdogan, που αντιμετωπίστηκε με άγρια καταστολή.
Για τον Zerin Altaili, συνταξιούχο 60 ετών, το σημαντικό είναι οι σημερινές εκλογές να διεξαχθούν «τίμια», «χωρίς νοθεία».
Ο πρώτος γύρος των εκλογών ήταν «ανταγωνιστικός», όμως εν μέρει «περιορισμένος» από το «αθέμιτο πλεονέκτημα» που δόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στον αρχηγό του κράτους και την παράταξή του, έκρινε η κοινή αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ (του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Αθέμιτο μονοπώλιο Erdogan στα media

Την ανισορροπία στην προβολή των υποψηφίων — και το γεγονός ότι ο αρχηγός του κράτους μονοπώλησε πλήρως τις τηλεοπτικές οθόνες κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε βάρος του  πολιτικού του αντιπάλου κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF)
«Καλύπτω προεκλογικές εκστρατείας εδώ και δεκαετίες, ουδέποτε είχα δει τόσα πολλά ‘fake news’ (‘ψευδείς ειδήσεις’), τόσο προσβλητικές και ομοφοβικές δηλώσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Can Dunar, πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Cumhuriyet («Δημοκρατία», κεντροαριστερά), εξόριστος στο Βερολίνο, που λέει πως τον θλίβει το ότι η αντιπολίτευση δεν αντέδρασε «με τον τρόπο που άρμοζε», ούτε «κάλεσε να υπάρξει ένα μίνιμουμ σεβασμού».
Ο Mederes Cinar, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Μπασκέντ (Άγκυρα), επέκρινε την αντιπολίτευση, που φάνηκε «ανίκανη να παρουσιάσει το όραμά της για το μέλλον της Τουρκίας» και πρόβαλε «αποκλειστικά και μόνο τις αποτυχίες της κυβέρνησης και του προέδρου».
Όμως, πρόσθεσε, «ακόμη κι αν οι ψηφοφόροι δεν συμφωνούν με κάποια κόμματα της συμμαχίας, δεν έχουν την πολυτέλεια να μην ψηφίσουν».
Το HDP μάλλον συμφωνεί. Παρά τις επανειλημμένες επιθέσεις που δέχθηκε, και παρά την όψιμη συμμαχία του κ. Kilicdaroglu με μικρή υπερεθνικιστική, ξενοφοβική παράταξη, το κόμμα κάλεσε ξανά την Πέμπτη τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης