Τελευταία Νέα
Διεθνή

Euractiv: Το ΝΑΤΟ θα αναβαθμίσει τη σχέση με την Ουκρανία – Καμία ταχεία ένταξη

Euractiv: Το ΝΑΤΟ θα αναβαθμίσει τη σχέση με την Ουκρανία – Καμία ταχεία ένταξη
Το Κίεβο θέλει μια κίνηση πολιτικής υποστήριξης από τους Συμμάχους
Αν και εδώ και 8 μήνες δεν έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία, το ΝΑΤΟ προτίθεται να αναβαθμίσει τη σχέση του με το Κίεβο και να του δώσει ένα ειδικό καθεστώς ως ένδειξη πολιτικής υποστήριξης.
Όπως μεταδίδει το Euractiv, το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως να αποτελέσει βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Λιθουανία.
Όπως αναφέρεται, οι δύο πλευρές συναντώνται επί του παρόντος στην Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, η οποία κατευθύνει τις δραστηριότητες συνεργασίας και παρέχει ένα φόρουμ διαβούλευσης μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας για θέματα ασφαλείας κοινού ενδιαφέροντος.

Αναβάθμιση σχέσης

Οι χώρες του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να αναβαθμίσουν το καθεστώς της Ουκρανίας στη σχέση της με τη δημιουργία ενός «Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ».
Η ιδέα αυτή έχει κερδίσει έδαφος και θα ήταν ένα μήνυμα που θα έδειχνε επίσης αναβάθμιση των σχέσεων, αναφέρει το EURACTIV, επικαλούμενο διπλωμάτες του ΝΑΤΟ.
«Θα ήταν η πρώτη κίνηση για την «ενίσχυση της πολιτικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ της συμμαχίας και του Κιέβου από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος και η Ουκρανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη» επισημαίνει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν στο Όσλο την επόμενη εβδομάδα, όπου αναμένεται να συζητήσουν τη μορφή και το χρονοδιάγραμμα του νέου συμβουλίου και τη μελλοντική ένταξη, καθώς και την ανάγκη για περισσότερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς προετοιμάζεται για την καλοκαιρινή της επίθεση εναντίον της Ρωσίας.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ουκρανία θα είναι «πλήρες» μέλος στο τραπέζι του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ αντί να προσκαλείται μόνο για συζητήσεις, όπως συμβαίνει τώρα.
Οι Ουκρανοί θα μπορούσαν τότε να καλούν για συναντήσεις όταν το επιθυμούν και θα ήταν ευκολότερο να δίνουν άμεση ενημέρωση για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, δήλωσαν δύο άτομα με γνώση των συζητήσεων.
Όπως αναφέρεται, θα άνοιγε την πόρτα σε ένα ευρύ φάσμα νέων τομέων συνεργασίας που δεν υπήρχαν πριν, όπως για παράδειγμα, περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών και διαβουλεύσεις, κοινές ασκήσεις, επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία και εργασίες για τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, δίνοντας στο Κίεβο τη δυνατότητα να ευθυγραμμιστεί με τα δεδομένα και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Παρομοίως, ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επισημάνει κατά καιρούς ότι η Ρωσία έχει ένα κοινό Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, αν και οι συνεδριάσεις δεν πραγματοποιούνται πλέον, ενώ ο εταίρος τους, η Ουκρανία, δεν έχει.

Πρότυπα

Όπως αναφέρει το Euractiv, η Ουκρανία υιοθέτησε επίσημα μια συνταγματική τροποποίηση το 2019, με την οποία δεσμεύεται να επιδιώξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Αλλά παρόλο που η χώρα έχει προωθήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις του τομέα ασφαλείας της τα τελευταία χρόνια, εμπειρογνώμονες και συμμαχικοί διπλωμάτες λένε ότι το Κίεβο πρέπει να κάνει περισσότερα για να ενσωματωθεί στους δυτικούς θεσμούς.
Η δημιουργία ενός κοινού σχήματος με το Κίεβο θα συμβάλει στη διαμόρφωση της Ουκρανίας σε ένα μελλοντικό μέλος, γεγονός που θα τη βοηθήσει να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, ώστε να καταστεί δυνατή μια ομαλή μετάβαση όταν έρθει η ώρα, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Όχι τώρα ένταξη

Βάσει του δημοσιεύματος, τον περασμένο μήνα στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια μιας αιφνιδιαστικής επίσκεψης που θεωρήθηκε ως σημαντική ένδειξη υποστήριξης, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι «η θέση της Ουκρανίας είναι δικαιωματικά στο ΝΑΤΟ».
Παρόλο που διπλωμάτες του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν ότι η ταχεία ένταξη δεν αποτελεί επιλογή, ορισμένοι επιθυμούν να βάλουν επίσημα το Κίεβο στο δρόμο προς την ένταξη.
«Τα αρπακτικά της Ανατολικής Ευρώπης, όμως, πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να καταστήσει σαφές ότι «η Ουκρανία θα είναι μέλος της συμμαχίας μετά τον πόλεμο», δήλωσαν επίσης δύο διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, ζητώντας έναν οδικό χάρτη ή ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την ένταξη.
Ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ πιστεύουν επίσης ότι η φόρμουλα της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου του 2008 – που υποσχέθηκε στην Ουκρανία, καθώς και στη Γεωργία, ότι μια μέρα θα ενταχθούν – είναι ένα αρκετά σαφές μήνυμα δέσμευσης για την ασφάλειά τους.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής εάν δεν αναμένονται συγκεκριμένα παραδοτέα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στους δυτικούς στρατιωτικούς συμμάχους του.

Χειρονομία καλής θέλησης

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι επικείμενη, αλλά εξακολουθούν να ζητούν μια χειρονομία από τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.
Οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ τονίζουν ενόψει της συνόδου κορυφής στη Λιθουανία ότι η συνάντηση θα αφορά επίσης τη διαχείριση των προσδοκιών της Ουκρανίας.
«Σε αυτό το θέμα [της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ], υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στη Συμμαχία και φυσικά, ο μόνος τρόπος για τη λήψη αποφάσεων στο ΝΑΤΟ είναι η συναίνεση», ανέφερε ο Stoltenberg, προσθέτοντας ότι «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται».
«Κανείς δεν είναι σε θέση να σας πει ακριβώς ποια θα είναι η τελική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους για το θέμα αυτό», δήλωσε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το German Marshall Fund στις Βρυξέλλες, αλλά πρόσθεσε ότι «όλοι συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας».
Ωστόσο, τόσο ο ίδιος όσο και αρκετά άλλα μέλη του ΝΑΤΟ απέφυγαν να δείξουν σαφή υποστήριξη στην αίτηση ένταξης του Κιέβου και να την αποδεχθούν, σε αντίθεση με την υποστήριξη που έδωσαν αμέσως στη Σουηδία και τη Φινλανδία την περασμένη άνοιξη. Αντ’ αυτού, επισήμαναν την ανάγκη να επικεντρωθούν στη στρατιωτική υποστήριξη προς το Κίεβο.
Μια επιλογή για τη διαμόρφωση της ενταξιακής πορείας θα ήταν τα μέλη του ΝΑΤΟ να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ουκρανία σε λίγα χρόνια και να επανεκτιμήσουν τότε την αίτηση ένταξής της.
Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των μελών του ΝΑΤΟ.
Αρχικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία ήταν πολύ επιφυλακτικές, ενώ η Ουγγαρία παρέμεινε σταθερά αντίθετη λόγω των διμερών προβλημάτων με την Ουκρανία και οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκαν στη μέση.
Οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, ωστόσο, λένε ότι η κρίσιμη πρόκληση για τη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους θα είναι να βρεθεί μια ισορροπημένη φόρμουλα για την επιβεβαίωση της «πολιτικής των ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ χωρίς να υποσχεθεί ταχεία ένταξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης