Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τον... Αλλάχ επικαλείται ο Erdogan για τα αρνητικά συναλλαγματικά αποθέματα, πρώτη φορά από το 2002

Τον... Αλλάχ επικαλείται ο Erdogan για τα αρνητικά συναλλαγματικά αποθέματα, πρώτη φορά από το 2002
Τα καθαρά αποθέματα της τράπεζας μειώθηκαν κατά 2,48 δισ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 19 Μαΐου
Σχετικά Άρθρα
Σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2002 υποχώρησαν τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και διαμορφώθηκαν στα 151,3 εκατομμύρια δολάρια στις 19 Μαΐου, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Πέμπτη, καθώς η Τουρκία προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη ζήτηση συναλλάγματος ενόψει της επαναληπτικής ψηφοφορίας της Κυριακής 28/5.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επικαλείται τη βοήθεια του... Αλλάχ για την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Σύμφωνα με το Reuters, η ζήτηση συναλλάγματος στην Τουρκία εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ πριν από τις 14 Μαΐου, λόγω των προσδοκιών εταιρειών και ιδιωτών ότι η λίρα, η οποία έχασε 44% το 2021 και 30% το 2022, θα καταρρεύσει μετά την ψηφοφορία.
Τα αποθέματα συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια λόγω των δαπανηρών παρεμβάσεων στην αγορά και άλλων προσπαθειών να «παγώσει» η ζήτηση συναλλάγματος.

Σε χαμηλά από το 2002

Τα καθαρά αποθέματα της τράπεζας μειώθηκαν κατά 2,48 δισ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 19 Μαΐου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2002.
Έχουν μειωθεί κατά 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το τέλος του 2022.
Η συναλλαγματική ισοτιμία που χρησιμοποιήθηκε από το Reuters την Πέμπτη ήταν 19,7607.
Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα ωθούνται βαθύτερα σε αρνητικό έδαφος όταν αφαιρεθούν τα εκκρεμή swaps, τα οποία την Τετάρτη ήταν 33,50 δισ. δολάρια.
Τις πρώτες πέντε εβδομάδες του 2002, τα καθαρά αποθέματα ήταν σε αρνητικό έδαφος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που χρονολογούνται από τις αρχές εκείνου του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης