Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Απίθανη μια στροφή Erdogan για τα επιτόκια - Αμετάβλητα στο 8,5% από την κεντρική τράπεζα

Τουρκία: Απίθανη μια στροφή Erdogan για τα επιτόκια - Αμετάβλητα στο 8,5% από την κεντρική τράπεζα
Αμετάβλητο στο 8,5% διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) το βασικό της επιτόκιο
Σχετικά Άρθρα
Αμετάβλητο στο 8,5% διατήρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) το βασικό της επιτόκιο, την ώρα που ο Recep Tayyip Erdogan βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Τουρκίας αυτή την Κυριακή, γεγονός που σημαίνει ότι η πιθανότητα να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα σε αυξήσεις τους επόμενους μήνες,  φαίνεται χαμηλή.
Η σημερινή απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη από τους αναλυτές.
Η δήλωση που συνόδευε την απόφαση ελάχιστα άλλαξε σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση και προσέφερε ελάχιστες κατευθύνσεις.
Σύμφωνα με την Capital Economics, οι προοπτικές των επιτοκίων θα εξαρτηθούν, καθοριστικά, από το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία αυτή την Κυριακή μεταξύ του Erdoğan και του Kemal Kilicdaroglu.

Capital Economics: Απίθανη μια στροφή Erdogan για τα επιτόκια

Η οικονομία της Τουρκίας έχει απόλυτη ανάγκη από πολύ υψηλότερα επιτόκια και από μια στροφή από το τρέχον πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση των μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών της: ο γενικός πληθωρισμός παρέμεινε πάνω από 40% ετησίως τον Απρίλιο και η Τουρκία αγωνίζεται να προσελκύσει εισροές ιδιωτικών κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσει το σημαντικό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της.
Ενώ μια νίκη Kilicdaroglu προσφέρει μια πορεία επιστροφής στην ορθόδοξη χάραξη πολιτικής στην Τουρκία (συμπεριλαμβανομένης μιας πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής), αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται πλέον απίθανο.
Η ισχυρή επίδοση του Erdogan στον πρώτο γύρο των εκλογών σημαίνει ότι οι αγορές στοιχημάτων του αποδίδουν πάνω από 90% πιθανότητα νίκης.
Υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι ο Erdogan μπορεί να κάνει πίσω στην επιθυμία του για χαμηλά επιτόκια μετά τις εκλογές.
«Πιστεύουμε όμως ότι αυτό είναι απίθανο και ότι θα διατηρήσει την πίεση στην CBRT να διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.
Σε αυτό το σενάριο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αναγκαστούν να διατηρήσουν στρεβλωτικές πολιτικές για να διατηρήσουν τη λίρα σταθερή.
Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν όρια στο πόσο καιρό τέτοια μέτρα θα είναι σε θέση να καλύψουν τις ρωγμές και πιστεύουμε ότι μια απότομη υποτίμηση του νομίσματος είναι θέμα χρόνου»», εξηγεί η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης