Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: Διχασμός για τις αυξήσεις επιτοκίων - Σε θέση μάχης γεράκια και περιστέρια ενόψει της μάχης του Ιουνίου

Πρακτικά Fed: Διχασμός για τις αυξήσεις επιτοκίων - Σε θέση μάχης γεράκια και περιστέρια ενόψει της μάχης του Ιουνίου
Εντείνεται ο διχασμός ανάμεσα στα στελέχη της Fed...
Διχασμός επικράτησε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοιχτής Αγορά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC) σε ό,τι αφορά το μέλλον της νομισματικής σύσφιξης, με ορισμένους αξιωματούχους να βλέπουν την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις ενώ άλλοι να αναμένουν επιβράδυνση της ανάπτυξης και χαλάρωση…
Αν και η απόφαση να αυξηθεί το επιτόκιο αναφοράς της Fed κατά 0,25% ήταν ομόφωνη, η σύνοψη της συνεδρίασης καθρεπτίζει διαφωνίες σε σχέση με το ποια θα έπρεπε να είναι η επόμενη κίνηση, με μια κλίση προς λιγότερο επιθετική πολιτική.
Στο τέλος, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αποφάσισε να αφαιρέσει μια φράση-κλειδί από τη δήλωσή της, η οποία υποδείκνυε ότι «μπορεί να είναι σκόπιμη η πρόσθετη σταθεροποίηση της πολιτικής».
Η Fed φαίνεται τώρα να κινείται πλέον με άξονα τα δεδομένα, οπότε οι παράγοντες που θα καθορίσουν εάν ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων θα συνεχιστεί είναι… μυριάδες.
«Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν, γενικά, την αβεβαιότητά τους σχετικά με τη σκοπιμότητα περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Πολλοί συμμετέχοντες εστίασαν στην ανάγκη διατήρησης της προαιρετικής δυνατότητας μετά από αυτή τη συνάντηση».

Τα δύο σενάρια

Ουσιαστικά, η συζήτηση κατέληξε σε δύο σενάρια.
Από τη μια μεριά στάθηκαν αυτοί οι οποίοι υποστήριξαν έκριναν ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού είναι «απαράδεκτα αργή» και για αυτό απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις.
Από την άλλη, τα «περιστέρια», τα οποία υποστηρίζονται από «αρκετά» μέλη της FOMC, βλέπουν επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, οπότε «μπορεί να μην είναι απαραίτητη περαιτέρω σύσφιξη πολιτικής μετά από αυτή τη συνάντηση».
Τα πρακτικά δεν προσδιορίζουν μεμονωμένα μέλη ούτε ποσοτικοποιούν «μερικά» ή «πολλά» με συγκεκριμένους αριθμούς.
Ωστόσο, στην καθομιλουμένη της Fed, «αρκετά» θεωρείται ότι είναι περισσότερα από «μερικά».
Στα πρακτικά σημειώθηκε ότι τα μέλη συμφώνησαν ότι ο πληθωρισμός είναι «ουσιαστικά αυξημένος» σε σχέση με τον στόχο της Fed.
Ενώ οι μελλοντικές προσδοκίες διέφεραν, φάνηκε να υπάρχει συναίνεση στο ότι ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια 10 φορές, στο 5% - 5,25% από τον Μάρτιο του 2022, δεν αποτελεί πια βεβαιότητα.
«Υπό το πρίσμα των σημαντικών κινδύνων για τους στόχους της Επιτροπής όσον αφορά τόσο τη μέγιστη απασχόληση όσο και τη σταθερότητα των τιμών, οι συμμετέχοντες, γενικά, σημείωσαν τη σημασία της στενής παρακολούθησης των εισερχόμενων πληροφοριών και τις επιπτώσεις τους στις οικονομικές προοπτικές», όπως αναφέρεται στο έγγραφο.

Τράπεζες

Οι αξιωματούχοι της FOMC αφιέρωσαν επίσης κάποιον χρόνο συζητώντας τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο που έχουν δει πολλά μεσαίου μεγέθους ιδρύματα να κλείνουν.
Στα πρακτικά σημειώνεται ότι τα μέλη της Fed είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία τους για να διασφαλίσουν ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει αρκετή ρευστότητα για να καλύψει τις ανάγκες του.
Στη συνεδρίαση του Μαρτίου, οι οικονομολόγοι της Fed είχαν σημειώσει ότι η αναμενόμενη πιστωτική συρρίκνωση λόγω των τραπεζικών πιέσεων πιθανότατα θα οδηγούσε την οικονομία σε ύφεση.
Επανέλαβαν αυτόν τον ισχυρισμό στη συνάντηση του Μαΐου, αν και σημείωσαν ότι εάν υποχωρήσει η πιστωτική στενότητα, αυτό θα αποτελούσε ανοδικό κίνδυνο για την οικονομική ανάπτυξη.
Τα πρακτικά σημείωσαν ότι το σενάριο για μικρότερο αντίκτυπο από τον τραπεζικό τομέα «θεωρείται ως λίγο λιγότερο πιθανό από το βασικό».
Η δημοσίευση των πρακτικών έρχεται εν μέσω διαφορετικών δημόσιων δηλώσεων από αξιωματούχους σχετικά με το πού πρέπει να πάει η Fed.
Πάντως, οι αγορές αναμένουν ότι η αύξηση των επιτοκίων του Μαΐου θα είναι η τελευταία αυτού του κύκλου και ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια κατά περίπου 0,25% πριν από το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς μελλοντικής εκπλήρωσης.
Αυτή η προσδοκία έρχεται με την υπόθεση ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί και ίσως θα οδηγηθεί σε ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κοντά στον στόχο του 2% της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης