Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις αγορές - Ο DAX στο -1,7% μετά το sell off στη Wall

Πτώση στις αγορές - Ο DAX στο -1,7% μετά το sell off στη Wall
Έλλειψη προόδου στις ΗΠΑ για το όριο του χρέους
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ σημείωσαν μικρή πρόοδο.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, τα αντιφατικά μηνύματα από τον Ifo - ο οποίος ήταν πολύ αδύναμος τον Μάιο - και τον σύνθετο δείκτη PMI σημαίνουν ότι οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο είναι αβέβαιες. Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο καλά άντεξε η οικονομία αυτό το τρίμηνο, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι θα είναι πολύ αδύναμη περαιτέρω το 2023.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 1,7% στις 15.933 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 1,4% στις 7.652 μονάδες.
Στις 7.263 μονάδες με άνοδο 1% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 2% στις 26.624 μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 2% στις 9.158 μονάδες.
Πτώση 0,3% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει πτώση 0,2% στις 2.637 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 29 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Ιουνίου στο 0,5%.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
To brent ενισχύεται 1,1% στα 77,69 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό +1.3% στα 73,86 δολ. το βαρέλι.
Στην Ασία, οι αγορές κατέγραψαν απώλειες, με τον Asia Dow στο -0,8%, τον δείκτη Nikkei 225 στο Τόκιο -0,9% στις 30.682 μονάδες, τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -1,7% στις 19.096 μονάδες και τον Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα στις 3.204  μονάδες με πτώση 1,3%.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη έδειξαν ότι ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, υποχωρώντας στο 8,7% από 10,1% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, εκτινάχθηκε στο 6,8%, σε υψηλό 31 ετών.
Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να τιθασευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα στοιχεία αυτά να προκύπτουν παρά τον παρατεταμένο κύκλο σύσφιξης από την Τράπεζα της Αγγλίας, ο οποίος οδήγησε σε άλλη μια αύξηση νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η κεντρική τράπεζα φαίνεται ότι θα αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά τον επόμενο μήνα, πιθανότατα στο 4,75% από 4,50% έως 4,75%.


Έλλειψη προόδου στις ΗΠΑ για το όριο του χρέους

Το κλίμα στις αγορές επιβάρυνε επίσης η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πολιτικών κομμάτων των ΗΠΑ σχετικά με την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Απομένει πλέον κάτι περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από την πιθανή πρώτη χρεοκοπία της αμερικανικής κυβέρνησης, με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen να προειδοποιεί ότι είναι πλέον "πολύ πιθανό" η αμερικανική κυβέρνηση να ξεμείνει από επαρκή μετρητά ήδη από την 1η Ιουνίου.
Περνώντας στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Marks & Spencer σημείωσε άνοδο 7% μετά την ισχυρή αύξηση των πωλήσεων και των κερδών της εταιρείας λιανικής πώλησης για το σύνολο του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης