Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pozsar (πρ. Credit Suisse): Η Fed αποπροσανατολίζει από τα μεγάλα τραπεζικά προβλήματα που έρχονται

Pozsar (πρ. Credit Suisse): Η Fed αποπροσανατολίζει από τα μεγάλα τραπεζικά προβλήματα που έρχονται
Οι μεγάλες τράπεζες είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένες από τα προβλήματα
Ο Zoltan Pozsar, ο οποίος μέχρι πρόσφατα εργαζόταν ως επικεφαλής αναλυτής της επενδυτικής τράπεζας Credit Suisse, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα ζητήματα που αποδυναμώνουν την κυριαρχία του δολαρίου σε όλο τον κόσμο.
Στον ρόλο του στην Credit Suisse, η διορατικότητα του Pozsar στα εσωτερικά και τα εξωτερικά στοιχεία του παλαιού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της δυναμικής της αγοράς ήταν ιδιαίτερα περιζήτητη.
Η πρόσφατη αποχώρησή του από την τράπεζα ήρθε λίγο μετά την εξαγορά της από την UBS τον Μάρτιο, σε μια προσπάθεια να μην καταρρεύσει εν μέσω υπαρξιακών αναταραχών για τις τράπεζες σε όλο τον κόσμο.
Και μέσω του συνεδρίου Bitcoin 2023, ο Pozsar ασχολήθηκε με το πώς έχουν επηρεαστεί οι τράπεζες των ΗΠΑ.
"Πρόκειται ουσιαστικά για ένα επεισόδιο όπου οι μεγάλες τράπεζες είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένες από τα προβλήματα", δήλωσε ο Pozsar.
"Είναι βασικά μαθήματα στο να μην είναι σε θέση να αναλάβουν κίνδυνο επιτοκίου, να μην ξέρουν πώς να κάνουν ένα δάνειο που θα αντέξει μια καταιγίδα αυξανόμενων επιτοκίων".
Περιέγραψε τις απαντήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε αυτές τις τραπεζικές αποτυχίες ως αντιμετώπιση μόνο του "μισού προβλήματος".
"Νομίζω ότι είναι περισσότερο σαν να θολώνουν τον δρομο για οποιαδήποτε από τις μεγάλες τράπεζες που μπορεί να έχουν προβλήματα στην πορεία", πρόσθεσε.

Τι ανέφερε για το bitcoin

Ο Pozsar συνομίλησε στη σκηνή με τον συνιδρυτή του BitMEX, Arthur Hayes, ο οποίος τον ρώτησε για το αν κατέχει bitcoin.
"Δεν κατέχω κανένα", απάντησε ο Pozsar.
"Το παρατηρώ. Δεν μου αρέσει όμως να ασχολούμαι με πράγματα που δεν καταλαβαίνω καλά".
Ο Pozsar δήλωσε απαισιόδοξος ότι το bitcoin θα μπορούσε ποτέ να χρησιμεύσει πραγματικά ως χρήμα, καθώς η ιστορική του έρευνα του έδειξε ότι το χρήμα πρέπει να έχει άμεση σχέση με μια κυβέρνηση για να αντέξει.
Ως ένα θεμελιωδώς αποκεντρωμένο, ομότιμο δίκτυο, το Bitcoin δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει χρήμα που να ταιριάζει στον ορισμό του.
"Το μόνο πράγμα που θα πω για το Bitcoin είναι ότι τα χρήματα, αν θέλετε, είναι κάτι που είναι καθαρά δημόσιο ή μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα", εξήγησε ο Pozsar.
"Όταν κοιτάζω το Bitcoin, είναι μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία.
Είναι ξεκάθαρο ότι στερείται ενός κρατικού συνδέσμου.
Αλλά και πάλι, τα πράγματα εξελίσσονται, υπάρχουν αρκετές χώρες που έχουν υιοθετήσει το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα, οπότε τα πράγματα είναι σίγουρα σε εξέλιξη εκεί".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης