Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι επενδυτές απομακρύνονται από ομόλογα και μετοχές σε δολάριο προβλέποντας την «τέλεια καταιγίδα» για την οικονομία των ΗΠΑ

Οι επενδυτές απομακρύνονται από ομόλογα και μετοχές σε δολάριο προβλέποντας την «τέλεια καταιγίδα» για την οικονομία των ΗΠΑ
Καταγράφονται καθαρές εκροές που έφτασαν τα 2,65 δισ. δολ. από περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται κυρίως σε δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023, αλλά και καθαρές εισροές 5,23 δισ. δολ. σε ομόλογα σε τοπικό νόμισμα
Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια τέλεια καταιγίδα κακών οικονομικών ειδήσεων, με υψηλότερες από το κανονικό τιμές ενέργειας και πληθωρισμό που επιδεινώνονται από μια σπειροειδή κρίση χρέους και φόβους για οικονομικό vertigo εν μέσω της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στο Κογκρέσο για το όριο χρέους.
Εν τω μεταξύ, τα κράτη BRICS αναζητούν τρόπο να αποδολαριοποιήσουν τη διεθνή τάξη των εμπορικών συναλλαγών.
Οι επενδυτές των αναδυόμενων αγορών απομακρύνονται αργά αλλά σταθερά από το χρέος και τα περιουσιακά στοιχεία που είναι εκπεφρασμένα σε δολάρια, αντί να προτιμούν να τοποθετηθούν σε ομόλογα σε τοπικό νόμισμα, αποκάλυψε μια ανάλυση από τον πάροχο δεδομένων ροής κεφαλαίων και κατανομής περιουσιακών στοιχείων EPFR Global.
EPFR | Fund Flows and Allocations Data and Insights
Insights | EPFR Fund Flows and Allocations Data
Η μεγάλη φυγή


Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, υπήρξαν καθαρές εκροές που έφτασαν τα 2,65 δισεκατομμύρια δολάρια από περιουσιακά στοιχεία που εκφράζονται κυρίως σε δολάρια μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023, αλλά και καθαρές εισροές 5,23 δισ. δολ. σε ομόλογα σε τοπικό νόμισμα.
Οι αναλυτές της αγοράς αποδίδουν τη μετάβαση σε ελκυστικές αποδόσεις και πτώση του πληθωρισμού στις τοπικές αγορές ομολόγων και σε ένα ολοένα και πιο μη ελκυστικό δολάριο εν μέσω αβεβαιότητας γύρω από την αστάθεια που σχετίζεται με τα επιτόκια.
Το τελευταίο σημείωσε σημαντικό πλήγμα στην ελκυστικότητα των αμερικανικών ομολόγων για τους επενδυτές και κορυφώθηκε με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο και το sell off των τραπεζικών μετοχών.
Ο διευθυντής χαρτοφυλακίου χρέους αναδυόμενων αγορών της Fidelity International, Paul Greer, αναμένει ότι η τάση της εξασθένησης της ζήτησης για ομόλογα και περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια θα συνεχιστεί για το υπόλοιπο του έτους.
Ο επικεφαλής επενδύσεων της ABP Invest, Θάνος Παπασάββας, λέει ότι υπήρξε «σαφής απόκλιση μεταξύ των ομολόγων σε τοπικό και σκληρό νόμισμα των αναδυόμενων αγορών (συνήθως δολάρια και άλλα μεγάλα δυτικά νομίσματα, όπως το ευρώ) τα τελευταία τρίμηνα, με το χρέος σε τοπικό νόμισμα να φαίνεται πιο ελκυστικό.
Η τάση μιας προσεκτικής απομάκρυνσης από το δολάριο, το οποίο συνεχίζει να διατηρεί το πολυπόθητο καθεστώς του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος και του νομίσματος διενέργειας των εμπορικών συναλλαγών, έρχεται εν μέσω του αυξανόμενου κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων των ΗΠΑ για το τεράστιο χρέος των 31,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εν μέσω διαμάχης μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες και το όριο του χρέους.
Is the Dollar's Top Dog Status Now About to End? - Fair Observer
Το κοινό νόμισμα και η αποδολαριοποίηση

Έρχεται επίσης καθώς η ομάδα των εθνών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) σκέφτεται τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος που θα χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση στο δολάριο στο παγκόσμιο εμπόριο, εν μέσω αυξανόμενων προσπαθειών της Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει το νόμισμά της τιμωρητικά. ενάντια σε χώρες που αποτυγχάνουν να ευθυγραμμιστούν με τη δυτική οικονομική και γεωπολιτική τάξη.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο βετεράνος επενδυτής των ΗΠΑ Jim Rogers δήλωσε ότι η βασιλεία του δολαρίου ως του κορυφαίου νομίσματος στον κόσμο πλησιάζει στο τέλος του καθώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο ως γεωπολιτικό όπλο και των ανησυχιών για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας η οποία θα υποβαθμισθεί σε στο πλαίσιο μιας κρίσης χρέους.
«Πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να λένε: δεν ξέρω αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το νόμισμα γιατί κάποια μέρα θα έχει πρόβλημα. Αλλά επίσης, το διεθνές νόμισμα του κόσμου υποτίθεται ότι είναι εντελώς ουδέτερο.
Ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει για ό,τι θέλει. Αλλά τώρα η Ουάσιγκτον αλλάζει τους κανόνες. Και αν θυμώσουν μαζί σου, σε κόβουν», εξήγησε ο Rogers.
«Ακόμη και οι φίλοι της Αμερικής ανησυχούν ότι κάτι μπορεί να τους συμβεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης