Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας) προς Κίνα: Δεν θα δεχθούμε καμία παραχώρηση εδαφών για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας) προς Κίνα: Δεν θα δεχθούμε καμία παραχώρηση εδαφών για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία
Συνάντηση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών με υψηλόβαθμο Κινέζο απεσταλμένο
Σχετικά Άρθρα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba δήλωσε την Τετάρτη (17/5/2023) στον υψηλόβαθμο Κινέζο απεσταλμένο Li Hui σε συνομιλίες που είχαν οι δύο άνδρες στην ουκρανική πρωτεύουσα ότι το Κίεβο δεν θα αποδεχθεί καμία πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία που συνεπάγεται απώλεια ουκρανικών εδαφών ή πάγωμα της σύγκρουσης, ανακοίνωσε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.
Ο Li Hui, ειδικός απεσταλμένος Ευρασιατικών Υποθέσεων και πρώην πρεσβευτής στην Μόσχα βρίσκεται στο Κίεβο, σε μία επίσκεψη που αναμένει ο ενισχυμένος από τις νέες υποσχέσεις για την αποστολή δυτικών όπλων πρόεδρος Volodymyr Zelensky, επιδιώκοντας την άσκηση της επιρροής της Κίνας επί της Ρωσίας.
Σύμφωνα με το Πεκίνο, ο Κινέζος απεσταλμένος έχει εντολή να συζητήσει μία «πολιτική διευθέτηση» του πολέμου κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας που θα τον οδηγήσει επίσης στην Πολωνία, τη Γαλλία, την Γερμανία και την Ρωσία.
Η επίσκεψη είναι η πρώτη στο Κίεβο από υψηλόβαθμο απεσταλμένο από την Κίνα, η οποία έχει αναπτυσσόμενους δεσμούς με τη Ρωσία, μετά την ευρείας κλίμακας επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Το Πεκίνο έχει αποφύγει να καταδικάσει την Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία ή να μιλήσει ακόμη για «εισβολή».
Με αυτή του τη στάση το Πεκίνο έχει βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων από ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, οι οποίες αμφισβητούν την αξιοπιστία της Κίνας στον ρόλο της ως ένας πιθανός μεσολαβητής στον πόλεμο.
Στις 17/5 ο Κινέζος αξιωματούχος συνάντησε τον Ουκρανό ΥΠΕΞ.
«Ο Kuleba ενημέρωσε λεπτομερώς τον ειδικό απεσταλμένο της κινεζικής κυβέρνησης για τις αρχές αποκατάστασης μιας βιώσιμης και δίκαιης ειρήνης που βασίζεται στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ανέφερε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.
«Ο (Ουκρανός ΥΠΕΞ) υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν αποδέχεται καμία πρόταση που να συνεπάγεται απώλεια εδαφών της ή πάγωμα της σύγκρουσης», συνέχισε η ανακοίνωση.
Ο Κινέζος αξιωματούχος θα μεταβεί στη Βαρσοβία την Παρασκευή (19/5).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης