Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Επιδείνωση στο επενδυτικό κλίμα - Αρνητικός ο ZEW για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο 2022

Γερμανία: Επιδείνωση στο επενδυτικό κλίμα - Αρνητικός ο ZEW για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο 2022
«Η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση, έστω και ήπια», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW
Το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, υποδηλώνοντας επιδείνωση της ήδη δυσμενούς οικονομικής κατάστασης τους επόμενους έξι μήνες και ενισχύοντας τους φόβους για ύφεση.
«Η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση, έστω και ήπια», δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW Achim Wambach, σύμφωνα με το Reuters.
Το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις -10,7 μονάδες από 4,1 μονάδες τον Απρίλιο.
Μια δημοσκόπηση του Reuters είχε υποδείξει για τον Μάιο ένδειξη -5,3.
Η πτώση οδήγησε τον δείκτη ZEW σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2022 και οφείλεται εν μέρει στις προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δήλωσε ο Wambach.
«Η τρίτη συνεχόμενη πτώση του γερμανικού δείκτη ZEW σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής προς το χειρότερο, καθώς η όποια αναπτυξιακή αισιοδοξία από την αρχή του έτους εξανεμίζεται», δήλωσε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.
Τα αδύναμα γερμανικά μακροοικονομικά στοιχεία, η συζήτηση για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα και οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, φαίνεται να έχουν κάμψει την αισιοδοξία, δήλωσε ο Brzeski.
Η αξιολόγηση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία επιδεινώθηκε επίσης, στις -34,8 μονάδες από -32,5 τον Απρίλιο.
"Η ύφεση στη Γερμανία δεν είναι η βασική μας υπόθεση, αλλά η οικονομία ακροβατεί γύρω από αυτήν από το τέταρτο τρίμηνο, οπότε θα είναι θέμα στρογγυλοποιήσεων και αναθεωρήσεων των τριμηνιαίων αριθμών του ΑΕΠ στο τέλος", δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics.
Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για τεχνική ύφεση, που ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.
Αναλυτικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο θα ανακοινωθούν από τη στατιστική υπηρεσία στις 25 Μαΐου.
"Η κύρια ιστορία είναι ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει ουσιαστικά σταματήσει", δήλωσε ο Vistesen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης