Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουγγαρία κατάφερε να διατηρήσει το εμπάργκο στις εισαγωγές των ουκρανικών σιτηρών – Η υποχώρηση της ΕΕ

Η Ουγγαρία κατάφερε να διατηρήσει το εμπάργκο στις εισαγωγές των ουκρανικών σιτηρών – Η υποχώρηση της ΕΕ
Για να διασφαλιστεί η συνέπεια της απαγόρευσης των εισαγωγών, οι εθνικοί κανονισμοί της Ουγγαρίας που δεν επιτρέπουν τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων θα παραμείνουν σε ισχύ
Σχετικά Άρθρα
H Ουγγαρία κατάφερε να διατηρήσει την απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών χωρίς διακοπή καθώς αντικατέστησε το μονομερές εμπάργκο της με τους κοινούς κανονισμούς της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας Istvan Nagy.
«Διατηρούμε την απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών. Ωστόσο, οι εθνικοί περιορισμοί έχουν αντικατασταθεί με την απαγόρευση της ΕΕ στις πωλήσεις του (σε πέντε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης).
Πρόκειται για το αποτέλεσμα κοινών ενεργειών από Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Βουλγαρία και Ρουμανία, που ανάγκασαν τις Βρυξέλλες να υποχωρήσουν, σημείωσε ο Nagy.
Ο Ούγγρος υπουργός επανέλαβε ότι η προσωρινή απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικού σίτου, καλαμποκιού, ηλίανθου και ελαιοκράμβης στις πέντε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τέθηκε σε ισχύ στις 2 Μαΐου, σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Νωρίτερα, οι πέντε χώρες απαγόρευσαν τις εισαγωγές αυτών των προϊόντων σε εθνικό επίπεδο.

Σε ισχύ οι εθνικοί περιορισμοί

«Για να διασφαλιστεί η συνέπεια της απαγόρευσης των εισαγωγών, οι εθνικοί κανονισμοί της Ουγγαρίας που δεν επιτρέπουν τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων θα παραμείνουν σε ισχύ για συμβάσεις που έχουν υπογραφεί πριν από τις 2 Μαΐου 2023», είπε.
Επισήμανε επίσης ότι η Ουγγαρία επιτρέπει τη διέλευση ουκρανικών σιτηρών μέσω του εδάφους της.
Ωστόσο, η μεταφορά δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 15 ημέρες, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα φροντίσουν ώστε το φορτίο να ταξιδεύει κατά μήκος της καθορισμένης διαδρομής και να παραλαμβάνεται από τον επιδιωκόμενο πελάτη.
Το φορτίο θα τίθεται υπό σφραγίδες κατά τη διέλευση των συνόρων και η διαδικασία μεταφοράς θα καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων.
«Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν οποιαδήποτε παραβίαση των παραδόσεων, προειδοποίησε ο Nagy.

Στο χείλος της καταστροφής

Τον Απρίλιο του 2023, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία αποφάσισαν μονομερώς να απαγορεύσουν τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία λόγω του υπερβολικού αποθέματος των αγορών τους, φέρνοντας τους εγχώριους αγρότες στο χείλος της καταστροφής. Οι χώρες σχεδιάζουν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για περαιτέρω παράταση της απαγόρευσης, η οποία θα παραμείνει επίσημα σε ισχύ μόνο μέχρι τις 5 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον Nagy, υπήρξαν προφορικές συμφωνίες για διατήρηση της απαγόρευσης μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά η Ουγγαρία επιζητά γραπτές εγγυήσεις από τους φορείς λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Πολωνία δήλωσε ότι θα ήθελε να διατηρήσει την απαγόρευση τουλάχιστον έως το 2024. Με τη σειρά της, η Ουγγαρία ζητά μια «κοινή συντονισμένη δράση» σχετικά με αυτό το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης