Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλειδώνει η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά για 60 ημέρες – Αισιόδοξος Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar

Κλειδώνει η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά για 60 ημέρες – Αισιόδοξος Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar
Ti δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar για τις προσπάθειες της Τουρκίας 
Η Τουρκία καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Hulusi Akar σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι A-Haber το Σάββατο το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 .
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραταθεί η συμφωνία για τα σιτηρά», είπε.
Ο Akar δήλωσε νωρίτερα μετά τη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη στις 10-11 Μαΐου με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ για την παράταση της συμφωνίας που  λήγει στις 18 Μαΐου, ότι οι πλευρές προχωρούν στην παράτασή της.
Πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σιτηρών δήλωσε στο TASS νωρίτερα ότι θα παραταθεί για άλλες 60 ημέρες.
Συμφωνίες για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία στη διεθνή αγορά συνήφθησαν στις 22 Ιουλίου 2022 για 120 ημέρες και παρατάθηκαν τον Νοέμβριο για την ίδια περίοδο.
Μία από τις συμφωνίες ρυθμίζει τη σειρά των προμηθειών σιτηρών από τα ελεγχόμενα από το Κίεβο λιμάνια της Οδησσού, του Τσερνομόρσκ και του Γιούζνι.

Επιπλέον, υπογράφηκε μνημόνιο από τη Ρωσία και τον ΟΗΕ για την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές.
Η Μόσχα σημειώνει ότι το δεύτερο μέρος της συμφωνίας δεν εφαρμόζεται.

Στις 18 Μαρτίου 2023, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η συμφωνία παρατάθηκε για 60 ημέρες, προειδοποιώντας ότι αυτός θα ήταν αρκετός χρόνος για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μνημονίου που υπογράφηκε με τον ΟΗΕ.
Η ρωσική πλευρά έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η μελλοντική απόφαση για παράταση της συμφωνίας εξαρτάται από την εφαρμογή του ρωσικού μέρους της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι η έλλειψη προόδου σε αυτό το θέμα απειλεί το μέλλον της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης